Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2012 13:22 | Správy | Domáce správy

Slováci v Maďarsku: Nový volebný zákon nás znevýhodňuje

Slováci žijúci v Maďarsku sa domnievajú, že nový volebný zákon znevýhodňuje národnostné menšiny.

Zaznelo to na konferencii o situácii a perspektívach Slovákov v Maďarsku, ktorá sa začala v piatok a dnes pokračuje v severomaďarských Mlynkoch (Pilisszentkereszt).
Dvojdňové podujatie, ktorého účastníkmi boli zástupcovia slovenských samospráv v Maďarsku, škôl a občianskych organizácií, zorganizoval Zväz Slovákov v Maďarsku (ZSM) s podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Problémom podľa účastníkov konferencie je aj registrácia voličov, ktorú zavádza nový volebný zákon. Príslušníci menšín sa už museli zaregistrovať pred dvoma rokmi. "Vtedy sme to prijali tiež s veľkým nepochopením aj s obavami, ale vtedy si to väčšinový národ nevšímal. Teraz sa to týka väčšinového národa a teraz je to značný problém, pretože sa potvrdilo to, čo sme hovorili, že je to určité obmedzovanie volebných práv," povedala pre TASR predsedníčka ZSM Ruženka Egyedová Baráneková.

"V novom volebnom zákone je, že národnostný volič bude voliť alebo svojho národnostného kandidáta, ak chceme povedzme aby sa niekto za slovenskú národnosť dostal do parlamentu, ale tým pádom nemôže voliť svoju politickú stranu," dodala predsedníčka ZSM, podľa ktorej to je znova znevýhodnenie alebo až diskriminácia menšín. "Som presvedčená o tom, že ak niekto žije v Maďarsku a chce zmenu, alebo povedzme nechce zmenu, tak vie, že rozhodujúcim faktorom je, aká bude vláda. Od toho sa potom odvíja osud národností. Ak sa zástupca napríklad slovenskej národnostnej menšiny dostane do parlamentu, tak tam bude mať iba poradné právo, nebude teda poslancom so všetkými právami, aké majú ostatní poslanci," zdôvodnila Egyedová Baráneková obavy slovenskej menšiny.

Z prejavov rečníkov podujatia ďalej vyplynulo, že občiansku sféru slovenskej menšiny trápi existenčná neistota. V novembri ešte organizácie nedostali podporu na tohtoročné fungovanie. Nahrádzajú ju z vlastných finančných zdrojov. "Môžem zodpovedne povedať, že nebyť Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí, tak my, ako Zväz Slovákov v Maďarsku neviem, či ešte existujeme," zdôraznila predsedníčka ZSM. Z reforiem, ktoré sa uskutočňujú v Maďarsku, sa aj ďalšie dotýkajú slovenskej národnostnej menšiny, pričom najcitlivejšou je reforma školstva. Od 1. januára preberá štát školy, ktoré doteraz patrili samosprávam. Štát bude vymenovávať riaditeľov škôl. "Štát bude rozhodovať o tom, či tá slovenčina tam bude, hoci tam sú určité možnosti, keď slovenská národnostná samospráva má právo veta, aby sa tá slovenčina učila, ale príliš veľa otáznikov je v tejto téme. S našimi slovenskými národnostnými pedagógmi, riaditeľmi škôl nebol vedený žiadny dialóg. Keby na tieto otázky boli odpovede, možno by to bolo jednoduchšie," konštatovala predsedníčka ZSM.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
V moderných dejinách Ruska sa tento krok udeje prvýkrát: Ako k tomu prispeje návrh od samotného Putina?
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden nemá ružové vyhliadky do budúcnosti: Zásadný krok Izraela neprispeje k vytúženému cieľu
(ilustračné foto).
Hrozivý incident: Zadržaný muž sa zmocnil zbrane! Postrelil dvoch policajtov, ich stav je vážny
Šimkovičová má ťažké srdce na herca Ľuboša Kostelného.
Útok Kostelného na Martinu Šimkovičovú?! Ako reaguje SND a TOTO tvrdia diváci po predstavení
Ivanovu lekári varovali, že veľké množstvo výplne v tvári môže byť život ohrozujúce.
Foto
Andrea sa chváli najväčšími perami na svete: Lekár pred ňou zavrel dvere! Prečo iný spravil výnimku?
Alpacas looking at camera. They are very curious!
Foto
Rozkošná alpaka sa narodila inak, ako ostatné: Aj vám pripomína malého čertíka? To musíte vidieť!
Bionická včela je takmer ako živá.
Foto
Žiadne sci-fi, ale skutočnosť: Bionická včela sa možno raz ocitne aj v armáde
(ilustračné foto)
Unikol spravodlivosti? Zomrel prominentný právnik († 71): Figuroval v škandále svetových rozmerov
Hailey a Justin sa stanú rodičmi.
Veľká novinka v živote Justina Biebera: Po tomto sa jeho život radikálne zmení!
Ulice švédskeho mesta Malmö zaplavili stovky demonštrantov. Dôvodom bola súťaž Eurovízia.
Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Malmö: Všetko kvôli jednej speváčke v Eurovízii
Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti