Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2021 08:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Historický klenot museli zavrieť pre verejnosť: Prečo nechali SND dôjsť do dezolátneho stavu?

Starú budovu SND, ktorá je súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky, zatvoria. Dôvodom je havarijný technický stav.

Stavba historickej budovy dnešného Slovenského národného divadla na na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave po prvý raz otvorila svoje brány v roku 1886, teda pred 135 rokmi, ako Mestské divadlo slobodného kráľovského mesta Prešporok. Dnes čelí uzavretiu, ktoré bolo len otázku času, hovorí odborníčka zo Slovenskej akadémie vied (SAV).

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Historické sídlo SND dlhú dobu chátralo aj napriek tomu, že v roku 2017 vláda vyčlenila takmer milión eur na jeho rekonštrukciu. Väčšina z peňazí bola napokon použitá na obnovu riadiaceho systému javiskových zariadení v novej budove Slovenského národného divadla na Pribinovej ulici.

„Neveľké sumy boli prekvalifikované a použité na sanovanie iných potrieb divadla,“ vysvetľuje Dagmar Podmaková, odborníčka z Ústavu divadelnej a filmovej vedy SAV, ktorá historickú budovu divadla opisuje ako dominantu námestia.

Národný objekt, ktorý má v správe Ministerstvo kultúry SR, sa postupne dostal do bodu, keď je potrebné pre verejnosť ho zatvoriť. „Rozsah problémov je od poškodených častí vonkajšej fasády, opadávajúcej omietky alebo zlého stavu poťahov sedadiel pre divákov, až po zásadné problémy technického charakteru, ako nefunkčná transformátorová stanica, nákladné výťahy, elektrická požiarna signalizácia a mnohé ďalšie,“ tvrdí hovorkyňa SND Izabela Pažítková.

Dopĺňa, že celkový technický stav budovy je vďaka tomu pre potreby divadelnej činnosti nevyhovujúci. Ministerstvo kultúry rekonštrukciu zanedbalo. Posledná zásadnejšia rekonštrukcia historickej stavby prebehla v roku 1972. Za takmer 50 rokov od výraznejšej renovácie sa technické vlastnosti zariadení zhoršovali, čo napokon dospelo k súčasnému havarijnému stavu a potrebe uzatvoriť brány pre návštevníkov.

Ministerstvo napriek chátraniu divadla s rozsiahlejšou nápravou doposiaľ nezačalo. „Pokiaľ viem, vo vládnych uzneseniach neboli vyčlenené prostriedky na zásadnú rekonštrukciu pamiatkovo chránenej budovy. Pripravuje sa niekoľko rokov dopredu a realizuje sa tiež dlhšie. Vláda, respektíve Ministerstvo kultúry SR, to v minulosti zanedbalo, nemáme taký vzťah ku kultúrnym pamiatkam ako napríklad v Českej republike,“ hovorí Podmaková.

Na ťahu je teda ministerstvo, ktoré o akútnej potrebe opráv hovorí v súvislosti s finančnou podporou prúdiacou z eurofondov počas najbližších rokov. „Ministerstvo kultúry SR má záujem, aby sa projekt rekonštrukcie historickej budovy SND dostal medzi projekty uchádzajúce sa o finančnú podporu z nového programovacieho obdobia, tzv. eurofondov na obdobie 2021 - 2027,“ oboznamuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Viciaňová.

Rezort kultúry označuje aktivity zamerané na rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok za jednu z prioritných oblastí. Odborníčka zo SAV situáciu okolo stavu divadla vysvetľuje aj jeho prepojenosťou na politiku. „Divadlo je živé umenie, často sa spája s politikou či politizovaním, neraz sa jeho potreby spájajú so sympatiami k osobe riaditeľa SND. Mnohé technické zariadenia nespĺňajú súčasné normy, kazia sa a odstavujú, z pieskového podložia presakuje spodná voda, ktorá ohrozuje elektroinštaláciu,“ dopĺňa napokon Podmaková.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci