Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2011 00:00

Slovák Keishi Nukina: Z japonských obchodov zmizli zásoby

Odplavené autá, domy, vlaky, hotová spúšť... Srdcervúce obrazy ako z hororového filmu. Tak opisuje situáciu Keishi Nukina (19).

Keishi je síce Slovákom iba spolovice, ale zo Slovenska do Japonska sa presťahoval pred pol rokom. Tvrdí, že ľudí trápi momentálne nedostatok potravín. Keishi Nukina odišiel z Nitry do Japonska v auguste 2010. V Tokiu študuje medzinárodný obchod na americkej univerzite Temple University Japan Campus. „Za pol roka som už prežil niekoľko zemetrasení, ale toto bolo ako zlý sen. Keď začali prvé otrasy, bol som v škole na druhom poschodí. Zo začiatku sa ani nezdalo, že to bude také vážne. Ale keď otrasy neprestávali, vedel som, že niečo nie je v poriadku,“ hovorí Keishi.

Prázdne regály

Okná na budove vibrovali, žalúzie sa kývali. „Všetci sme sa schovali pod stoly. Keď však otrasy neprestávali, budovu evakuovali,“ dodáva Nukina. Vlaky nefungovali a milióny ľudí z okolia zostali trčať v Tokiu. Jediná možnosť bola vybrať sa domov pešo, ale ulice boli prepchaté a obchody prázdne. „Z obchodov s rozličným tovarom, ktorých je v Japonsku veľmi veľa, zmizol z regálov všetok tovar. Ľudia kupovali do zásoby najnutnejšie veci, ale ďalší tovar neprichádzal, keďže zásobovanie nebolo možné,“ hovorí Keishi. „Cesta k spolužiakovi, ktorý žije priamo v Tokiu, nám pešo trvala tri hodiny. Do oblasti Saitamu, kde bývam, som sa dostal až po 24 hodinách od zemetrasenia,“ upresňuje.

Zlyhávali telefóny

Keishimu trvalo hodiny, kým sa dovolal babke, u ktorej momentálne žije. Siete boli preťažené. Našťastie bola v poriadku. Muky prežívala aj Keishiho mama, ktorá sa mu tiež nemohla zo Slovenska dovolať aj niekoľko hodín. „Telefóny veľmi nefungovali, ale televízia áno. Od prvých otrasov všetky programy nahradilo spravodajstvo o zemetrasení a následnými cunami. Bolo to hrozné. Na to pustošenie, ktoré sa stalo na pobreží, nemám ani slov,“ opisuje strašnú skúsenosť mladý muž.

Hrozí panika?

Aj keď v hlavnom meste nie je situácia kritická, o severe Japonska sa to povedať nedá. Situácia je tam vážna. „Počet obetí a nezvestných dosahuje závratné čísla. Situáciu zhoršuje požiar ropnej rafinérie v oblasti Čiba a výbuch nukleárneho reaktora v prefektúre Fukushima. Na sociálnych sieťach sa šíria správy, ktoré varujú občanov, ale niektoré sú nepotvrdené, ako napr. kyslé dažde, a ľudí zastrašujú, čo môže viesť k panike,“ končí svoje rozprávanie Keishi a zároveň vyjadruje ľútosť a sústrasť rodinám obetí.

Hudobník cítil otrasy na terase

Daniel Forró je hudobník a v Japonsku žije osem rokov. Patrí k šťastlivcom, ktorých sa posledné udalosti spojené so zemetrasením a cunami takmer nedotkli. Hrôza, ktorú Japonci zažili, ho však rozhodne chladným nenechala. Daniel so svojou rodinou žije v oblasti Gifu v strede Japonska asi 40 km severne od Nagoye. „Sme asi 1 000 km od epicentra zemetrasenia a 50 km od pobrežia Tichého oceánu, takže sme úplne v poriadku. Tu sa prakticky nič zvláštne neudialo a v čase zemetrasenia som sedel na drevenej terase a oddychoval. Cítiť bolo len slabé otrasy, akých je tu niekoľko do roka,“ opisuje situáciu Daniel.

„Je mi však ľúto, čo sa stalo.“ Podľa neho zemetrasenia a s nimi spojené nebezpečie sú pre ľudí v Japonsku každodennou realitou. „Človek sa s tým musí naučiť žiť. Aj ja to už beriem rovnako ako Japonci. Ako každý, aj ja sa toho bojím,“ opisuje svoje pocity hudobník.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom
Fotografia zo zásahu.
Záchranná akcia na vrchole Tatier: Český tínedžer nebezpečne spadol z Rysov, na pomoc mu priletel vrtuľník
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami
Z normálnej 12-ročnej dievčiny sa stala osoba, ktorá je závislá na pomoci ostatných.
Foto
Zarážajúci príbeh mladej Jessicy: Trpela záchvatmi, v nemocnici ju VYSMIALI! To, čo prišlo potom, nik nečakal
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko priznáva KRUTÚ pravdu: Situácia je katastrofálna! Ak nezakročia, hrozí...
Pláž (ilustračná fotografia).
Náhla SMRŤ na obľúbenej pláži: Žena († 45) sa už z dovolenky nevrátila
(ilustračné foto).
Ničivé plamene v Malom Šariši: Oheň napáchal poriadnu paseku! Zranil sa niekto pri požiari slamy?