Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2013 10:00 | Správy | Domáce správy

Dušan získal v Británii titul Ošetrovateľ roka: Odišiel zo Slovenska a splnil si sny!

Ako „zdravotný brat“ si zarobil na domy, luxusné auto aj exotické dovolenky.

Do zahraničia odišiel, keď sa mu začal rúcať rodinný život. Dnes hovorí, že pracovať v Británii bolo jeho najlepším rozhodnutím. Zdravotník Dušan Harčár (45) získal vďaka svojej usilovnosti a profesionalite ocenenie Ošetrovateľ roka. V napätej situácii nespanikáril a na odľahlom mieste zachránil pacientovi život.

Dušan mal k opatrovaniu ľudí vždy blízko. V roku 1985 zmaturoval v gymnáziu v Liptovskom Mikuláši a začal pracovať ako ošetrovateľ na chirurgii v miestnej nemocnici. Po revolúcii si popri zamestnaní spravil Strednú zdravotnícku školu, štúdium napokon ukončil s titulom Diplomovaná zdravotná sestra. Dušan dával práci všetko, pracoval v záchranke a otvoril si Agentúru domácej ošetrovateľskej starostlivosti - jednu z prvých svojho druhu na Slovensku. Ambiciózny Lipták sa dokonca vypracoval na prezidenta komory stredných zdravotníckych pracovníkov pre Žilinský kraj.

ŤAŽKÉ ROZHODNUTIE
Kariéru na Slovensku však zastavil rozvod. „Keď som sa ešte v roku 2004 rozišiel s manželkou, chcel som začať odznova niekde ďaleko. Dal som na internet svoj životopis a ozvala sa mi súkromná agentúra v Británii, ktorá prevádzkovala domácu starostlivosť u klientov. Zástupcovia spoločnosti robili pohovor priamo v Bratislave, zapáčil som sa im a do troch týždňov som letel do Anglicka,“ spomína na svoje začiatky v zahraničí Dušan.

Slovenský ošetrovateľ žil spočiatku u svojho klienta, ktorý mu síce zabezpečoval stravu a dobrý plat, k dispozícii však musel byť neustále. „Bolo to veľmi ťažké. Pacient mal Parkinsonovu chorobu, nemohol rozprávať a tak som pre neho robil všetko. Vrátane varenia,“ pokračuje v rozprávaní Dušan.

Slovenský ošetrovateľ sa zároveň zdokonaľoval v angličtine a vybavoval si registráciu v Britskej asociácii opatrovateľov. „Pracoval som takmer stále. Na rôznych oddeleniach nemocnice v Salisbury, ale hlavne u súkromných pacientov,“ spomína usilovný Slovák. V Británii totiž musí mať ošetrovateľ na každý úkon zvlášť papier, či už je to odoberanie krvi, ošetrovanie rán, cievkovanie mužov či žien, alebo robenie ultrazvukov.

CHUŤ ZLEPŠOVAŤ SA
Dušan priznáva, že začiatky boli v Británii nesmierne ťažké. „Práca, práca a ešte raz práca. Robotou som strávil aj 70 hodín týždenne. Navyše som neustále pociťoval veľkú osamelosť. Hlavne Vianoce a narodeniny svojich blízkych som znášal veľmi zle. Navyše mi chýbala moja dcéra, ktorá má dnes už 20 rokov,“ priznáva.

Na druhej strane sa však dostavili aj prvé veľké úspechy. V roku 2006 si Harčár kúpil v Británii svoj prvý, vtedy 4-izbový dom. Býval na prízemí, horné izby na poschodí prenajímal, čo mu platilo úver. V roku 2007 navyše nastala situácia, ktorá mu priniesla prestížne ocenenie Ošetrovateľ roka južnej a západnej Británie. „Staral som sa o veľmi chorého pacienta s nádorom na mozgu. Pán bol navyše ochrnutý a býval 30 minút jazdy od civilizácie. Zrazu dostal záchvat, na volanie sanitky nebol čas a preto som musel konať. V priebehu pár sekúnd som ho musel pripojiť na rôzne prístroje, zachránil som mu tak život,“ hovorí Dušan s odstupom času o svojom zážitku. Cena mu vliala ešte viac energie a chuti zdokonaľovať sa. „Najväčším ocenením sú však pre mňa listy od pacientok, v ktorých mi ďakujú za pomoc,“ priznáva ošetrovateľ.

ĎALŠIE PLÁNY
Zdravotník z Liptova otvorene tvrdí, že v Británii sa najviac oplatí pracovať pre agentúru. Mzda je totiž podstatne vyššia - v nedeľu v prepočte aj 40 eur na hodinu, takže iba za jediný deň sa dá zarobiť slušná suma peňazí. A ako hodnotí Dušan úroveň britského a slovenského zdravotného systému? „Vybavenie slovenských a britských nemocníc porovnať neviem, keďže som odišiel relatívne dávno. Sestra má však v Británii oveľa väčšie právomoci než na Slovensku. Robím polovicu úkonov, ktoré v slovenských nemocniciach majú na starosti lekári.“

Veľká Británia sa pre Harčára stala domovom, ktorý má rád. Medzi kolegami našiel dobrých priateľov, raz, keď si boli večer sadnúť v podniku, zoznámil sa so svojou láskou, Angličankou Louise. „Keby som zostal na Slovensku, asi by som stále pracoval na rýchlej zdravotníckej pomoci. Odísť bolo to najlepšie rozhodnutie, dokázal som sebe aj ostatným, že ak tvrdo pracuješ, máš odvahu a vzdelanie, domov si môžeš vytvoriť kdekoľvek. Navyše som si splnil aj rôzne sny. Jazdím na novej Audi A6, to by som ako zdravotník na Slovensku ťažko dosiahol, s priateľkou sa práve sťahujeme do veľkého luxusného bytu s plážovou terasou. S dcérou veľa cestujeme a rodičia u mňa vždy dva mesiace v roku bývajú,“ uvedomuje si Slovák.

Po rokoch tvrdej driny však Dušan tvrdí, že je čas zvoľniť tempo. „Dostal som ponuku od súkromnej zdravotníckej agentúry, viedol by som sieť pobočiek ako manažér. Ak všetko dobre pôjde, od mája môžem začať vo vyššej funkcii,“ dodáva Harčár.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
(ilustračné foto)
Zamestnancom firmy pri Vranove nad Topľou chýba výplata: Odborári o pomoc prosia Fica