Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2011 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Brat speváčky Zory Kolínskej († 60): Lasica bol pre ňu ideálny muž!

Zoru Kolínsku zasiahol osud kruto už v mladom veku. Ako osemročná stratila pri autonehode svoju mamu.

Nový Čas Nedeľa vám prináša seriál o známych ľuďoch zo šoubiznisu, ktorých si diváci a poslucháči obľúbili a ktorí odišli predčasne. Svoje miesto medzi nimi jednoznačne patrí aj herečke a speváčke Zore Kolínskej († 60).

Dievčatko však neostalo zakríknuté, ale naopak, vždy bolo ťahúnom triedy. Zora Kolínska taká bola aj v dospelosti. Aký bol jej život? Pre Nový Čas Nedeľa exkluzívne zaspomínal jej brat Ctibor. Po smrti mamy vyrastala Zora Kolínska v Poprade s bratom Ctiborom (71) a neskôr, keď sa otec druhýkrát oženil, aj s nevlastnou sestrou Líviou. Zora nikdy nestála v kúte, ale naopak, bola vedúcou osobou v kolektívoch. „Bola veľmi sebestačná, razantná, vedela si zariadiť veci sama. Nebola odkázaná na pomoc iných ani v súkromnom, ani v profesijnom živote a vyvrcholilo to tým, že po roku 1989 začala podnikať a darilo sa jej,“ opisuje sestru Ctibor Kolínsky.

Muži jej života

Hoci Kolínsku lákali veterina i medicína, rozhodla sa pre herectvo. Doma našla budúca hviezda pochopenie. „Mne sa to páčilo, veril som jej, že sa jej to podarí a presadí sa. Fandil som jej a držal palce,“ spomína Ctibor, ktorý už študoval v Bratislave. Ako starší brat dostal sestru na starosť a mal plné ruky práce, pretože Zora vynikala krásou. Točili sa okolo nej nielen herci, medzi nimi aj Josef Abrhám, ale aj výtvarníci. Zora nakoniec skončila v manželskom náručí Milana Lasicu. Zosobášili sa v roku 1962 v deň promócií, ich manželstvo vydržalo osem rokov. Ctibor si myslí, že zo všetkých mužov Zorinho života bol práve Lasica pre jeho sestru ideálnym partnerom.

„Bol z tej istej profesie, ročníka a navzájom si dosť pomáhali. Ďuro Kukura bol potom taká aférka, hoci niekoľkoročná. Igor Peter - to bolo opäť niečo iné, stal sa jej partnerom, ale nemyslím si, že by ju nejako obohatil alebo jej pomohol.“ Väčšinu života však Kolínska prežila práve po boku lekára Igora Petra, s ktorým sa zosobášila v roku 2002 iba pár dní pred smrťou - obrad sa uskutočnil v nemocnici, keď už prehrávala boj s rakovinou.

Náhly odchod

Kolínska vynikala na divadelnom poli (hrala vo viacerých divadlách) - dokázala stvárniť nielen vážne úlohy, ale bola aj vynikajúcou komičkou, ale mnohí ju vnímajú predovšetkým ako speváčku. V 90. rokoch pravidelne vystupovala v relácii Repete, po smrti Ivana Krajíčka prebrala jeho moderovanie.

Herečka plná života odišla z tohto sveta nečakane. V bezvedomí ju na chate našiel jej kolega Matej Landl a Kolínska sa prebrala až v nemocnici. Lekári zistili, že príčinou bezvedomia je zhubný nádor na mozgu: „Dlho nevedela, čo jej vlastne je. Nepovedali jej to a ja vôbec neviem, ako sa o tom dozvedela, pretože my sme ako príbuzní o tom nehovorili,“ spomína Ctibor. Choroba mala rýchly priebeh, herečka zomrela za necelé tri mesiace - 17. júna 2002.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej