Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2021 13:48 | Správy | Politika
Foto

Prezidentka prijala demisiu Mičovského, menovala nového ministra pôdohospodárstva: Kto je Samuel Vlčan

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci prijala demisiu Jána Mičovského (OĽaNO) na funkciu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Za nového šéfa rezortu zároveň po pondelkovej dohode s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (OĽaNO) menovala Samuela Vlčana.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Nový minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO) bude musieť v krátkom čase zvládnuť naozaj veľké výzvy. Uviedla to prezidentka Čaputová vo svojom príhovore po menovaní ministra do funkcie. Medzi tie najhlavnejšie výzvy podľa prezidentky patrí personálna stabilizácia ministerstva a jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, konsolidácia vzťahov s odbornou verejnosťou a stavovskými organizáciami či nová rezortná stratégia prepojená s investičným a rozpočtovým obdobím EÚ na roky 2021 – 2027.      

"Rozhodujúcou bude tiež reforma štátnych lesov. Programové vyhlásenie vlády v oblasti pôdohospodárstva, potravinárstva a lesníctva nastavuje priority a potrebné reformy správne, stále nám však chýba implementácia navrhovaných krokov a opatrení v reálnom čase," doplnila prezidentka.

Nového ministra tiež čaká sfinalizovanie spravodlivého nastavenia poľnohospodárskych platieb a dotácií či rýchle vyriešenie situácie okolo možného odňatia akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Podľa prezidentky je tiež potrebné posilniť spracovateľské kapacity a zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska.

"Bez funkčnej platobnej agentúry nie je možné splniť stanovené ciele a budúcnosť farmárov môže byť reálne ohrozená. Najmä chýbajúca digitalizácia a naplnenie všetkých ostávajúcich podmienok zo strany Európskej komisie budú elementárnym predpokladom pre zvrátenie tohto neželaného stavu," dodala prezidentka.

Podľa nej sú krízové riadenie, znalosť pomerov na úrade a manažérsky prístup hlavné atribúty na zvládnutie zložitej situácie v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Prezidentka sa spolieha na to, že tieto vlastnosti pri riadení rezortu nový minister v maximálnej miere uplatní.

Prezidentka sa zároveň poďakovala Mičovskému za úsilie, ktoré vynaložil pri riadení agrorezortu. "Dôverujem tomu, že ste ako minister konali podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a že vaše  rozhodnutia boli vedené dobrými úmyslami," podotkla. Prezidentka podotkla, že Mičovský šéfoval jednému z najťažších ministerstiev. Rozhodnutie podať demisiu najmä v súvislosti s kauzou okolo riaditeľky Slovenského pozemkového fondu (SPF) Gabriely Bartošovej považuje prezidentka za súladný s očakávaniami, ktoré Mičovského profesionálne aj politické pôsobenie sprevádzajú.

 "V politických sporoch a v niektorých prípadoch aj s vlastnými ministrami a poslancami ste nechali srdce, no myslím si, že so situáciou v rezorte ani vy sám nemôžete byť spokojný," dodala prezidentka s tým, že ako poslanec Mičovský bude mať príležitosť pričiniť sa o zmenu legislatívnej praxe, keď sa dôležité rezortné návrhy predkladajú ako poslanecké iniciatívy, čím sa obchádza medzirezortné pripomienkové konanie a odborná diskusia. "Bude pre všetkých na Slovensku prínosom, ak sa diskusiu o prírode blízkom hospodárení či jednotnom spravovaní území v národných parkoch podarí iniciovať," uzavrela prezidentka.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť