Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.12.2011 08:00

Hriešnici roka 2011: Tieto súdy sledovalo celé Slovensko!

Počas roka 2011 celé Slovensko s napätím sledovalo viaceré súdne procesy. Nový Čas prináša prípady, ktoré pritiahli najväčšiu pozornosť verejnosti.

Hoci väčšina rozsudkov nie je zatiaľ právoplatných, rodiny obetí či iní zainteresovaní v týchto prípadoch veria, že odvolacie súdy vynesú spravodlivé verdikty bez ohľadu na to, aké emócie prípady v súdnych sieňach spôsobili.

Odsúdili vodiča autobusu smrti

Smútok, slzy a hnev sprevádzali vyhlásenie rozsudku na súde v Brezne. Samosudca v máji rozhodol, že vodič autobusu Ján Minarovič (48) je zodpovedný za zrážku s vlakom v Polomke (okr. Brezno), pri ktorej zahynulo 12 ľudí. Vymeral mu trest 8,5 roka väzenia a zákaz šoférovania na 4 roky. Pozostalí boli z rozsudku sklamaní a znechutení.


Poburovalo ich aj správanie Minaroviča, ktorý podľa nich nehodu bagatelizuje. Tragédia sa stala v sobotu ráno 21. februára 2009. Väčšina ľudí v autobuse boli priatelia z Bánoviec nad Bebravou a okolia a vybrali sa na lyžovačku do Polomky. Ich cesta sa skončila iba niekoľko metrov od svahu. „Je mi ľúto, čo sa stalo. Nie som si však vedomý, že som urobil chybu,“ povedal Minarovič. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Obeť dobodal 12 ranami

Svoju obeť vraj miloval. Súd za vraždu vysokoškoláčky Anikó († 20) a znásilnenia dvoch žien poslal do väzenia na 23 rokov Dávida Bodóa (23) z Petržalky. Rozsudok je právoplatný. Vražda sa stala 6. januára 2009. Vystrašená Anikó volala domov, že sa k nej do prenajatého bytu v Bratislave niekto dobíja.

Rodičia zalarmovali políciu, avšak uviedli nepresnú adresu. Nasadli do auta a pricestovali do Bratislavy. V kaluži krvi Anikó našiel domáci, v byte bol navyše pustený plyn. Podľa prokuratúry Anikó zavraždil Dávid bodnoreznými ranami do chrbta a krku. Bodóa zatkli šesť hodín po oznámení skutku vo Štvrtku na Ostrove. „Miloval som ju a nemal dôvod zavraždiť ju,“ vyhlásil pred súdom Bodó.

Smrť lekára nezavinila

Nevinná! Okresný súd oslobodil Janku D. (45). Tá podľa prokurátora spôsobila nehodu so sanitkou, pri ktorej vyhasli životy lekára Andreja Faglica († 57) a vodiča sanitky Jozefa Šárika († 31). Podľa názoru sudcu mal ísť vodič sanitky predpísanou rýchlosťou 50 km/hod. a nie rýchlosťou 110 km/hod., akou išiel podľa znalcov, keďže nemal zapnuté zvukové znamenie.


Tragédia sa stala pred rokom na banskobystrickom sídlisku Sásová. Podľa obžaloby nedala Janka D. prednosť sanitke pri vychádzaní z vedľajšej cesty. Záchranárske vozidlo sa jej citroënu snažilo vyhnúť, ale narazilo do autobusu a následne ho odhodilo do betónového múra. „Celú vec vnímam tragicky a je mi to ľúto. Nie som si však vedomá svojej viny,“ povedala vodička. Proti rozsudku sa prokurátor odvolal.

Milenca na vraždu nenaviedla

Sudca oslobodil spod obžaloby Janu Š. (23), ktorá podľa prokurátora naviedla milenca, aby zavraždil krupiérku Katku († 22) v auguste 2007 po prepade lučeneckej herne. Uznal ju vinnú len za napomáhanie pri lúpeži, za čo dostala podmienečný trest. Róbert Ďurina (35) si za surové podrezanie Katky odpykáva 24 rokov basy. Vrah dlho tvrdil, že bol pri brutálnom čine sám.

Niekoľko mesiacov po odsúdení však napísal prokurátorovi list, kde tvrdil, že ho na vraždu naviedla práve milenka Jana, pretože ju pri lúpeži nebohá Katka spoznala. Podľa Jany sa jej tým chcel Ďurina pomstiť, lebo si našla nového priateľa. K podobnému záveru došiel aj senát. „Ďurinovi, ktorý bol viackrát trestaný, sme neuverili, že ho na vraždu naviedla. Vo vzťahu bol nadradený, manipuloval s ňou a ona sa ho bála,“ vysvetlil sudca. Rozsudok nie je zatiaľ právoplatný, lebo prokurátor sa proti nemu odvolal.

