Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Vyrážate po dlhom čase na cesty? Na toto si dávajte pozor

Dlho očakávané zlepšovanie pandemickej situácie sa stáva konečne realitou. Cítiť to už aj na cestách, ktoré sa opäť zaplnili. 

Mnohí z vás už plánujú vyraziť na výlet či odkladanú návštevu, zvýšte však opatrnosť. Pauza od šoférovania na dlhšie trasy v kombinácii s jarnou únavou môže ovplyvniť vašu schopnosť sústrediť sa za volantom.

Rok 2020 patril pochopiteľne medzi tie, kedy bol zaznamenaný výrazný pokles v cestovaní. Na Slovensku to dokazujú aj štatistiky nehodovosti na cestách, ktoré boli najnižšie za ostatných 10 rokov. Aj napriek tomu však polícia zaevidovala spolu takmer 11 800 prípadov. Jednoznačne najčastejšou príčinou nehôd bola nepozornosť, za ňou nasledovala vysoká rýchlosť a nesprávna jazda cez križovatku.

Žiadny mobil ani hranie sa s rádiom

Podľa výsledkov európskeho barometra o zodpovednej jazde z minulého roka sa až 82 % slovenských vodičov vyjadrilo, že občas spustí zrak z cesty na viac ako 2 sekundy. Najčastejšia príčina? Jednoznačne branie mobilu do ruky. Telefonovanie počas šoférovania je dlhodobo „chronický“ problém vodičov. Pozornosť od jazdy výrazne odpútava aj vyberanie hudby či časté narábanie s GPS a multimediálnym prehrávačom za jazdy. Už len obmedzenie týchto zlozvykov dokáže výrazne znížiť riziko vašej nesústredenosti. Čím viac sa sústredíte na cestu, tým bezpečnejšie dorazíte do cieľa.

Nenechajte sa premôcť únavou

Aj keď sme strávili dlhé mesiace doma, únava sa nám nevyhýba ani v týchto dňoch. A tá sa môže prihlásiť o slovo, najmä ak nás čaká dlhšia, monotónna cesta diaľnicou. Veľa vodičov vyráža na cestu už s pocitom vyčerpanosti či ospalosti. Vedeli ste, že ak si sadáme za volant po 17 hodinách od zobudenia, máme rovnakú šancu spôsobiť nehodu, ako keby sme mali 0,5 promile alkoholu v krvi? A nemusíme dostať ani mikrospánok na to, aby sme sa ocitli v problémoch. Na cesty sa teda obzvlášť v tomto období vydávajte odpočinutí, plánujte si počas nich cielene prestávky, ak je treba, dajte si kávu navyše. Jednoducho, radšej sa neponáhľajte.

Otvoriť galériu

Skontrolujte si poistenie – vyrátať sa dá cez online kalkulačku

Nikto z nás si nechce privodiť nepríjemný incident na cestách, no šťastie praje pripraveným. S dobre nastaveným poistením sa aj dopravná nehoda dá zvládnuť s oveľa menšou ujmou. Povinné zmluvné poistenie (PZP) vám v prípade nehody pomôže zaplatiť škody, ktoré spôsobíte vy druhým účastníkom nehody. Keďže však PZP zo zákona nehradí škody na vlastnom aute, nemali by ste podceniť ani druhé, tzv. havarijné poistenie. Pomôžete si tak nielen pri dopravnej nehode, ale aj keď vám auto niekto poškodí na parkovisku, zasiahne ho živelná katastrofa, alebo vám ho niekto ukradne.

V prípade, že sa rozhodnete vybaviť PZP či havarijné poistenie cez Kooperativu, výšku poistného si vyrátate veľmi jednoducho sami a na pár klikov. Umožní vám to nová online kalkulačka. V rámci tejto digitálnej služby si zadáte iba vaše evidenčné číslo vozidla a systém vám automaticky vygeneruje cenu a podmienky poistenia.

Ak máte staršie auto, skôr než po štandardnom havarijnom poistení odporúčame zamerať sa na špeciálne, na mieru šité produkty. Takou je napr. novinka Kooperativy MINI KASKO. Toto havarijné poistenie je dimenzované pre jazdené autá staršie ako 5 rokov – platí pre osobné autá aj menšie dodávky. Poistnú sumu si pri ňom stanovíte sami podľa aktuálnej hodnoty auta, a to bez ohľadu na značku. Poškodené auto nemusí ísť ani do autorizovaného servisu a po vyplatení sumy si ho môžete nechať opraviť v servise, ktorý si vyberiete.

Prehľad všetkých možností poistenia, ktoré si môžete vybrať v poisťovni Kooperativa, nájdete na www.koop.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí