Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2013 10:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Vražda Mareka Rakovského († 29): Vrátil sa bombový teror?

Vražda Mareka Rakovského († 29) pripomína mafiánske praktiky. Vybavovanie účtov výbušninami začalo na Slovensku pred 20 rokmi.

Úkladnú vraždu v Žiari nad Hronom, pri ktorej v utorok prišiel o život mestský poslanec, právnik Marek Rakovský († 29), vyšetrujú policajní špecialisti. O možných motívoch a podrobnostiach vo vyšetrovaní polícia zatiaľ mlčí. "Vyšetrovanie takého prípadu je veľmi zložité. Dúfajme, že polícia nájde objednávateľa a vykonávateľa. Polícia nesmie pripustiť, aby takýto čin ostal nepotrestaný. Na Slovensku by nemal  panovať  strach z likvidácie ľudí výbušninami," povedal bezpečnostný expert.

Bombové útoky na Slovensku súvisia s kriminálnym a politickým terorom, ako aj vyberaním výpalného. Niektoré však majú motív neznámy. Prvý výbuch spájaný s vybavovaním výpalného bol v roku 1993. Explodovala nálož pri vchode do predajne lahôdok na Krížnej ulici v Bratislave. Majiteľovi spôsobila škodu za vyše 30-tisíc eur.

Tuti a Papas patrili k prvým obetiam podsvetia Výbuch priemyselnej trhaviny v citroëne na Štefanovičovej ulici v Bratislave, v ktorom sa v júli 1995 viezli Vladimír († 39) a Jozef Danišovci († 43), patrili k silnýmí mužom podsvetia hlavného mesta. Auto a telá bratov, prezývaných Tuti a Papas, rozmetal do vzdialenosti niekoľko desiatok metrov.

Viacerí policajti, ktorí prišli medzi prvými na miesto výbuchu, boli bezradní. Niektorí si zakrývali oči pred kúskami tiel obetí, ktoré boli rozmetané v okolí niekoľkých desiatok metrov... Dodnes nie je jasné, či bratia Danišovci viezli niekam výbušninu, alebo sa stali obeťami atentátu. 

Záhadná smrť dvoch stavebných robotníkov

V kuchyni v byte na treťom poschodí domu na Rožňavskej ulici v Rimavskej Sobote v októbri 1994 explodoval nástražný výbušný systém v bakelitovej skrinke podobajúcej sa na tranzistorové rádio. Užívateľ bytu Tivadar Várady († 44) zraneniam podľahol pri prevoze do nemocnice. O necelý polrok neskôr na chodbe bytu na tej istej ulici v Rimavskej Sobote trhavina zabila Alberta Farkaša († 36), ktorá bola skrytá v  nefukčnom magnetofóne. Obidvaja nebohí boli stavební robotníci. Nie je vylúčené, že išlo o teror s rasovým motívom - obidvaja boli Rómovia. Podozrivého z dvoch atentátov polícia neodhalila.

Telo Eda Diniča trhavina rozmetalaZnámemu silnému mužovi bratislavského podsvetia Edovi Diničovi († 34), ktorého súd zaradil medzi vyberačov výpalného, viacerí radili, aby majetky prepísal na iných a odišiel zo Slovenska. Krátko pred odchodom Dinič prijal pozvanie na tenis. V sobotu 9. mája 1998 krátko pred 20. hodinou odchádzal z tenisových kurtov na bratislavských Zlatých pieskoch. Pod dlaždicami, po ktorých kráčal, vybuchlo najmenej päť kíl trhaviny. Výbuch nálože vytvoril niekoľkometrový kráter, telo dopadlo na kurty a bolo rozmetané v okruhu viac ako sto metrov. 

Durana zabila výbušnina v susednom aute

V bratislavskej Petržalke 16. apríla 1997 ráno prišiel známy muž bratislavského podsvetia, Peter Križanovič, prezývaný Duran, na Mitsubishi Pajero na Lietavskú ulicu. Keď Duran vošiel do vchodu domu, prišiel na parkovisko Seat Ibiza s kufrom plným trhaviny. Vodič auto zaparkoval hneď vedľa Križanovičovho tereniaka a odišiel. Krátko po 9.30 Duran vyšiel z brány a pobral sa k svojmu autu. Keď otvoril dvere auta, zabijak z diaľky odpálil  trhavinu v seate. Bývalý úspešný slovenský zápasník Peter Križanovič († 27) zomrel na mieste výbuchu.

Za dve desaťročia boli obeťami výbuchov ďalší muži podsvetia, podnikatelia, policajt a v nejednom prípade aj nevinní ľudia. Väčšina bombových atentátov je dodnes neobjasnená.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?