Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2013 10:57 | Správy | Peniaze

Cyperčania vyjadrili svoj postoj: Chceme preč z eurozóny!

Prieskum spoločnosti Prime Consulting na Cypre ukázal, že väčšina obyvateľov si želá odchod z eurozóny.

Uviedol to dnes európsky internetový denník EUobserver. Podľa výsledkov prieskumu, ktoré spoločnosť Prime Consulting zverejnila v stredu (20. 3.), sa 67,3 % opýtaných Cyperčanov vyslovilo za opustenie európskej menovej únie a budovanie lepších vzťahov s Ruskom.

Prieskum tiež ukázal, že až 91 % Cyperčanov súhlasí s rozhodnutím parlamentu z 19. marca, ktorým poslanci zamietli program finančnej pomoci zo strany EÚ vo výške 10 miliárd eur.

Medzinárodní veritelia poskytnutie záchranného úveru podmienili mimoriadnymi odvodmi z bankových vkladov, proti čomu obyvatelia Cypru protestovali a parlament ich hlasy vypočul.

Predstavitelia Európskej komisie (EK) a eurozóny v stredu vyzvali cyperskú vládu, aby predstavila alternatívny spôsob záchrany pred finančným kolapsom, ktorý hrozí tejto krajine.

Tlak na plán BCyprus sa musí so svojím plánom B na riešenie domácej finančnej krízy poponáhľať. Európska centrálna banka (ECB) totiž varuje, že zastaví núdzovú pomoc pre cyperské banky na budúci pondelok (25. 3.), informovala agentúra DPA.

Cyprus aktuálne hľadá, kde by získal 5,8 miliardy eur, ktoré mali ísť pôvodne z odvodu z bankových vkladov. Parlament však v utorok (19. 3.) návrh zákona o odvode odmietol. Uvedených 5,8 miliardy eur má byť príspevkom krajiny k záchrannému balíku a podmienkou pre získanie finančnej pomoci vo výške 10 miliárd eur od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF).

ECB dnes uviedla, že garantuje núdzovú pomoc pre cyperské banky len do budúceho pondelka. Podmienkou pokračovania pomoci po pondelku je dohoda o záchrannom balíku s Európskou úniou (EÚ) a MMF, ktorá zaistí solventnosť cyperských bánk. Informovala o tom agentúra DPA.

Rokovania s Ruskom

Cyprus rokuje s Ruskom o investíciách do jeho bánk a energetických zdrojov. To by malo Nikózii pomôcť znížiť vysokú zadlženosť. Ďalším bodom rokovaní je predĺženie splatnosti úveru, ktorý Moskva poskytla Cypru, informovala agentúra Reuters.

"Hlavným cieľom akejkoľvek podpory, ktorú dostaneme, sú banky, takže to bude priama podpora bánk alebo podpora iných sektorov, ktorú dostaneme, bude prevedená do bánk, pretože naším najväčším problémom je rekapitalizácia bánk," povedal pre agentúru Reuters cyperský minister financií Michael Sarris, ktorý už druhý deň rokuje v Moskve s ruskými predstaviteľmi.

Cyprus musí nájsť 5,8 miliardy eur, ktoré mali ísť pôvodne z odvodu z bankových vkladov. Parlament však v utorok (19. 3.) návrh zákona o odvode odmietol. Uvedených 5,8 miliardy eur má byť príspevkom krajiny k záchrannému balíku a je podmienkou na získanie finančnej pomoci vo výške 10 miliárd eur od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF).
Sarris ďalej povedal, že Cyprus sa snaží vyrokovať 5-ročné predĺženie úveru v hodnote 2,5 miliardy eur, ktorý dostal od Ruska, a zníženie jeho úročenia na 2,5 % zo 4,5 %. Dodal, že Cyprus si nechce od Ruska požičať ďalšie peniaze.
Informovala o tom agentúra Reuters.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva