Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2013 13:00 | Správy | Servis

Odborníci radia: Ako sa vyrovnať so stratou zamestnania?

Vyhliadky na trhu práce nie sú ani na tento rok príliš optimistické. Očakáva sa, že ľudí bez práce ešte pribudne.

Nový Čas vám poradí, ako zniesť prípadnú stratu zamestnania. Hlavné je nepodľahnúť depresiám, zachovať si svoj bežný režim dňa a uvedomiť si, že vašu budúcnosť máte v rukách vy. V prípade nečakanej výpovede nepodľahnite emóciám, uvedomte si, že nie každý papier, ktorý pred vás zamestnávateľ položí, musíte hneď podpísať.

Očakáva sa, že tento rok to bude s prácou na Slovensku veľmi ťažké. „Nezamestnanosť zostane aj v roku 2013 vysoká. Hoci by sme oveľa radšej hovorili o opaku, s výraznejším poklesom počtu nezamestnaných evidovaných na úradoch práce možno počas budúceho roka počítať len sotva,“ povedala analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Ako doplnila, očakáva sa, že evidovaná miera nezamestnanosti ešte poskočí a jej priemerná úroveň bude 14,15 %. V praxi to bude znamenať, že o zamestnanie prídu ďalší ľudia.

„Vyhadzov z práce je psychologicky jednou z najviac poškodzujúcich skúseností, ktorej môže človek čeliť. Len keď vám niekto zomrie, alebo keď sa rozvediete, to sa vyrovná zúfalstvu, ktoré vás postihne pri náhlej strate zamestnania,“ upozorňuje Petra Drozdová - de la Fére biznis a osobný kouč. Ďalej doplnila, že človek po strate zamestnania prechádza cyklom emocionálnych zmien. Prvou je šok, potom pocit neuveriteľnosti, hnevu, popierania, že sa to stalo, viny a nakoniec prijatiu faktu prepustenia. Ak vás chcú prepustiť a máte pocit, že zamestnávateľ vás chce ukrátiť o odstupné, na ktoré máte právo, môžete dať jeho postup preveriť. „V prípade, ak zamestnávateľ porušuje, resp. porušil ustanovenia Zákonníka práce, zamestnanec má možnosť obrátiť sa s podnetom na príslušný inšpektorát práce alebo priamo na súd,“ povedala Slavěna Vorobelová z Národného inšpektorátu práce. Môže sa totiž stať, že zamestnávateľ v snahe ušetriť nekoná práve čestne a v súlade s planými zákonnými ustanoveniami.

Podpis dohody si premyslite, či konzultujte s právnikom

Slavěna Vorobelová, riaditeľka kancelárie GR a kontroly, Národný inšpektorát práce

V praxi je bežné, že zamestnávatelia dajú podpísať zamestnancom dohodu o skončení pracovného pomeru, pričom zamestnanec sa domnieva , že je to výpoveď. Je preto nutné rozlišovať tieto dve formy skončenia pracovného pomeru. Dohoda o skončení pracovného pomeru je súhlasný prejav vôle zamestnanca aj zamestnávateľa, teda každý z účastníkov si ju môže premyslieť, resp. konzultovať napríklad aj s právnym zástupcom. V prípade výpovede ide o skončenie pracovného pomeru buď zo strany zamestnanca (z akéhokoľvek dôvodu alebo bez udania dôvodu) alebo zo strany zamestnávateľa (musia byť splnené len zákonom určené dôvody), teda jednostranný právny akt. Nie je preto potrebný súhlas, resp. podpis druhého účastníka pracovného pomeru. Zamestnanec môže, no nemusí podpísať prevzatie výpovede od zamestnávateľa. Zamestnávateľ môže doručiť výpoveď zamestnancovi napríklad aj poštou.