Jeho ľútosť znela chladne

Prasa za volantom. Davida Dadíka (20), ktorý v Dubovanoch zrazil Alicku († 12) a Simonku († 12), piešťanský súd poslal koncom roka do väzenia na 4 roky. Na hlavnom pojednávaní vypovedal chladne a bez emócií. Počas jeho výpovede sa však v súdnej sieni ozýval srdcervúci plač matiek oboch dievčatiek. Mladý vodič v januári zrazil školáčky na priechode pre chodcov v obci Dubovany (okr. Piešťany).

Vinu sa snažil hodiť na samotné dievčatká a vodiča autobusu, v ktorom v osudný deň cestovali. Podľa znalca išiel mladík rýchlosťou minimálne 80 km/h. „Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo a čo som spôsobil vašej dcérke,“ povedal najprv jednému a potom aj druhému otcovi. Iba pár dní predtým poslal David Novému Času list, v ktorom nebolo po kajúcnosti ani stopy. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Zrušená deaflympiáda

Škandál u deaflympionikov. Okresný súd v Banskej Bystrici uznal v júni Jaromíra Rudu (43) za vinného z obzvlášť závažného zločinu sprenevery. Šéf slovenských deaflympionikov si odsedí 13 rokov a prepadne mu majetok. Rozsudok nie je zatiaľ právoplatný.

Jaromír Ruda, ktorého meno obletelo celý svet v súvislosti so zrušením tohtoročnej olympiády pre sluchovo postihnutých športovcov, spolu s notárom podľa rozsudku spreneverili 1,6 milióna eur. Peniaze od sponzorov mali slúžiť aj na zorganizovanie olympiády. Ruda čelí aj obvineniu z 11-miliónového podvodu. 17. zimné deaflympijské hry vo Vysokých Tatrách nakoniec museli zrušiť.

Žitný si rozsudok nevypočul

Rastislava Žitného (34), ktorý je obžalovaný z usmrtenia Tomáška Žilavého († 5) pri nehode, poslal súd v polovici októbra na 2,5 roka do väzenia. Vlani mu vymerali ten istý trest, ale prokurátorka sa odvolala, lebo chcela vyšší trest. Dostal však opäť 2,5 roka. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a bývalý markizák na pojednávanie v Malackách neprišiel. Vyslovil totiž súhlas, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti. Žitný svoju nevinu za autonehodu odôvodňuje bolesťami chrbtice, pre ktoré vraj tesne pred nehodou na chvíľu stratil vedomie, a keď precitol, už nemohol sledu udalostí zabrániť.


Podľa súdu bola však jednoznačnou príčinou nehody neprimeraná rýchlosť auta. Tragická nehoda sa stala koncom júna 2008. Rasťo Žitný v zákrute za Rohožníkom havaroval, vyletel do protismeru a narazil do otca s dvoma synmi na bicykloch. Tomáško po prevoze do nemocnice zomrel, jeho otec Milan (37) bol ťažko zranený. Zranenia utrpel aj exmoderátor Žitný a niekoľko týždňov strávil v nemocnici.

Zabíjal narodeninovým darčekom

Na Veľký piatok šokoval Slovensko prípad, keď Michal (18) z Levíc bodol priamo do srdca Peťa († 15) na futbalovom ihrisku v Banskej Bystrici. Priebeh súdneho procesu bol rýchly. Útočník sa k vražde priznal, svoj čin oľutoval a súd mu vymeral trest 13 rokov basy. K incidentu prišlo na futbalovom ihrisku potom, ako vznikol konflikt medzi opitým Michalom a Petrom.

Mladík vytiahol lovecký nôž, ktorý dostal od starého otca k 18. narodeninám a pichol ho študentovi priamo do srdca. Ten zraneniam na mieste podľahol. Michalovi po zadržaní policajti namerali 1,7 promile alkoholu. „Je mi to veľmi ľúto. Uvedomujem si, čo som spravil, ale nedá sa to už zmeniť. Hanbím sa za to,“ povedal s plačom mladík, ktorý musí zaplatiť rodine nebohého Peťa nemajetkovú ujmu takmer 75-tisíc eur. Rozsudok nie je právoplatný, lebo sa proti nemu odvolal prokurátor.

1140377:gallery:false:false:false

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu
Sexi farmárka Ella Burnett.
Foto
Od tejto sexi farmárky nebudete schopní odtrhnúť oči! V PODPRSENKE pri kravách? To musíte vidieť
Program Zručnosti pre trh práce sa už začal
Počuli ste o programe Zručnosti pre trh práce? Takto podáte žiadosť: Pozor, na čo úrady prihliadajú
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…