Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2013 11:15 | Šport | Šport mix

Zvrat v prípade Pistoriusa: Vyšetrovateľ je obvinený z pokusu o 7-násobnú vraždu!

Šance Oscara Pistoriusa (26) sa dostať von na kauciu sa zvýšili po najnovšom zistení.

Policajný vyšetrovateľ Hilton Botha, ktorý ako prvý bol na mieste vraždy v dome Oscara Pistoriusa, sám lieta v poriadnych problémoch a nemôže vystupovať ako dôveryhodný svedok na súde. Detektív totiž čelí obvineniu z pokusu o 7-násobnú vraždu. V roku 2009 Botha a ďalší dvaja policajti rozstrieľali mikrobus so siedmimi ľuďmi. Podľa obžaloby boli opití a pritom išli služobným vozidlom. Botha trvá na tom, že bol triezvy a prenasledoval podozrivých. Obvinenia z neho najprv stiahli, ale zrovna včera obžalobu znova obnovili.

Obvinenia voči detektívovi podkopávajú jeho dôveryhodnosť ako svedka v prípade Oscara Pistoriusa. „Pri každom procese, ak sa zistí, že svedok bol v minulosti odsúdený alebo sa proti nemu vedie vyšetrovanie, je to faktor, ktorý môže zohrať úlohu v hodnotení jeho dôveryhodnosti,“ uviedol juhoafrický odborník na trestné právo William Booth.

Na súde bol na smiechBotha sa dopustil vážnej chyby, keď na pojednávaní o prepustení Pistoriusa na kauciu vyhlásil, že v jeho dome sa našli steroidy a testosterón. Obžaloba, ktorá ho predvolala ako svedka, sa od týchto tvrdení dištancovala. Jej hovorca Medupe Simasiku uviedol, že je ešte príliš skoro tvrdiť, o aké látky ide a v súčasnosti prebiehajú laboratórne testy. Zatiaľ nie je ani známe, ako vyšetrovanie proti Bothovi ovplyvní prípad Oscara Pistoriusa. Chybné kroky obžaloby však zvyšujú jeho šance na prepustenie na kauciu. Ak mu ju zamietnu, bude čakať na začatie hlavného procesu v prípade zabitia Reevy Steenkamp vo väzení.

Sudca sa však skepticky stavia k výpovedi Hiltona Bothu. „Obžalovaný je paralympionik, má protézy na obidvoch nohách. Asi všetci uznáme, že jeho tvár poznajú po celom svete. Vy osobne veríte, že využije možnosť utiecť z Južnej Afriky na protézach?“ opýtal sa sudca Bothu. „Áno,“ odpovedal detektív. Po tejto odpovedi justičná stráž musela krotiť smiech v súdnej sieni.

Slávny paralympionik tvrdí, že nevedel, že strieľa na svoju priateľku, ktorá sa skryla v kúpeľni, ale myslel si, že sú tam zlodeji. V Južnej Afrike sú prepadnutia luxusných domov pomerne časté a solventnejší občania držia doma množstvo zbraní na ochranu pred lúpežníkmi. Obžaloba však trvá na tom, že išlo o úkladnú vraždu 29-ročnej modelky. V prípade dokázania viny Oscarovi Pistoriusovi hrozí doživotie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Útok Číny?! Desivé, čo sa malo stať v Juhočínskom mori: To neznie dobre
(ilustračné foto)
Veľké nešťastie na svahu! Zrazili sa dvaja lyžiari, český občan († 66) neprežil
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Vážna nehoda pod Tatrami: Zrazili sa tam 3 vozidlá! Cesta je uzavretá, zasahovali hasiči
Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
(ilustračné foto).
Krvavý incident v krajine: Hlásia niekoľko obetí! Znepokojivé, kde ozbrojenec útočil
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Dopravné komplikácie v Bratislave: Na TOMTO mieste na cestu vyteká... Dávajte si pozor!
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil do niekoľkometrovej rokliny: Zahynulo najmenej 25 ľudí! Mrazivé detaily nehody
Ilustračné foto
Brutalita v Bratislave: V centre sa strhla drsná bitka! Zásah polície a prevoz do nemocnice
Ilustračné foto.
ZLÉ správy na leto: V TÝCHTO obľúbených destináciách vás dovolenka vyjde drahšie!
Ilustračné foto
Smrteľná prestrelka polície: Napätá situácia trvala niekoľko hodín! Hlásia obete
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Detská psychiatrička v relácii Braňa Mojseja: Deti dnes nevedia riešiť problémy, preto sa toľko z nich zabíja