Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2013 11:00 | Správy | Peniaze

Patríte medzi 396 252 nezamestnaných? Na úrad práce zabudnite!

Počet nezamestnaných klesol len minimálne. Prácu však na Slovensku stále nemá rekordne veľa ľudí. 

V marci bol počet uchádzačov 396 252 a miera nezamestnanosti klesla o tri stotiny percenta na 14,68 %. Kým minister práce Richter verí, že k väčšiemu poklesu dôjde s príchodom sezónnych prác, zamestnávatelia si myslia, že viac roboty pre ľudí bude až s lepším výkonom slovenskej ekonomiky. Len zlomok nezamestnaných sa pritom pri hľadaní nových pracovných príležitostí spolieha na úrady práce.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola v marci 14,68 percenta a počet disponibilných uchádzačov o prácu predstavoval v marci 396 252 ľudí. Došlo k miernemu poklesu. Minister práce Ján Richter ho považuje za mierne optimistický. „Žiadne iné prívlastky tomu nebudem dávať,“ povedal. Rezort verí, že tento trend bude pokračovať aj v apríli, pretože v tomto období už totiž podľa neho nastupujú sezónne práce, ktoré by sa mali pozitívne prejaviť aj na miere nezamestnanosti.

Dobrou správou je, že počet ľudí bez práce už nerastie, tak ako v posledných mesiacoch. „Miera nezamestnanosti v marci zostala nezmenená na úrovni 14,7 % a bola tak mierne nižšia, než sme očakávali. Rast nezamestnanosti v dôsledku spomalenia ekonomiky z posledných mesiacov sa tak zrejme zastavil. V nasledujúcich mesiacoch očakávame mierny pokles nezamestnanosti, ktorý bude spojený so začiatkom sezónnych prác v stavebníctve. Lepšie počasie by taktiež malo priniesť pracovné miesta v poľnohospodárstve. Z jednotlivých regiónov by sme mohli vidieť zlepšenie najmä na južnom Slovensku, kde sa sústredí veľká časť slovenského poľnohospodárstva,“ myslí si analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.

Prácu hľadáme najčastejšie cez internet

Kým ministerstvo je optimistické, zamestnávatelia už menej. Podľa Rastislava Machunku, prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, sa čísla nezamestnaných reálne nezlepšia, kým na Slovensku nebude hospodársky rast medzi 3 a 4 percentami. „To znamená, že dovtedy bude možné len presúvať zamestnancov medzi jednotlivými segmentmi,“ dodal Machunka. Problém nezamestnanosti mladých ľudí by vyriešil možnosťou dať výpoveď tomu zamestnancovi, ktorý by splnil podmienky na starobný dôchodok. „Tým by sa vytvoril priestor na to, aby sa vytvorili pracovné miesta pre mladšiu generáciu,“ zdôraznil.

Nezamestnaní sa pri hľadaní nových pracovných príležitostí na úrady nespoliehajú. Podľa prieskumu Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce CELSI pre portál MojPlat.sk na prvom mieste pri hľadaní práce je internet (75 %), na druhom priatelia a známi (43 %) a na treťom priame oslovenie spoločností (40 %). Až 81 percent z tých, ktorí prácu hľadajú, sú podľa Eurostatu evidovaní na úradoch práce. A až 84 % respondentov z prieskumu uviedlo, že úrady práce pri hľadaní si zamestnania nevyužívajú.

Kde je šanca zamestnať sa?

Jedinou dobrou správou je, že počet pracovných ponúk v posledných týždňoch stúpol. „Momentálne je najväčší záujem o odborníkov z oblasti elektrotechniky a strojárstva. Celkovo zaznamenávame nárast objednávok zo strany zamestnávateľov. Medziročne o 50 % stúpol počet pracovných ponúk. Pri hľadaní zamestnania hrá dôležitú úlohu regionálny faktor, v Bratislavskom, Trnavskom, ale aj Trenčianskom je situácia najlepšia a nájsť si prácu nie je až také ťažké. Na juhu stredného a východného Slovenska je to naopak horšie. Situácia v týchto regiónoch sa nezlepší, kým sa nepodarí do týchto regiónov priniesť nových investorov a tým aj viac pracovných miest,“ reagoval Peter Paška z Proact People Slovensko.

Podľa spoločnosti Profesia najviac pracovných ponúk je dlhodobo v kategóriách obchod, informačné technológie a administratíva. Je však ťažké povedať, že ľudia si v týchto oblastiach najľahšie nájdu prácu, pretože v kategóriách administratíva a obchod je zároveň najväčší záujem zo strany uchádzačov zamestnať sa. Preto sledujeme, koľko ľudí reaguje na zverejnenú pracovnú ponuku podľa oblastí a pozícií,“ zdôraznila Marcela Glevická z Profesie. Aj podľa nej počet pracovných ponúk oproti februáru stúpol. „Vo februári sme mali 7 841 a v marci 8 214 ponúk. Apríl vyzerá ešte pozitívnejšie,“ uzavrela.

Čísla o úradoch práce a ľuďoch bez roboty v kocke

- 46 samostatných úradov práce má evidovať a pomáhať nezamestnaným nájsť si prácu na Slovensku. Ich efektívnosť podkopáva najnovší výskum, podľa ktorého nevedia nájsť prácu 82 % všetkých nezamestnaných.

- Až 700 nezamestnaných pripadá na jedného pracovníka úradu práce. Ak by sa mal venovať úradník každému nezamestnanému aspoň raz v mesiaci, pri stošesťdesiathodinovom mesačnom úväzku pracovného času by to vychádzalo 12 minút do mesiaca.

- 69 241 Slovákov nemá prácu viac ako štyri roky. Úrady práce im neboli schopné nájsť alebo ponúknuť pracovné miesto a zaradiť ich na pracovný trh. Za nimi je v poradí druhá najväčšia skupina 43 853 osôb nezamestnaných 13 až 18 mesiacov.

- 25- až 29-roční sú najpočetnejšou skupinou nezamestnaných ľudí na Slovensku podľa vekových kategórií.

- Až 55 960 mladých ľudí vo veku od 25 do 29 rokov sa hlásilo v marci na úrade práce.

- 36,5% najvyššia nezamestnanosť bola aj v marci v okrese Rimavská Sobota. Miera evidovanej nezamestnanosti v tomto regióne je o 2 % nižšia. Naopak, najmenej nezamestnaných je v prvom Bratislavskom okrese, len 4,91 %.

- 431 382 osôb je počet všetkých nezamestnaných Slovákov, ktorí boli v marci 2013 bez práce. Ministerstvo práce tvrdí, že počet ľudí bez zamestnania sa oproti predošlému mesiacu znížil o pol percenta.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…