Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2021 17:33 | Správy | Domáce správy

Prokurátor Šanta o kauze zmenky: Kedy sa ukončí proces s Ághom?

V procese so Štefanom Ághom v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza, ktorý prebieha na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, bol štvrtkový deň pojednávania veľmi dôležitý a ukončenie kauzy možno očakávať v lete. Myslí si to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta.

"Dnešný deň bol veľmi dôležitý, pretože ako svedkov sme vypočuli pôvodne odsúdeného Mariana Kočnera a mali sme pôvodne vypočuť aj odsúdeného Pavla Ruska. Ten odmietol vypovedať. Prečítala sa podstatná časť listinných dôkazov, takže sa vykonal kus dokazovania a pokročili sme míľovými krokmi dopredu," zdôraznil Šanta.

Z jeho pohľadu Kočner vo štvrtok pred senátom ŠTS nehovoril o samotnom falšovaní zmeniek, ale o genéze spoločnosti Gamatex a o udalostiach spred leta 1998. "Nehovoriac o roku 2000, keď mali byť údajne zmenky podpísané. Takže v zmysle Trestného poriadku možno zniesť takúto námietku, ak niektorá zo strán má pocit, že ten, kto je vypočúvaný, nevypovedá k predmetu obžaloby. Je potom na názore súdu, aké stanovisko zaujme, a súd bol zhovievavejší ako ja, takže umožnil túto širokú výpoveď," uviedol Šanta na margo svojej námietky voči obsahu výpovede Kočnera.

S poukazom na právoplatné rozhodnutie súdov v prípade Kočnera a Ruska a na argumenty obžaloby je presvedčený o dôvodnosti podania obžaloby, ako aj o vine Štefana Ágh. "Vzhľadom na dnešný značný posun v dokazovaní a najmä prečítaní listinných dôkazov máme prečítať len niekoľko listinných dôkazov - to je možno niekoľkohodinová záležitosť - a vypočuť navrhovaných svedkov. Je ich okolo desať plus jeden, dvaja znalci, takže ten termín, ako je to pôvodne naplánované, by mohol byť termínom na ukončenie veci a vyhlásenie rozsudku," povedal pre TASR Šanta.

Proces so Štefanom Á. bude pokračovať v pondelok (7. 6.). Ďalej je naplánovaný na 30. júna a 6. júla. Pojednávanie so Štefanom Ágh sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal prokurátor Šanta v júni minulého roka. Štefan Ágh v minulosti figuroval v kauze, v ktorej 12. januára tohto roka Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil Ruska a Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody, ako obvinený. Štefana Ágh, označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
PEKLO na Ukrajine! Tvrdé boje majú následky: Hrozivé, čo Rusko oznámilo
Military combat drone UAV
Pri ukrajinskom útoku dronom mal zahynúť muž: Podľa ruského ministerstva odrazili sériu útokov
Na svadbe v roku 2017 ešte horeli láskou.
Foto
Babiš s Monikou prekvapujú: Najskôr ROZCHOD a teraz... FOTO hovorí za všetko!
Aquarabia sa nachádza 45 kilometrov od hlavného mesta Rijád.
Foto
Saudská Arábia otvorí jedinečný aquapark: To, čo bude tam, nikde inde na svete nenájdete!
(ilustračné foto)
Horor v obľúbenej destinácii: Znásilnili 16-ročné dievča?! Hrozné, čo sa malo udiať
Poľský premiér Donald Tusk.
Premiér Tusk o hybridnej vojne: Poľsko bude posilňovať východné hranice
Aneta bude držať Slovákom palce spolu s jej deťmi a manželom.
Foto
Hlučná fanúšička Parišková: TENTO hokejista je pre mňa najatraktívnejší! Fíha
(ilustr. foto)
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji: Koľko peňazí prinesie hokejový šampionát Česku?
Prečo Čechom gól neuznali, keď Nemcom áno? Chceme vysvetlenie, zúri expert!
(ilustračné foto)
Máte 5 z TÝCHTO vlastností? Zrejme ste narcista! Otestujte sa, výsledok vás možno prekvapí
9. kolo Let's Dance. Na snímke Tina
Foto
Tinu si uctili v rodných Košiciach: Jej tvár namaľovali na panelák, AHA!
Vodič prekročil rýchlosť a po zastavení nafúkal.
Foto
Ponáhľal sa na dovolenku, namiesto toho skončil v cele: Pozrite sa, koľko mu namerali!