Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Zariaďujete si byt? Nemusíte byť dizajnér. Stačí, ak dodržíte tieto zásady

Tí z vás, ktorí si týmto náročným procesom prešli, už vedia, že to vôbec nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Veď skočím do obchodu a kúpim, čo sa tam zmestí a čo sa mi páči. Vybavené. Aj to je jedna z možností. „Ak chcete, aby váš byt aj pekne vyzeral, prinášal vám radosť a pohodu po príchode domov, venujte čas rozmýšľaniu, ako by mal vo výsledku vyzerať,“ radí bytová architektka Ingrid Ciberejová zo spoločnosti JTRE.

Jednotnosť

„Je jedno, či je to jedno-, dvoj- alebo trojizbový byt. Vopred si zadefinujte farebnosť, a to pre celý byt ako jednotný celok, nie zvlášť po jednotlivých izbách. Potom sa nenecháte tak ľahko strhnúť inými vplyvmi pri návšteve napríklad kúpeľňového štúdia. Držte sa svojej línie a jednotného rámca,“ znie podľa nej zaručené pravidlo. „Môže sa vám páčiť tisíc vecí, ale vy máte len jeden byt a je dobré ostať na tej farebnej a tvarovej vlne, ktoré ste si vopred určili,“ dodáva a odporúča stanoviť si aj presnú preferenciu materiálov. Určiť si, z akých materiálov a ich farebnej škály budete vyberať stôl, stoličky, konštrukciu postele či gauč, vám ušetrí pri nákupe veľa času. Od začiatku pritom myslite na dispozíciu bytu, ktorý zariaďujete. Rozumne riešené priestory rozdelené na dennú a nočnú zónu, aké ponúkajú napríklad byty v projekte Ovocné sady, vám umožnia pri zariaďovaní využiť každý meter štvorcový na maximum.

Stavte na subtílnosť

Takýto nábytok navodzuje pocit ľahkosti a vzdušnosti, miestnosti nebudú pôsobiť preplnené a zapratané. Masívne dosky stolov či kuchynských liniek vystriedali opticky tenšie materiály či ich ukončujúce detaily. Skosením nábytkovej hrany pod 45 stupňovým uhlom dosiahnete, že doska pôsobí subtílnejšie a jemnejšie. Čalúnený nábytok nepôsobí tak masívne, ak stojí na subtílnych tenkých kovových či drevených nožičkách. Rovnako tieto vlastnosti v interiéri podporíte prvkami visiacimi zo stropu. Minimalistické svietidlá s ramenami či iné zaujímavé dekoračné prvky, ktoré dodajú priestoru tretiu dimenziu – výšku, ale pritom nezaberú obytný a komunikačný priestor miestnosti. Nasmerujete nimi pozornosť oka na celú výšku miestnosti, čím dosiahnete optické zvýšenie priestoru.

Otvoriť galériu

Čistota línií a prelínanie

Úhľadný a čisto pôsobiaci interiér vytvoríte zabudovaným nábytkom až po strop, so zapustenými úchytmi, tzv. bezmadlovým otváraním, či už ide o kuchynskú linku alebo šatníkové skrine. Využite ho v každom priestore – vstupná chodba, kuchyňa, obývačka aj spálňa. Podčiarknete tým čistotu línií bytu ako celku a zjednotíte ho. Napríklad ak je kuchynská linka súčasťou obývacej izby, mala by pôsobiť ako jej plnohodnotná súčasť. Môže sa prelínať svojím tvarom do zostavy nábytku v obývacej izbe, takže vlastne ani neviete povedať, kde končí kuchyňa a kde začína skrinka pod televízorom. Ideálne podmienky pre takéto riešenie ponúkajú dvoj- a trojizbové byty v Ovocných sadoch, kde okrem prepojenej kuchyne s obývacou izbou nájdete v každom byte aj balkón. Určite však investuje do vstavaných spotrebičov a všetky kuchynské pomôcky sa snažte integrovať dovnútra skriniek. Nebudú potom pôsobiť rušivo v rámci oddychovej zóny v obývačke.

Oddychovo

Takto by mala určite pôsobiť spálňa. Pokojne sa nechajte inšpirovať zariadením súčasných hotelových izieb, kde útulnosť tohto priestoru dosiahnete zväčšeným čelom postele na obe strany so zakomponovanými nočnými stolíkmi, osvetlením a jednoduchou štruktúrovanou tapetou bez výrazného vzoru či farebnou stenou za týmto záhlavím. Siahnite po farbách s prímesou šedého odtieňa, teda tlmených, nie žiarivých pigmentov, ktoré na veľkej ploche nebudú pôsobiť tak intenzívne. Takáto farebná stena spolu s nábytkom a doplnkami dotvára oddychovú zónu. A možno zistíte, že okrem spomenutého v nej nič viac nepotrebujete.

Otvoriť galériu

Hravo

Aj napriek tomu, že deti majú rady niečo úplne iné ako my dospelí, podlaha a steny by mali korešpondovať s celým zariadením bytu. Skriňu, posteľ aj pracovný stôl zosúlaďte s vybraným nábytkom a hravosť im doprajte v menších prvkoch zariadenia detskej izby, veselých doplnkoch a farebných detailoch. Ani sivá farba nebude pôsobiť nudne, ak ju oživíte farebným alebo tvarovo zaujímavým detailom. Ďalšou výhodou je, že ako budú deti rásť, tak len zredukujete farebné detaily a vytvoríte tak priestor možno aj na vlastnú tvorbu podľa záujmov a preferencií.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili