Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2021 05:00 | Správy | Politika

Poslanec OĽaNO Karol Kučera si zavaril: Pokuta za bývanie načierno 33 000 €?!

Môže ho postihnúť osud jeho šéfa. Poslanec OĽaNO Karol Kučera (47) sa priznal, že už roky obýva neskolaudovanú haciendu vo Svätom Jure.

Nasťahovať sa tam plánoval aj s manželkou, no problémom je, že podobný postup nie je v súlade so zákonom. Vzhľadom na to, že kolaudácia je zatiaľ vo hviezdach, obec mu môže vystaviť pokutu do výšky 33 000 €.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kučera svoj športovo-relaxa­čný komplex buduje už desať rokov. Stavba, na ktorú by už v súčasnosti zrejme nedostal povolenie, keďže je mimo zastavaného územia, je tesne pred koncom. Novému Času v pondelok priznal, že ju už obýva napriek chýbajúcej kolaudácii. Vysvetľuje, že ide o občiansku stavbu, a nie rodinný dom.

„Preto je povoľovací proces zhruba trikrát náročnejší. Ide o športovo-rekreačné zariadenie, športový areál. Kolaudácia pozostáva z troch častí. Prvou je kolaudácia vodných stavieb, tú už máme úspešne za sebou. Druhá časť sú spevnené plochy, teda chodník, prístupová cesta a kurt. A treťou je samotný objekt, takzvaný clubhouse. Stavba je povolená, no kolaudácia sa nám naťahovala a nedarilo sa nám ten proces ukončiť, čo bolo možno dané čiastočne aj tým, že som veľa cestoval po svete,“ tvrdí Kučera. Dodáva, že z parlamentu sa normálne vracia do tohto komplexu.

„Bývame tu tak plnohodnotne približne tri roky, sme v procese kolaudácie, ktorá, pevne verím, bude ukončená v priebehu najbližších mesiacov, ak nie týždňov. Jedným z problémov je tu aj to, že sa tu často kradne, preto nie je ideálne nechávať objekt nestrážený,“ skonštatoval Kučera.

Pozrie sa na to úrad

Svätojurský mestský úrad tvrdí, že sa o tieto informácie bude zaujímať. „Ak pán Kučera užíva stavby v rozpore alebo bez kolaudačného rozhodnutia, hrozí mu pokuta,“ vyjadril sa pre Nový Čas primátor Svätého Jura Šimon Gabura. Vysvetľuje, že mesto nemá informácie o tom, že by Kučera užíval stavby na bývanie. „Túto informáciu však v krátkom čase preverí stavebný úrad,“ dodal primátor Gabura. Žiadosť o kolaudáciu zostávajúcich častí objektu ešte vraj nemá podanú.

Podľa zákona môže Kučera dostať pokutu do výšky 33 000 €. „Užívanie stavby bez právoplatného kolaudačného rozhodnutia sa v zmysle § 105 ods. 3 písm. c) stavebného zákona považuje za priestupok proti stavebnému zákonu. Za tento priestupok stavebný úrad uloží tomu, kto užíva stavbu bez kolaudačného rozhodnutia, pokiaľ je také rozhodnutie potrebné, pokutu až do výšky 1 milióna Sk (33 193,92 eura). Osobne si však myslím, že pokuta by v takomto prípade dosiahla sumu maximálne do výšky 1 000 eur,“ uviedol advokát Róbert Bános.

Podobné problémy Matoviča

Kučera sa prípadnému finančnému postihu nebráni. „Ak napriek tomu mesto bude žiadať zaplatenie pokuty, ochotne zaplatím. A možno, keď uvidia, ako tie skutočnosti sú, vyhodnotia to tak, že pokutu nebudú vyžadovať,“ uzavrel Kučera. Podobný problém riešil aj jeho stranícky šéf v OĽaNO Igor Matovič. Ten sa nasťahoval do trnavského domu, ktorý roky stavali s manželkou Pavlínou. Vo veci konal Stavebný úrad a za to, že obývali neskolaudovanú nehnuteľnosť, vyfasovali pokutu 500 €. „Výška tejto pokuty je porovnateľná s inými podobnými prípadmi na území Trnavy,“ prezradila hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová.

Otvoriť galériu

„Poľahčujúcimi okolnosťami boli v tomto prípade tie, že ide o fyzickú osobu, že to bol jej prvý priestupok voči stavebnému zákonu a zároveň stavebníčka spáchanie tohto priestupku priznala a so stavebným úradom spolupracovala,“ dodala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Primátor Matúš Vallo trvá na tom, že nové pracovné miesta priniesli skvalitnenie mestských služieb.
Kedy sa bude stavať električková trať pred SND? Toto je odhadovaný dátum