Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2012 06:00 | Správy | Domáce správy

Obľúbený obchod má problémy: Panta Rhei hrozí konkurz!

Najpopulárnejšia sieť kníhkupectiev má finančné problémy! Novému Času sa ozvali vydavateľstvá, ktorým kníhkupectvo neuhrádza faktúry za dodané knihy.

Niektorí z nich nevideli peniaze už od Vianoc a dlhy ohrozujú ich fungovanie. Podľa vedenia Panta Rhei ide o bežný sklz, lebo najväčšie zisky majú v zimnom období. Vydavateľstvám však už došla miera trpezlivosti a v pondelok padol návrh na konkurz spoločnosti.

Kníhkupectvo Panta Rhei vzniklo v roku 1991. Po desiatich rokoch existencie sa jeho pobočky dostali do nákupných centier a stali sa veľmi populárnymi, čo sa odrazilo aj na ich ziskoch. Teraz je však situácia úplne iná. Do redakcie Nového Času prišlo spoločné stanovisko niektorých známych vydavateľstiev, ktoré šokovali informáciami, že Panta Rhei im už celé mesiace neplatí za dodané knihy.

„My vydavatelia dodávame knihy, ktoré Panta Rhei predáva a nevidíme mesiace žiadne peniaze. Dodnes nemáme uhradené ani vianočné predaje,“ napísali v spoločnom stanovisku niektoré vydavateľstvá. Podľa nich dlhy siahajú do astronomických výšok. „Už nemáme peniaze ani na výplaty, ani na tlačiarne, všade my vydavatelia visíme obrovské peniaze,“ tvrdia nešťastné vydavateľstvá, ktorých existencia je pre neuhradené faktúry ohrozená.

Niektoré z nich sa už rozhodli stiahnuť z Panta Rhei všetok svoj tovar, ale obávajú sa, že firma im knihy nevráti. Panta Rhei problémy priznalo. „Podnikanie s knihami je zaujímavé v tom, že sa v priebehu roka intenzívne mení. Najslabšie mesiace v predaji kníh sú jarné a letné a vtedy bežne vzniká sklz, ktorý kníhkupectvá dobiehajú počas vianočného obdobia. Takáto situácia je normálna pre fungovanie väčšiny kníhkupectiev u nás, ale aj v okolitých krajinách. Minulý rok Panta Rhei predalo viac než 40 percent všetkých kníh práve počas predvianočného obdobia,“ vysvetľuje vedenie.


Vydavateľstvá sa však už rozhodli podniknúť aj právne kroky. „Môžeme potvrdiť, že v pondelok sme podali návrh na konkurz Panta Rhei,“ uviedlo jedno vydavateľstvo, ktoré si neželá byť menované. „O podaní návhru na konkurz na spoločnosť Panta Rhei nemáme informáciu. Ak takúto informáciu dostaneme, podnikneme všetky potrebné kroky v spolupráci s právnym poradcom,“ uviedlo včera vedenie spoločnosti Panta Rhei.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Tragédia v českom útulku: Ženu dohrýzol pes! Bojovala o život, vážnym zraneniam podľahla
Viete, kto je toto dievčatko?
Foto
FOTOHÁDANKA: Viete, kto je toto malé dievčatko s veľkými očami? Už od 6 rokov aktívne spieva!
Hviezdoslavovo námestie, Bratislava 25. 4. 2024 12.35 hod.: Čitateľ Nového Času odfotografoval oboch politikov pred bratislavskou reštauráciou
Váš Tip
Gröhling prichytený s Korčokom: Čo sa dialo v reštaurácii v centre Bratislavy?
Bojový dron
Situácia je vážna: Ukrajinská armáda hovorí o ťažkých bojoch! Kyjev sa spolieha len na jediné
ilustračné foto
Napätie medzi krajinami narastá: KĽDR uskutočnila šialený krok! Príde reakcia?
Športový moderátor Dušan Gabáni
Foto
Prehovoril tréner, ktorý oživoval Gabániho: TOTO mu zachránilo život!
So Scarlett už počas študentských čias tvorili pár.
Foto
Sväťo Malachovský zverejnil nezvyčajný ODKAZ: Šifrované vyznanie lásky pre Scarlett?!
Zdenko spartanské preteky miloval! Žiaľ, tie sobotňajšie sa stali jeho poslednými.
Foto
Zdenko († 47) skolaboval na Spartan Race, zronená manželka ukázala poslednú fotku: Takto sa tešil…
Bývalý premiér nevie povedať či v prípade úspechu nastúpi do parlamentu ako poslanec.
Dzurinda pred 20 rokmi doviedol Slovensko do EÚ: Vidí dôvod zvažovať alternatívu?
Zoraya svoje rozhodnutie zvažovala veľmi dlho.
Krásna Zoraya o pár dní podstúpi eutanáziu: Kruté slová lekárov a posledné ŽELANIE pre priateľa!
Ilustračné foto
Dopravné peklo v Bratislave: Nefunkčné semafory, nehoda a kolóny!
Kurzy prvej pomoci prebiehali od júna do októbra.
Váš Tip
Požičovne Slovenského Červeného kríža ponúkajú možnosť požičať si zdravotnícku pomôcku: Koľko vás to bude stáť?