Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2021 15:48 | Správy | Domáce správy

Naša ekonomika ustála 2.vlnu s menšími škodami, než sa očakávalo: Jeden údaj analytikov prekvapil

Druhá vlna šírenia nového koronavírusu a s ňou súvisiace opatrenia viedli v 1. štvrťroku 2021 k spomaleniu ekonomiky a hrubý domáci produkt (HDP) medzikvartálne klesol o 1,8 %.

Pokles spotreby domácností kompenzoval exportne orientovaný priemysel. Napriek tomu stratil trh práce prekvapivo veľa zamestnaných, hoci ani administratívne údaje výraznejší pokles pracovných miest nevykazovali. O prácu tak mohli prichádzať najmä zamestnanci z neformálneho sektora služieb, uviedli v stredu analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP).

„Spomalenie ekonomiky bolo v prvom kvartáli miernejšie než očakávala prognóza IFP, no miernejšie bude tým pádom aj oživenie v ďalších kvartáloch,“ upozornil inštitút. Tržby priemyselných podnikov v marci prekonali hodnoty spred koronakrízy, keď sa darilo vyvážať najmä stroje a automobily. Vývoz tovarov bol v prvých troch mesiacoch o šesť percent vyšší než v prvom kvartáli 2019, a to aj napriek tomu, že hrubý domáci produkt u našich obchodných partnerov v ČR a Nemecku medzikvartálne klesol.

Napriek miernejšiemu poklesu ekonomiky trh práce stratil dvojnásobne viac, ako IFP očakával. Celková zamestnanosť klesla medzi kvartálmi o 1,1 % a na trhu práce tak chýba 60.000 pracovných miest v porovnaní s obdobím pred vypuknutím krízy. Čiastkové údaje o formálnych pracovných miestach však až takýto úbytok podľa analytikov nenaznačujú. Výber dane z príjmu fyzických osôb na medziročnej úrovni stúpol, počet pracovných zmlúv zo Sociálnej poisťovne sa znížil len mierne a aj nárast nezamestnanosti bol oproti vykázanému poklesu zamestnanosti len tretinový. O prácu tak podľa IFP mohli prichádzať najmä zamestnanci z neformálneho sektora služieb. Zároveň mohla viesť nepriaznivá epidemická situácia k tomu, že si noví nezamestnaní nehľadali aktívne nové zamestnanie a vyčkávali, kým sa situácia zlepší a dopyt po práci opäť ožije.

Nepriaznivá epidemická situácia zhoršila efektivitu obsadzovania pracovných miest a aj napriek vyššiemu počtu voľných pracovných miest tak môže miera nezamestnanosti klesať pomalšie. Zdravotné dôvody i obavy z nákazy môžu totiž znižovať participáciu ľudí na trhu práce. Dlhotrvajúca kríza zároveň výrazne obmedzuje schopnosť zamestnávateľov naberať nových pracovníkov. „Uvoľňovanie opatrení koncom apríla dodá trhu práce potrebný impulz na reštart, no výrazne horší výsledok z 1. štvrťroku môže oddialiť oživenie, čo predstavuje negatívne riziko pre prognózu zamestnanosti na nasledujúce obdobie,“ dodal IFP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
V Česku zúri najsilnejšia epidémia infekčného ochorenia za viac ako 60 rokov! Hlásia ďalšie obete
Ilustračné foto
Ničivé škody po ukrajinskom útoku: V Rusku HORÍ ropný sklad! Mrazivý odkaz tajnej služby
Foto
Bývalý obranca Boris Valábik si zobral na mušku Slafkovského: Toto by v NHL nemohol spraviť!
Syn Braňa Mojseja povedal áno krásnej Natálii.
Foto
Syn Braňa Mojseja sa oženil: Nevesta ako z ROZPRÁVKY a aha na tie nezvyčajné šaty! FOTO
(ilustračné foto)
Seniorka si z auta fotila medveďa, spravila strašnú CHYBU: Šelma zaútočila!
Polícia obvinila muža, ktorý sa vlámal do predajne v Zemianskych Kostoľanoch.
Chlapík si krádežou poriadne prilepšil: Na políciu však bol prikrátky! Aha, ako s ním naložili
vojak
Ukrajina po priznaní úspechu Ruska: Hlási veľké zmeny na fronte! O čo ide?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Premiér odhalil, čo vláda plánuje: Týka sa to eurofondov
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó
Tvrdé slová maďarského ministra: Odmieta pomoc Ukrajine? Szijjártó posiela NATO jasný odkaz
Pensioner woman holding in hands wallet with money.
Seniori, dobré správy! Nový plnohodnotný 13. dôchodok vo vyššej sume
(ilustračné foto)
Skončí predaj nelegálnych zákuskov? Ročne pripraví štát o 12 miliónov eur
Ilustračné foto
Zvrátený incident na cintoríne: Páchateľ narušil hrob bývalého vplyvného politika († 81)! Sila, čo si dovolil