Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.06.2011 10:00 | Správy | Domáce správy

Súdny lekár: Na legalizáciu eutanázie na Slovensku ešte nedozrel čas

Súdny lekár a právnik Peter Kováč je jedným z mála odborníkov na Slovensku, ktorí otvorene hovoria o téme eutanázie.

Pozrite si, čo si myslí o medializovanom prípade a ako túto problematiku podľa neho vníma verejnosť.

Polícia skúma, či v tomto prípade nešlo o eutanáziu? Ak by sa to potvrdilo, bol by to prvý známy prípad na Slovensku...

Polícia neskúma, či išlo o eutanáziu, alebo nie, polícia v  tomto prípade vyšetruje trestný čin. Z hľadiska trestného práva ide buď o vraždu, alebo úkladnú vraždu, teda vraždu s  vopred uváženou pohnútkou. Tej sa mal navyše dopustiť zdravotnícky pracovník pri výkone svojho povolania, čo zvyšuje trest, ktorý mu hrozí. Mne osobne sa na našom trestnom zákone nepáči v  niektorých prípadoch prísne formálne poňatie trestných činov. Z hľadiska pohnútky je totiž celkom evidentný rozdiel medzi nájomnou vraždou za peniaze a usmrtením chorého človeka, ktorý sústavne a opakovane žiada pre neznesiteľné utrpenie o „pomoc“. Alebo situáciou, keď týraná žena usmrtí muža, ktorý ju dlhé roky bije a terorizuje.

Malo by sa to posudzovať inak?

Zastávam názor, že takéto prípady by mohli za istých okolností byť potrestané menej prísne. Trestný čin usmrtenia na žiadosť bol v našom Trestnom zákone až do roku 1950 a bol trestaný miernejšie ako obyčajná vražda. Súčasný Trestný zákon však takéto rozlíšenie nedovoľuje.

Na Slovensku je téma eutanázie tabu, prečo?

Na Slovensku zrejme na nejakú otvorenejšiu diskusiu na takú citlivú tému, ako je eutanázia či asistovaná samovražda, ešte nedozrel čas. Existuje na to viacero dôvodov, najmä obavy zo zneužitia či osobné presvedčenia veľkej časti populácie. Existuje veľká skupina ľudí, ktorí sú jednoznačne proti, a pomerne malá skupina, ktorá na tému eutanázie dokáže diskutovať.

Mala by sa eutanázia legalizovať?

Predpokladom legalizácie je jednoznačne verejná diskusia a  zvažovanie všetkých pre a proti, čo by muselo byť nasledované pomerne zásadnými zmenami v legislatíve. V súčasnosti to však považujem za nereálne.

Myslíte si, že je takýchto prípadov v nemocniciach viac, len sa o nich nevie?

Nemyslím si, že existuje ešte iný prípad, aj keď sa to nedá úplne vylúčiť. Treba celkom otvorene povedať, že nie každý trestný čin sa podarí odhaliť. Na druhej strane v  prípade akéhokoľvek úmrtia, ktorého okolnosti sú podozrivé, je tu zo zákona povinnosť nariadiť pitvu, ktorej štandardnou súčasťou je aj toxikologické vyšetrenie. Práve toto vyšetrenie dokáže odhaliť prípadné cudzorodé látky vrátane liečiv, ktoré by mohli byť v takomto prípade použité.

Môžu Slováci podstúpiť eutanáziu v zahraničí, napríklad vo Švajčiarsku?

Štátna príslušnosť osoby, ktorá môže požiadať o pomoc pri samovražde, vo Švajčiarsku nie je žiadnym spôsobom limitovaná.  Teda aj slovenský občan sám môže stať členom príslušnej organizácie a môže teoreticky požiadať o  poskytnutie takejto pomoci. V susednej Českej republike sa takýto prípad vyskytol už v roku 2007.

Eutanázia vo svete

Dobrovoľnú smrť povolili aj v Európe Eutanázia je vo svete oficiálne povolená len vo Švajčiarsku, v Holandsku, Luxembursku, Albánsku, Belgicku, Kolumbii a v americkom štáte Oregon. Na najznámejšej švajčiarskej klinike Dignitas ročne dobrovoľne odíde zo sveta asi 200 ľudí. Medzi nimi aj Slováci.

„Poliaci, Slováci aj Česi už využili naše služby,“ potvrdil Artur Bernhardt z  kliniky. Vo Švajčiarsku pritom možno podstúpiť tzv. milosrdnú smrť len v prípade, že je pacient nevyliečiteľne chorý a svoj život chce ukončiť sám. Na klinike za to pýtajú 4 800 €.


Vlnu rozhorčenia vyvolal v roku 2008 prípad amerického profesora Craiga Ewerta († 56) žijúceho v Británii. Dovolil televízii Sky News nafilmovať poslednú polhodinu jeho života, posledné „Milujem ťa“ manželke a posledný výdych po užití barbiturátov na klinike Dignitas.

Aj pred pár dňami odvysielala BBC dokument Terryho Pratchetta, ktorý sprevádza 70-ročného Brita až do Švajčiarska, kde muž napokon dobrovoľne na klinike zomrie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?