Tipy, ako zvládnuť nezamestnanosť

Petra Drozdová - de la Fére biznis a osobný kouč

Dodržujte denný režim a vzdelávajte sa

Urobte si pracovný program. Snažte sa dodržiavať denný režim. Zabudnite na to, že preležíte celý deň doma v pyžame pred televíziou. Pristupujte k hľadaniu práce aktívne. Berte to tak, že teraz je vaším zamestnaním nájsť si zamestnanie. Vstávajte vždy v rovnakom čase, a zvyknite si na nový, ale stále pravidelný režim. Skúste si naplánovať deň tak, že ráno si prečítate inzeráty a rozošlete životopisy. Popoludnie venujte vlastnému rozvoju. Nezvyklý dostatok voľného času berte ako výhodu a šancu dohnať zanedbané. Zdokonaľte si angličtinu, prihláste sa do skupinového kurzu.

Nepoddávajte sa čiernym myšlienkam

Užívajte si voľný čas, urobte si radosť - napríklad zmenou svojho vzhľadu, zmeňte účes či farbu vlasov. Urobte si poriadok v byte, zbavte sa nepotrebných starých vecí. Stretávajte sa s dobre naladenými ľuďmi - je to nákazlivé, zakážte si sťažovanie.

Nájdite si aspoň brigádu

Podstatné je, aby ste si čo najskôr našli stále zamestnanie. Pokiaľ ste však bez práce, skúste prijať nejaké krátkodobé zamestnanie. Zlepšíte si tak rodinný rozpočet , úspory vám dlhšie vydržia. Keď sa budete v práci snažiť, je možné, že svojich nadriadených zaujmete natoľko, že vám ponúknu stály pracovný pomer. Keby nie, nové skúsenosti sa vám zídu v ďalšom novom zamestnaní.Nerobte tajnostiSo stratou zamestnania sa pred rodinou, priateľmi a známymi netajte, môžu vám pomôcť s hľadaním novej práce. V dnešnej dobe je normálne, že mnoho ľudí príde o prácu, netreba mať preto pocity hanby. Naopak, pýtajte sa ľudí na ich možnosti pomôcť vám s novým miestom.

Neprepadajte panike

Nájsť si nové pracovné miesto si vyžaduje čas. Môže sa stať, že rozošlete desiatky životopisov potenciálnym zamestnávateľom a pozvánka na pracovný pohovor vám nepríde. Veľa firiem sa ozýva len vhodným uchádzačom a ostatným záujemcom neodpovie. Raz sa to iste i u vás prelomí a vy si pracovné miesto nájdete, chce to len nevzdávať to.

Ako zvýšiť svoju šancu na pracovnom trhu:

- Rozvíjajte svoje schopnosti a hľadajte nové možnosti, ako sa sami vzdelávať.

- Venujte čas a pozornosť spísaniu vášho motivačného listu a životopisu.

- Rozširujte svoje obzory, učte sa nové veci.

- Vždy ste sa chceli učiť cudzí jazyk, ale nemali ste na to dosť času? Dajte sa do toho práve teraz. Keď už nejaký jazyk viete, učte sa ďalší. Ak už všetko ovládate, pátrajte ďalej, v čom byť lepší. Naučte sa napríklad ovládať nový počítačový program.

- Spýtajte sa na Úrade práce na rekvalifikačné kurzy. Pokiaľ vás vaša doterajšia práca nebavila, alebo o ňu na trhu práce nie je záujem, skúste zmenu. Ak sa do rekvalifikačného kurzu prihlásite cez Úrad práce, ušetríte nemalú finančnú sumu za jeho absolvovanie. Možno ponuka nie je úplne z tej oblasti, ktorá vás zaujíma, to neprekáža. Nikdy neviete, čo vás môže začať baviť.

Čo robiť po strate zamestnania:

- do 7 dní od skončenia pracovného pomeru sa prihlásiť na miestne príslušný úrad práce

- evidencia na úrade práce nie je vaša povinnosť, ale inak nemôžete žiadať o podporu v nezamestnanosti

- ak aj na podporu nemáte nárok, je výhodnejšie byť evidovaný, lebo potom za vás štát platí zdravotné poistenie, inak si ho každomesačne musíte platiť vy

- ak máte nárok na podporu (platené odvody 2 z posledných 3 rokov), tú vám bude v nezamestnanosti na základe žiadosti vyplácať Sociálna poisťovňa

- o evidencii na úrade práce informujte vašu zdravotnú poisťovňu

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby