Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2013 15:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Požiar narobil škodu za 300-tisíc eur: Technická univerzita bola v plameňoch!

Zo zatiaľ nezistených príčin horelo v budove Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Požiar narobil škodu za 300-tisíc eur.

Na mieste požiaru laboratórií Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave v piatok pokračujú požiarne expertízy, ktoré majú určiť príčinu požiaru. 

Hovorkyňa STU Andrea Hajdúchová zdôraznila, že v budove nedošlo k výbuchu ani k úniku chemikálií, horeli potravinárske laboratória Oddelenia výživy a hodnotenia potravín. "V týchto laboratóriách prebiehal výskum a vývoj funkčných potravín, predovšetkým cereálií obohatených o rôzne druhy zdraviu prospešných látok. Tento výskum bol financovaný čiastočne zo štrukturálnych fondov a v laboratóriu sa nachádzalo viacero nových prístrojov na stanovenie hodnôt výživových zložiek v potravinách," vysvetlila Hajdúchová. Presnú výšku škody zatiaľ STU nevie stanoviť.

Pre rozsiahle poškodenie vrchných poschodí STU v Bratislave spôsobených požiarom a potreby dôkladného zadokumentovania miesta,  policajti aj naďalej v priestoroch fakulty pokračujú v obhliadke. Požiar s najväčšou pravdepodobnosťou vznikol v dvoch laboratóriách na šiestom poschodí. Obe laboratória sú umiestnené  na strane budovy do dvora.  "Požiarom sa značne poškodilo aj ďalšie laboratórium, štvrté laboratórium je poškodené čiastočne. Škody sa naďalej vyčíslujú, zatiaľ sú vyčíslené na približne 300-tisíc eur," uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.  

Horieť v budove Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, blízko Kollárovho námestia začalo vo štvrtok večer. Požiar z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie bol pôvodne nahlásený ako "husté dymenie". Na miesto najskôr vyštartovali posádky ôsmich hasičských áut a dve policajné autá. Štyri budovy uzavreli.   

 

Ako krátko po 20. hodine pre Čas.sk povedal prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý, ktorý je na mieste požiaru, horelo v niekoľkých miestnostiach laboratórií. Hasiči zabraňujú šíreniu požiaru na iné poschodia. Na hasenie museli použiť vysokozdvižný rebrík, z ktorého púšťali vodu priamo do horiaceho interiéru. Požiar bol lokalizovaný o 20,26 hod. Z budovy zachránili asi 10 ľudí. Všetci dokázali vyjsť po vlastných.   

Študentov, ktorí v čase požiaru boli v budove, evakuovali. Horeli laboratóriá na 4. a 5. poschodí. Po okolí sa šíril nepríjemný zápach a pri budove sa zhromažďovali zvedaví okoloidúci.   

 

Hasiči dostali hlásenie o požiari krátko pred 19. hodinou. Pre Čas.sk to potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Na mieste zasahovalo 33 hasičov.   

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bude proti Kazachom prievan v zostave? Takto to vidia experti!
Uštrikovala si „repliku“ svojho priateľa, vrátane jeho intímnych partií.
Foto
Chýbal jej chlap, a tak si ho vyrobila: S DETAILMI sa vyhrala! Tie FOTO musíte vidieť
Podľa sivých ponožiek v športových sandáloch má Gigi asi české korene.
Foto
Aha, ako topmodelka Hadid oslavovala narodeniny: Gigi, už nemáš 15 rokov!
Poznáte správne odpovede?
Tento KVÍZ musíte zvládnuť ľavou zadnou: Trúfnete si? Nie je tam nič, čo sme sa neučili v škole
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Odvolávanie dvoch ministeriek sa blíži: Ako dopadnú opozičné návrhy?
Bývalý tréner našich hokejistov Vůjtek: Pozrite sa, čo robí na dôchodku...
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael spustil útoky v Pásme Gazy: O život prišli dvaja lekári
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti: Čo ho spôsobilo?
Zámorskí fanúšikovia naložili Slafkovskému: V NHL by si dostal pokutu a stopku!
(Ilustračné foto)
Váš Tip
Študenti z Oravy natočili reportážne video o zemiakoch: Sily si zmerajú s víťaznými príspevkami zo 43 krajín!
Veľkú cenu Eurovízie si odnáša domov švajčiarsky spevák: Jeho meno poznáte z rozprávky
Na podujatí v Bardejove sa žiakom ZŠ Ľ. Podjavorinskej darilo. Dosiahli niekoľko prvých miest.
Foto
Dvaja telocvikári vychovávajú na Luníku IX víťazov súťaží: Ich slová hovoria za všetko