Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2011 11:38

Najvyšší súd: Kaluz zabil Basternáka († 54), dostal 25 rokov

Štefan Kaluz si odpyká 25-ročný trest odňatia slobody za vraždu bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

Rozhodol tak trojčlenný senát Najvyššieho súdu, ktorý na svojom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie obžalovaného voči takémuto rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Podľa NS vyhodnotil prvostupňový súd dôkazy správne. "Nemáme pochybnosti, že skutok ste spáchal vy a to surovým spôsobom," povedal mimo iného predseda senátu NS. Verdikt je teda právoplatný. "Rozhodnutie NS pokladám sa spravodlivé," povedala dnes po vynesení rozsudku manželka zavraždeného.

Kaluza na odvolacie konanie eskortovali kukláči. Predseda trojčlenného senátu Najvyššieho súdu vo štvrtok, vzhľadom na verbálne útoky obžalovaného vo väzbe, že "sa pokúsi o útek, respektíve si niečo spraví", rozhodol že Kaluz počas celého pojednávania bude spútaný. Kaluz sa odvolal voči verdiktu ŠTS v Pezinku, ktorý ho za vraždu exprimátora 4. augusta tohto roku odsúdil na 25 rokov odňatia slobody. Trest si odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

Jeho právny zástupca v záverečnom návrhu navrhol zrušiť rozsudok ŠTS a navrhol, aby odvolací Najvyšší súd Štefana Kaluza spod obžaloby oslobodil. Prokurátor navrhol odvolanie zamietnuť ako nedôvodné. "Žiadam, aby ma senát oslobodil spod obžaloby, alternatívne vec vrátil na prvostupňový súd," vyhlásil zase dnes Štefan Kaluz.

Hlavné pojednávanie sa v tejto kauze začalo na Špecializovanom súde 6. júna. Vypovedať mal vtedy obžalovaný 31-ročný Kaluz, ktorý to znovu odmietol. Z jeho vyjadrení vyplývalo, že nevraždil. Súd vtedy vypočul manželku zavraždeného politika, ktorá obžalovaného jednoznačne spoznala a potvrdila, že strieľal. Kaluz spoznal aj syn Ildikó Basternákovej aj jeho priateľka, ktorí boli na mieste činu. Basternáka zavraždili 9. júla 2010. Predtým čelil útoku v marci toho istého roku. Streľbu vtedy prežil bez zranení. Útok pripisoval svojej politickej činnosti. Súd počas tohto týždňa vypočul aj jeho hlavného politického rivala Romana Ostružlíka. Ten tvrdil, že keď sa o Basternákovej smrti dozvedel, dostal strach. Motív vraždy nepozná.

Exprimátora a regionálneho politika mimoparlamentnej Strany maďarskej koalície Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Štefan Kaluz ho zastrelil jednou ranou z brokovnice značky Hubertus. Po tom, čo sa páchateľ dal na útek, začal po ňom strieľať Basternákov syn zo zbrane značky Glock, ktorú mal v legálnej držbe. Jedna strela ho zasiahla do lakťa. Štefanovi Kaluzovi hrozilo doživotie, obžalovaný bol nielen z úkladnej vraždy a nedovoleného ozbrojovania.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?