Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2021 09:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Bratislava rieši výpadky tržieb, no tvrdohlavo odmieta peniaze zo štátnej kasy: Úver 21,9 milióna nechceme!

Mesto stále trvá na svojom a odmieta bezúročnú pôžičku vo výške 21,9 milióna eur od ministerstva financií (MF).

Peniaze by mohli pomôcť najmä bratislavskému dopravnému podniku (DPB), ktorý sa pre pandémiu COVID-19 dostal do výraznej straty. Začiatkom roka sa dokonca hovorilo aj o prepúšťaní či rušení liniek. Hlavné mesto by od štátu radšej chcelo rovnakú pomoc akú poskytuje súkromným podnikom. 

Dopravný podnik uvádza, že pre protiepidemické opatrenia zaznamenal do apríla tohto roku výpadok tržieb vo výške 4 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020 ide o 91-percentný pokles. Od začiatku koronakrízy v roku 2020 sa výpadok vyšplhal až na 21 miliónov.

Bratislava však napriek tomu nepovažuje úver, o ktorý je potrebné požiadať do konca septembra, ako vhodné riešenie problému. „Naše stanovisko sa nemení. Pôžičky, hoci bezúročné, neriešia situáciu výrazného výpadku tržieb DPB. Rovnako ako komerčné úvery by nás mohli posunúť cez 50-percentnú hranicu zadlženia a rovnako ich treba splatiť,“ vyjadrila sa hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Mesto si požičalo inde

Bratislava sa tak namiesto čerpania úveru od MF priklonila k iným možnostiam, ako peniaze získať. Mesto má momentálne zazmluvnených viacero úverových rámcov s nízkymi úrokovými sadzbami. Podľa Rajčanovej bude úver z Európskej investičnej banky pravdepodobne s nulovým úrokom. „Pri plánovanom čerpaní úverov 15 miliónov eur z týchto komerčných rámcov budú ročné úrokové náklady 31 500 eur. Reálna pomoc štátu Bratislave je teda na úrovni 31 500 eur, nie 22 miliónov eur,“ objasnila hovorkyňa.Od štátu chcú inú pomoc

Za reálnu pomoc by mesto považovalo až to, keby sa k nim štát začal v oblasti pomoci správať rovnako ako k podnikateľom. To znamená, že Bratislava žiada rovnakú pomoc, akú dostali aj súkromní podnikateľlia. Hlavné mesto si myslí, že rovnakú schému na kompenzáciu výpadkov tržieb dostávajú súkromní podnikatelia, umožňuje pomoc aj pre podniky vo vlastníctve mesta. K problému sa vyjadril aj rezort financií, ktorý nepriaznivú situáciu v podnikoch MHD vníma.

Otvoriť galériu

„Ministerstvo financií SR aj z toho dôvodu ponúklo dotknutým štyrom samosprávam Bratislavy, Košíc, Žiliny a Prešova pomoc vo forme bezúročných pôžičiek. Podobne ako v minulom roku, keď sa táto forma pomoci stretla s veľkým záujmom zo strany miest a obcí. To, či mestá danú pomoc využijú, je však na ich rozhodnutí,“ uzatvorilo tlačové oddelenie rezortu.

Keďže straty DPB nie je možné pokryť vnútornými úsporami podniku, na rade je preto Bratislava, ktorá straty na tržbách plánuje pokryť z rezerv mesta. „V prípade, že by sme sa nemuseli vysporiadavať s výpadkami, z rezerv by sme mohli kryť investície, čo by znamenalo, že mesto by sa nemuselo zadlžiť,“ uzavrela Rajčanová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: js

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste