Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2012 10:57 | Správy | Domáce správy

Počasie komplikuje dopravu i turistiku, dajte si pozor!

Sneženie a nárazový vietor, ktoré od piatka (13.1.) večera komplikujú dopravu na severovýchode Slovenska, naplno zamestnávajú cestárov.

Ako dnes uviedol pre TASR vedúci oboru prevádzky Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) Miroslav Milý, počasie narobilo problémy najme v podtatranskej oblasti. V priebehu noci mali v teréne nasadenú všetku techniku, ráno na cesty nastúpila ďalšia pracovná zmena.

"Od včera je stále uzavretý úsek cesty medzi Štrbou a Šuňavou a problémy sú aj na ceste medzi Svidníkom a Duklou, kde sa tvorí poľadovica a stojí tam niekoľko kamiónov, cestu tam upravujú dva sypače," spresnil Milý.

Upozornil, že aktuálne majú hlásené silné sneženie v oblasti Starej Ľubovne a Bardejova, dispečingy hlásia slabšie zrážky v oblasti Popradu a Medzilaboriec. Ostatné cesty na území kraja sú zjazdné, situácia sa však, podľa Milého, stále mení. Vodiči preto na cestách musia počítať s kašovitým snehom a vo vyšších polohách je ujazdená vrstva.

"Vzhľadom na to, že v oblasti Kežmarku a Štrby sneží a fúka silný vietor, vzniká tu riziko vytvárania sa závejov a snehových jazykov," vedúci prevádzky. Cestári upozorňujú vodičov, aby jazdili opatrne, nakoľko sneženie prichádza často v návaloch a na jednom mieste spadne viac zrážok. Rovnako ich žiadajú, aby pokiaľ je to možné umožnili prejazd autám, ktoré upravujú vozovku.

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Peter Korž potvrdil, že hasiči od piatka večera do dnešného rána pomáhali odstraňovať následky deviatich dopravných nehôd.

Spresnil, že najviac zásahov bolo v okrese Poprad, ďalšie vo Svidníku, Starej Ľubovni a Kežmarku. Pri týchto nehodách hasiči nemali hlásené zranenia osôb.

Pokračujúce sneženie a silný vietor zvyšujú lavínové nebezpečenstvo

Pokračujúce intenzívne sneženie a silný vietor stupňujú vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvajúce zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

„Nový sneh sa pri nízkych teplotách ešte nestihol zviazať s tvrdým podkladom,“ spresnil s tým, že pri pohybe vo vysokohorskom teréne treba dôkladne posúdiť stabilitu snehovej pokrývky danej lokality. Na svahoch so sklonom nad 30 stupňov a nafúkaným veľkým množstvom nového snehu môžu lavínu uvoľniť už malé dodatočné zaťaženie.

Dnes ráno na horách takmer všade snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -18 do -5 stupňov Celzia. Fúkal silný vietor severných a západných smerov rýchlosťou do 50 km/h, v nárazoch až silou víchrice do 90 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo od 10 do 35 cm snehu, za posledné dva dni do 50 cm.

Na záveterných svahoch a v žľaboch sa z previateho nového snehu naďalej formujú nebezpečné málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Výška veľmi nerovnomerne rozloženej snehovej pokrývky tam môže presahovať dva a pol metra. Na náveterných stranách sú tvrdé dosky pokryté prachovým snehom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vlak núdzovo zastal a odrazu vyšľahli obrovské plamene: Hlásia zranených
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol sa vzoprel rakovine: Bez TEJTO ženy by to nezvládol, nová FOTO hovorí za všetko
Matúš je otcom rozkošnej dcérky Ney.
Foto
Kolárovský exkluzívne: PRVÁ spoveď po prepustení z liečebne! O drsnom režime aj malej dcérke
Peter Pellegrini (Hlas)
Pellegrini čelí prvej veľkej skúške: Mal by sa začať krotiť, tvrdí Hrabko
Mária prvýkrát za 15 rokov takmer koncert neodohrala.
Foto
Mária Čírová to povedala na rovinu: Už ma nebaví ľudí TOMUTO učiť, nech mi pokojne závidia!
Vakcína využíva rovnakú mRNA technológiu ako vakcína proti COVID-19 od Moderny
Prevrat v liečbe RAKOVINY! Testuje sa prvá vakcína: Neuveriteľné výsledky
Veľké priehľadné okno ponúka skvelý výhľad.
Foto
Zábava a sobáše na dne mora?! Z tejto futuristickej ponorky odpadnete: FOTO musíte vidieť
Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
(ilustračné foto).
Podlo oklamal známu influencerku a potom ju pripravila o život: Čo za tým bolo?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov