Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2012 00:00 | Oprášené drámy

Oprášené drámy: Vrah Gemer zastrelil 3 ľudí, dostal doživotie

Zastrelil troch ľudí a ďalších dvoch sa pokúsil tiež zavraždiť. Dostal doživotný trest. Od vyčíňania Štefana Gemera v Tupej (okres Levice) uplynulo desať rokov.

Štefan Gemer kedysi murárčil. Na sklonku produktívneho veku sa usadil v staršom rodinnom dome v Tupej (okres Levice). V dedine ho niektorí považovali za čudáka. "Nemôžem na Gemera povedať nič zlé, ani na tú mladú rómsku rodinu, s ktorou mal nejaké spory" povedala krátko po dráme suseda Mária. Gemer nákladiakom ľuďom všeličo odviezol. Bol podozrivý, že občas vozil aj ilegálnych migrantov. Raz ho s nimi chytili. A málokto vedel, že Gemer bol kedysi ženatý. Jeho dospelý syn žije v západných Čechách. "S otcom neudržiavam kontakt," povedal krátko po dráme, ktorá šokovala Slovensko a rezonovala aj v Česku.

Čo sa vlastne v Tupej stalo? V osudný augustový večer roku 2002 vtrhol Gemer na dvor domu, v ktorom bývala rómska rodina. Podľa viacerých ľudí v dedine mu Rómovia boli dlžní peniaze. Gemer bez varovania na majiteľa domu Mareka Tilza († 29) v zúrivosti v kuchyni deväťkrát vystrelil. Muž na mieste zomrel. Potom piatimi výstrelmi zastrelil Tilzovu družku Júliu Galovú († 21). Po tejto vražde vbehol do domu a postrelil Ivetu Tilzovú. Žena si zachránila život útekom do kuchyne. Gemer vykopol dvere a ženu začal škrtiť. Jeho útok prežila. Vrah neušetril ani Marekovho nevidomého syna Mariána († 1), ktorý ležal v kočíku. Z približne dvoch metrov dieťaťu prestrelil hrudník, chlapček zomrel na mieste. V kočíku postrelil aj dvojmesačného Marka. Gemer potom vybehol pred dom, kde začal strieľať aj do skupinky okolostojacich ľudí. Jedného muža ťažko zranil.

Gemer po vražednom vyčíňaní ušiel na mopede, ktorý našli policajti o niekoľko dní na okraji neďalekého lesa. Policajti v jeho dome objavili nielen domácu pálenku, ale aj domácky vyrobenú zbraň, ktorá sa podobala na samopal. Do pátracích akcií policajti nasadili aj vrtuľník a služobných psov, ale po Gemerovi akoby sa zľahla zem. Chytili ho až koncom novembra na jednej z chát pri Banskej Štiavnici. Pri sebe mal krátku pištoľ a dva zásobníky s nábojmi.

Súd Gemera poslal do väzenia na doživotie. Dom, v ktorom v obci Tupá býval, už má nového vlastníka. O chlapčekovi, ktorý prežil vražednú streľbu, sa stará jeho príbuzný.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov