Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2021 09:37 | Správy | Zahraničné správy

Svetová meteorologická organizácia bije na poplach: Je to horšie, ako sme si mysleli!

Svetová meteorologická organizácia (WMO) varovala, že existuje až 40-percentná pravdepodobnosť, že globálny nárast teploty presiahne v priebehu piatich rokov hodnotu 1,5 stupňa Celzia oproti obdobiu pred priemyselnou revolúciou. Informovala o tom vo štvrtok stanica Sky News.

WMO vlani uvádzala, že k nárastu celosvetovej teploty o 1,5 stupňa môže dôjsť s 20-percentnou pravdepodobnosťou. V najnovšej predpovedi však vedci vysvetľujú, že v dôsledku zlepšenia meracích technológií je zreteľné, že svet sa "v skutočnosti oteplil viac ako sme si mysleli".

Parížska klimatická dohoda z roku 2015 si za cieľ stanovila práve limit 1,5 stupňa Celzia, čo má zabrániť najhorším dosahom globálneho otepľovania, ktoré má za následok vlny horúčav, extrémne búrky, nedostatok vody a sucho.

"Táto štúdia ukazuje - s vysokou úrovňou vedeckých schopností -, že sa merateľne a neúprosne približuje k dolnému cieľu parížskej klimatickej dohody," povedal generálny tajomník WMO Petteri Taalas. Svet by sa mal preto snažiť urýchliť splnenie záväzkov týkajúcich sa znižovania emisií skleníkových plynov a dosiahnutia uhlíkovej neutrality.

Ak chcú krajiny dodržať stanovený limit otepľovania o najviac 1,5 stupňa Celzia, bude si to vyžadovať zásadné úsilie, ktorého súčasťou je zníženie emisií skleníkových plynov o takmer polovicu do roku 2030 a na nulu do roku 2050. Na základe aktuálnych prísľubov krajín sveta v oblasti znižovania emisií je však skôr pravdepodobné to, že sa do konca storočia oteplí o 2-3 stupne, uvádza Sky News.

"Narastajúca teplota znamená viac topiaceho sa ľadu, nárast morskej hladiny, častejšie vlny horúčav a tiež iné prejavy extrémneho počasia, ako aj väčší dosah na potravinovú bezpečnosť, zdravie, životné prostredie a trvalo udržateľný rozvoj," dodal predstaviteľ WMO.

Zo správy WMO vyplýva, že každým rokom od súčasnosti až do roku 2025 sa priemerná teplota môže zvýšiť o minimálne jeden stupeň Celzia. Odborníci tiež predpokladajú, že najmenej jeden z rokov v tomto období bude (s pravdepodobnosťou 90 percent) vôbec najteplejším v histórii meraní. Očakáva sa, že sa zvýši množstvo zrážok v Austrálii a africkom regióne Sahel, počasie v Severnej Amerike bude podľa predpovedí suchšie a oblasti v Atlantickom oceáne postihne viac cyklónov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Bezpečnostné zložky by mali zarábať viac: Aha, na tú výšku príplatku! Pravidelné zvyšovanie mzdy?
Jana Bittó Cigániková (SaS)
SaS chce znížiť odbornú prípravu sestier: Upravili by aj kreditový systém vzdelávania
Soňu Vagnerovú hrá herečka Andrea Štefančíková. Kamil Mikulčík hrá hlavného vyšetrovateľa. Táňa Pauhofová ako Nikol znovu zažije mnoho nevšedných príbehov
Foto
Výnimočná Nikol: Nová postava narobila v seriáli poriadny vietor! Ryšavka ju nevie vystáť
Foto
Fitneska zavesila na sociálnu sieť staré video: Taký náklad od fanúšikov určite nečakala!
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Danko randí s o 23 rokov mladšou ženou.
Foto
Danko a jeho mladučká misska: Sylvia sa pochválila novou FOTO! Hrdličky už lásku netaja
(ilustračné foto)
Vodič s celoživotným zákazom šoférovania: Nemožné, koľko nafúkal!
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Slováci, ostáva už len týždeň! Vybavte si to čo najskôr: Ide o dôležitú vec
Female scientist working in the CDC laboratory.
Kartel v medicínskej laboratórnej diagnostike?! Protimonopolný úrad začal správne konanie
Annu posadili do basy za podvody, ale aj za nedostavenie sa na pojednávania.
Foto
Sklárova ex Anna bojuje o slobodu: 7 rokov basy! Čo ju dostalo za mreže?
Polícia SR
Aktualizované
Na Slovenskej technickej univerzite nahlásili bombu! Prípad si prevzala NAKA
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Napätá situácia v Nemecku: TÚTO stranu podozrievajú z extrémizmu! Tajné sledovanie a...