Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2021 14:53 | Správy | Koronavírus
Video

Situácia na Slovensku sa zlepšuje: Veľavravné slová ministra o výbere medzi vakcínami

Situácia na Slovensku v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa oproti minulému týždňu opäť zlepšila.

Klesol počet pacientov v nemocniciach, počet výjazdov k pacientom s ochorením COVID-19 a znížila sa aj pozitivita testov. Krajina bude od budúceho týždňa v prvom, teda ružovom stupni varovania. V stredu to na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemiologickej situácii povedal šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík. Zákaz vychádzania však potrvá.Viac informácií k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení by mali v piatok poskytnúť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 1276 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii je 164 pacientov. Klesajú aj počty výjazdov k pacientom, s výnimkou Trenčianskeho kraja, kde za posledný týždeň mierne narástli. Do nemocníc prijímajú menej ako 100 pacientov denne. „Čo je štvrtina vrcholu, ktorý sme dosiahli,“ uviedol Mišík. Dynamika reprodukčného čísla sa drží na podobnej úrovni ako minulý týždeň. „Očakávame výraznejší pokles v počtoch hospitalizovaných a ventilovaných pacientov, pokračujúci pokles pozitívnych prípadov a výrazné zrýchlenie vakcinácie,“ doplnil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva.

Budúci týždeň by sa podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) opäť mohla otvoriť otázka zákazu vychádzania. Obsadených je 61 percent reprofilizovaných lôžok pre najkritickejších pacientov.

Zvýšila sa tiež miera zaočkovaných. Prvú dávku vakcíny dostala už viac ako pätina obyvateľov Slovenska, podaných už bolo cez 1,5 milióna dávok vakcín. Šéf rezortu zdravotníctva povedal, že termíny na najbližší víkend na očkovanie sú už obsadené. Nevylúčil, že pri dostatku vakcín v treťom štvrťroku by si ľudia mohli vybrať jednu z registrovaných vakcín, ktorou by chceli byť očkovaní. Do konca mája by podľa neho mohlo prísť 1,5 milióna vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech.

"Zaočkovanosť v jednotlivých vekových skupinách nám narastá. Najvýraznejšiu zaočkovanosť aspoň prvou dávkou máme vo vekovej skupine 70 až 80 rokov, kde je zaočkovanosť na úrovni približne 64 percent. Vidíme po jednotlivých týždňoch, ako nám skupiny narastajú. Cieľom je dosiahnuť úroveň aspoň okolo 80 percent, obzvlášť vo vysokých vekových kategóriách," povedal Mišík.

Výsledky Sputnika V z Maďarska Lengvarský stále nemá. Vlastníkom týchto vakcín je podľa jeho slov ruská strana. Čakať chce na výsledky z Maďarska a Ruska.

Minister bude mať vo štvrtok (6.5.) k dispozíci analýzu na prerozdelenie vakcín. Následne by sa mohlo umožniť očkovať vakcínou od Pfizeru aj vekovú kategóriu ľudí od 50 rokov.

Lengvarský pripomenul, že 26. júna je termín na spustenie aplikácie COVID pass v celej Európe. "Predpokladám, že od toho sa potom budú odvíjať politiky jednotlivých štátov, či už v uvoľňovaní svojich opatrení alebo prijímaní občanov iných štátov na svojom území," doplnil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?