Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Čaká nás tropické leto? Meteorológovia vyslovili predpoveď, Slováci, čítajte!

Studený máj, v stodole raj. Bude aj v tomto roku platiť táto klasická jarná pranostika? Čaká nás po mimoriadne studenom máji teplé leto?

Najbližšie dva týždne už budú predstavám leta zodpovedať rozhodne viac ako doterajšie počasie. Letných dní bude podstatne viac a klasickému letu už budú zodpovedať aj prehánky – budú ojedinelejšie a búrkové. Meteorologička hovorí, že sa môžeme tešiť na viac slnka a viac tepla.

Ak ste sa spoliehali, že aj tento rok bude počasie priaznivé ako v roku 2020, ktorý patrí k trom najteplejším v meranej histórii počasia na Slovensku, boli ste na omyle. Pretrvávajúci chladný máj posunul tohtoročnú jar na niektorých miestach Slovenska medzi tri najchladnejšie jari za posledných minimálne 40 rokov.

Aj keď sa vám pocitovo môže zdať, že pravé letné dni sa začali až včera a pokračujú dnes, ste na omyle. Prvý letný deň, teda taký, ktorý prekoná hranicu 25 stupňov Celzia, sme mali 1. apríla. „Letných dní však od toho dňa až do konca mája bolo podstatne menej ako inokedy,“ upozorňuje klimatológ SHMÚ Pavel Faško.

Skôr búrky ako súvislý dážď

Ako paralelu vidí podobnosť s rokom 2019, ktorému prechádzal rok s rekordne teplými májom i júnom. „Pred dvoma rokmi došlo k neobvyklému rozdielu medzi májom a júnom o vyše 10 stupňov. Nepredpokladám, že aj tento rok bude jún až o toľko teplejší ako máj, ale predpoveď na prvé dva júnové týždne hovorí, že sa mu bude podobať. Letných dní bude pribúdať a zrážky dostanú tiež letný charakter. Na rozdiel od májových nepôjde o súvislý dážď, ale o letné búrky,“ dodáva Faško.

Teploty nad 20 stupňov

Slová meteorológa potvrdzuje aj meteorologička Miriam Jarošová, ktorá hovorí, že najbližšie dni nás naozaj budú zohrievať slnečné lúče skoro ako v lete. „Najbližšie dni sa bude teplota dvíhať nad teplotu letných dní, nad 25 stupňov v najteplejších lokalitách. Toto oteplenie pôjde od západu, čiže na východe Slovenska ešte v priebehu víkendových dní teplota môže byť pod 25 stupňov Celzia, na severe sa dostaneme na 21 stupňov, v nedeľu bude viac oblačnosti, ovplyvní nás frontálne rozhranie, ale tendencia je už lepšia a viac sa to podobá na klasické júnové počasie,“ prichádza s priaznivou prognózou známa meteorologička.

Nadpriemerné leto

Najnovšie predpovede numerického modelu ECWF počítajú s tým, že jún, júl a august tohto roka by mali byť v našej oblasti teplotne nadpriemerné. „Priemerná teplota by sa mala pohybovať do 0,5 °C nad hranicou dlhodobého normálu,“ píše portál iMeteo.

Teplejšie bude v južných štátoch Európy, kde by mala byť priemerná letná teplota aj o 1 stupeň Celzia, ako je bežné. Vyhliadky smerom k prázdninám teda vyzerajú optimisticky a po chladných dňoch by sme sa konečne mohli dočkať teplých dní.


Kedy sa vlastne začína leto?

Letný deň – deň, keď teplota počasia dosiahne 25 °C

Letný slnovrat - býva okolo 21. júna. Začína sa astronomické leto, ktoré sa končí 23. 9. Na severnej pologuli sa začína leto, na južnej zima.

1. jún – začiatok meteorologického leta, ktoré sa končí 31. 8.

 

Čo bude s úrodou

Pavel Faško, klimatológ

Tohtoročný studený a daždivý máj, keď poľnohospodárske rastliny potrebujú väčšie teplo, ovplyvnil aj úrodu niektorých plodín. „Nielenže veľa dní bol v máji prízemný mráz, ale ten bol často aj vo výške dvoch metrov nad zemou, čiže zasiahol kvitnúce stromy. Navyše bol taký nepríjemný, že uhorky, paradajky, melóny či paprika, ak boli planty zasadené, nemali žiadnu šancu na prežitie.

Otvoriť galériu

Škody na poliach spôsobili hlavne záplavy

Jana Holéciová, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

- Keďže je poľnohospodárstvo „fabrikou pod holým nebom“, tak je prirodzené, že počasie a jeho priebeh vždy zohrávajú dôležitú úlohu pri pestovaní poľnohospodárskych plodín. Tohtoročný máj bol atypický práve pre množstvo spadnutých zrážok a aj lokálnych povodní, ktoré poškodili najmä plodiny na ornej pôde. Jarné práce na väčšine územia v posledných dňoch stagnovali, nadmerné množstvo vody spôsobuje v regiónoch problémy v podobe podmočených, zaplavených pozemkov. Daždivý máj a lokálne záplavy v niektorých lokalitách poškodili oziminy a jariny. Presnú výšku škôd zatiaľ nepoznáme.

Otvoriť galériu

Predpoveď počasia

Piatok

polojasno

20/27 °C

 

Sobota

jasno

23/28 °C

 

Nedeľa

polooblačno

22/27 °C

 

Pondelok

polooblačno

23/28 °C

 

Utorok

polooblačno

23/28 °C

 

 

Streda

polooblačno

23/28 °C

 

Štvrtok

polooblačno

21/25 °C

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
V Tunise sa búria proti prílevu migrantov: Sila, čo sa v posledných týždňoch deje
Britský premiér Rishi Sunak.
Londýnčania si volili starostu, Sunak neskrýva sklamanie: Víťazovi sa podarilo čosi nevídané
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity