Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2021 16:15 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Ľudia ju prirovnávajú ku kreslenej postavičke: Žene vzácne ochorenie zohavilo nos

42-ročná Laudiane Fernandes, ktorá pracuje ako kozmetička, sa narodila s veľmi zriedkavým ochorením.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii
Rodáčka z brazílskeho Alagoeas sa narodila s hemangiómom, čo je označenie pre nezhubný nádor krvných ciev. Ako informuje webový portál thesun.co.uk, prejavilo sa to ako hrčky pod kožou, v nose, na pokožke hlavy a okolo očí. Laudiane toto ochorenie diagnostikovali, až keď mala 16 rokov. 

Odvtedy podstúpila osem operácií, z toho jedna bola zameraná práve na odstránenie nezhubného nádoru. Išlo o rozrezanie kože na nose a následne jeho rekonštrukciu. Nanešťastie, do kože sa žene dostala infekcia a tým sa jej zrekonštruovaný nos „zrútil.“ Lekári tak museli vykonať kožný štep, pri ktorom jej poškodenú kožu nahradili tkanivom z častí z vnútornej strany tváre.

„Po piatich hodinách bol celý zákrok hotový a hoci som sa cítila šťastná, že môj nos je konečne opäť celý, zároveň som bola smutná z môjho vzhľadu a všetkých jaziev, ktoré mi zostali. Pamätám si, ako veľmi mi chýbalo byť s kamarátmi v škole. Začala som s tým psychicky zápasiť. Moja mama často plakala, pretože sa bála, že nebudeme mať dosť peňazí na pokrytie všetkých mojich operácií. Cítila som sa hrozne každý deň,“ opisuje ťažké chvíle. 

Návrat do školy, kam sa tak tešila, bol pre ňu veľmi ťažký. „Ako som sa vrátila do školy, okamžite som začala dostávať poznámky typu: „Ako sa máš Pinocchio?“ alebo „Vyzeráš ako mimozemšťan s tým nosom.“ Veľmi to ranilo moje pocity a ich neustále šikanovanie sa na mne podpísalo,“ pokračovala v rozprávaní Laudiane, ktorá aj napriek neustálemu vysmievaniu zostala silná. „Ak ľudia nedokázali akceptovať moju odlišnosť, ukazálo mi to len skutočnosť, že nie sú spokojní sami so sebou.“

Laudianino zdravotné problémy začali už v útlom detstve. Silné krvácanie z nosa a záchvaty sa zhoršovali natoľko, že musela byť opakovane hospitalizovaná. Tieto symptómy sa jej prejavili prvý raz v piatich rokoch. Z nosa začala krvácať tak silno, že zostala v kaluži krvi a musela byť prevezená do nemocnice.

„Keď ma prijali, zdravotníci bojovali so stanovením diagnózy, pretože vtedy nebola taká technológia ako je dnes. Pokúsili sa vykonať kauterizáciu (t. j. odstránenie porušeného tkaniva vypaľovaním) v snahe zabrániť krvácaniu, ale to nefungovalo. Krvácanie sa mi zhoršilo natoľko, že nebolo dňa, čo by mi silno netiekla krv z nosa. Väčšinu času som trávila v nemocnici,“ popísala ťažké chvíle svojho života Laudiane.

Lekári sa preto v jej prípade rozhodli previesť zákrok, kedy nos rozrezali a odstránili zhluk krvných ciev. Žena podstúpila celkovo osem operácií, pričom po poslednej sa jej do kože dostala infekcia, následkom čoho stratila časť nosa.

Keďže u Laudiane kvôli odchýlenej priehradke nastali aj problémy s dýchaním, čakala ju rekonštrukcia nosa, pri ktorej jej poškodenú kožu nahradili tkanivom z tváre. „Boli obdobia, keď som vďaka môjmu stavu mohla vykrvácať alebo prestať dýchať, ale ďakujem Bohu, že som tu a môžem rozprávať tento príbeh. Nehanbím sa a ani sa necítim menejcenná kvôli tomu, ako vyzerám. Verím, že ma to urobilo silnejšou a nebude mi to brániť ísť za svojimi snami,“ uzavrela žena.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dans, © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!