Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2011 07:00 | Šport | Futbal

Brankár Patrik Le Giang: Odolal Vietnamu, chce hrať za Slovensko

Keď bol žilinský brankár a slovenský reprezentant Patrik Le Giang (18) pred dvomi rokmi po prvýkrát v rodisku otca Nama vo Vietname, bol futbalový Hanoj hore nohami.

Pútal pozornosť miestnych médií a funkcionári mu dokonca ponúkali možnosť reprezentovať krajinu. Mladý gólman však pokušeniu odolal. Rozhodol sa, že vďaka pracovitosti a húževnatosti, ktorú zdedil po ázijskom otcovi, sa raz postaví do bránky prvého tímu slovenskej reprezentácie.

Patrikov otec Nam prišiel pred rokmi študovať na Slovensko a tu sa zoznámil s terajšou manželkou Katarínou. Spolu majú dvoch synov - futbalistov, Emila a Patrika. Obaja hrajú v Žiline, kým rodičia žijú vo Fiľakove. „Starší brat Emil bol mojím prvým vzorom. Rovnako ako on aj ja som začínal s futbalom v poli. Raz povedal trénerovi, že mi to ide aj v bránke a odvtedy som v nej zostal,“ spomína na začiatky Patrik.

Postupne sa cez mládežnícke reprezentácie prepracoval v osemnástich rokoch až do „dvadsaťjednotky“. „Na poslednom zraze nám prednášal aj tréner A mužstva Vladimír Weiss. Na vlastnej koži som tak trochu zažil atmosféru z prvého tímu. Bolo to pre mňa poučné a motivujúce do budúcnosti. Raz by som rád chytal za áčko,“ priznal Patrik.

Sympatický mladík, ktorý hovorí plynule anglicky, nemecky a maďarsky, to má v hlave usporiadané a vie, čo chce v živote dosiahnuť. Na zlatú strednú cestu ho pred dvomi rokmi neprehovorili ani v krajine, odkiaľ pochádza jeho otec. „Nahovárali ma, aby som reprezentoval Vietnam. Určite by som to tam mal jednoduchšie. Ale rozhodol som sa inak.“

Vo Vietname sa mu však veľmi páčilo. „Je to krásna krajina a žijú tam milí a priateľskí ľudia. Najväčší zážitok som mal zo stretnutia so starými rodičmi. Tí ma po prvýkrát videli až v šestnástich rokoch. Niet divu, že pri tom nechýbali slzy,“ prezradil Patrik. V týchto dňoch si užíva posledné dni voľna, pretože v pondelok začínajú žilinskí futbalisti s prípravou na novú sezónu. „Robím si vodičák, chodím si zaplávať, zahrať tenis alebo zájdem do kina. Zatiaľ iba so spoluhráčmi. Priateľku totiž momentálne nemám,“ dodal Patrik.

Hovorili mu Číňan

Patrik mal najmä v detstve problémy s tým, že vyzerá inak. „Sme na Slovensku, takže je pochopiteľné, že sa mi ušli nejaké nepríjemné poznámky. Deti na mňa vykrikovali, že som Číňan. Ja som to však bral s nadhľadom a nikdy som sa kvôli tomu nepobil. Som mierumilovný človek a tvrdím, že sme si všetci rovní,“ povedal Patrik.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie