Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2013 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Jojkárska hviezda Thomas Kamenar: Keď sme emigrovali, ľudia na nás pľuli!

Šarmantný, svieži a spontánny. Taký je Thomas Kamenar (33), nový moderátor jojkárskeho kvízu Páli vám to?

Sympatická posila z Rakúska v tíme televízie pôsobí najmä na ženskú časť publika ako magnet a obľúbenosť relácie, ktorá mala päťročnú pauzu, ide hore. Hoci na obrazovke sa Rakúšan so slovenskými koreňmi bezprostredne usmieva, nie vždy mu bolo do smiechu. V detstve si musel okúsiť aj trpkosť, aby teraz vedel, ako chutí úspech.

Thomas prežil na Slovensku iba prvé tri roky života. Potom jeho rodina emigrovala z komunistického Československa do Rakúska. „Na začiatku sme to mali veľmi ťažké. Ľudia nás nemali radi, lebo sme boli Slováci a niektorí Rakúšania voči nám neboli až takí liberálni,“ spomína si Kamenar.

Jeho otec, diplomovaný inžinier ekonómie, predával noviny, alebo pracoval u iných ľudí v záhrade. A jednoduché to Thomas s bratom Maximiliánom nemali ani v detskom kolektíve, hoci sa zo všetkých síl snažili zapadnúť. „Deti vedia byť hrozné. Sú totiž úprimné, a keď sa im niečo nepáči, dokážu to povedať na rovinu. Stávalo sa aj také, že nás niekto opľul a povedal, vy Slováci,“ vracia sa k nepríjemným spomienkam moderátor. „Pamätám sa, že môjho brata ponižovali, lebo nebol Rakúšan, ale našťastie sme spoznali viac dobrých ako zlých ľudí. Zlí ľudia a hlupáci sú všade na svete...“

Behal po Liptove a jedol bryndzáky

Kamenarovcom najviac chýbal domov a cnelo sa im za príbuznými. Preto, keď sa po novembri 1989 otvorili hranice, neváhali a vybrali sa navštíviť rodinu na Slovensko.

„Odvtedy som trávil každé letné prázdniny u starkej v Žiline, alebo u krstnej a chodieval som po Liptovskom Mikuláši.“ Kde sa teda vlastne cíti doma? „Tam, kde dostanem dobré jedlo,“ odpovedá so smiechom bez zaváhania Thomas. „Tým, že žijem v Rakúsku, cítim sa tam doma, ale keď prídem na Slovensko, pociťujem vnútorné napätie, lebo tu sú moje korene.“Ako rodený Slovák ani on neodolá bryndzovým haluškám a slovenskej kuchyni. „Najradšej mám však kapustnicu s údeným mäsom, klobásou a so slivkami. Keď ju dávam ochutnať mojim kamarátom v Rakúsku, nevedia sa toho dojesť.“

Slováci sú oveľa vrúcnejší

Hoci Slováci sú podľa Kamenara veľmi milí, uvedomil si, ako rýchlo žijú. „Obchody máte otvorené 24 hodín ešte aj v nedeľu a dostanem tu kúpiť viac vecí ako v Rakúsku,“ hovorí. „Neviem, či je dobré, že to išlo tak rýchlo po páde komunizmu dopredu. Sú tu úžasné hotely, ale v Rakúsku mali ľudia po skončení druhej svetovej vojny na to, aby dosiahli prosperitu, skoro 50 rokov čas,“porovnáva životnú úroveň Thomas. Najväčší rozdiel však vidí v spolupatričnosti. „Vždy som sa čudoval, že jeden z mojich najlepších kamarátov v Rakúsku nikdy nedal rodičom pusu. Na Slovensku bol komunizmus a rodiny mali blízke vzťahy - jedine sebe mohli dôverovať. V Rakúsku to tak nie je - nepoznali komunizmus, sú chladnejší a fungujú úplne ináč. Chýba mi to tam. Na Slovensku hneď dostanem pusu, klobásku a slivovičku.“

Má tri milióny poslucháčov

A čo vlastne robí Thomas v Rakúsku? Už v puberte začal spolupracovať so súkromnými rádiami a dnes patrí medzi rakúsku moderátorskú špičku. Moderuje na vlnách verejnoprávneho rádia Ö3, ktoré je jedným z najpočúvanejších rádií v Európe a každý deň si ho naladia až tri milióny ľudí. Počas víkendu vysiela rannú šou a cez týždeň púšťa do éteru hudbu, ktorú sám vyberá. Na označenie celebrita si však nepotrpí. „Nikdy ma to nezaujímalo a považujem to za veľmi povrchné. Radšej pracujem v zákulisí, ako sa ukazovať na párty, aký som pekný a zadarmo piť nejaký lacný sekt,“ dodáva Kamenar.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!