Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2011 09:40 | Správy | Domáce správy

Nástenkový tender: Exminister Janušek je obvinený! Príde Štefanov o imunitu?

Minister vnútra Daniel Lipšic oznámil, že exminister Janušek čelí obvineniu. Poslanec a exminister výstavby Štefanov môže prísť o imunitu.

Minister vnútra Daniel Lipšic chce, aby poslanca a exministra Igora Štefanova (SNS) pre nástenkový tender pozbavili poslaneckej imunity. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii. "Včera bolo vyšetrovateľom vznesené obvinenie voči štyrom osobám. Zároveň bol daný podnet dozorujúcej prokurátorke na zbavenie imunity piateho podozrivého, ktorý je poslancom NR SR," informoval. Ostatným bolo vznesené obvinenie za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní.

V kauze figuruje aj exminister výstavby Marián Janušek. Jeho obvinili za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní, zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a za obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa

Žiadosť o pozbavenie imunity poslanca môže podať prokuratúra, rozhoduje o nej však celý parlament.

Minister vnútra Daniel Lipšic povedal, že v kauze nástenkový tender vznikla škoda viac ako 3,6 miliardy slovenských korún (takmer 120 miliónov eur).

"Išlo o vopred pripravený a zmanipulovaný tender. Máme k tomu dôkazy," vyjadril sa Lipšic. Štátny tajomník Maroš Žilinka zároveň povedal, že jedným z dôkazov, ktoré má prokuratúra k dispozícii , je návrh zmluvy o spolupráci medzi konzorciom spoločností a ministerstvom. Na tom by nebolo nič čudné, keby zmluva nebola podpísaná už deň pred samotným vyhodnotením ponúk.

Minister vnútra zatiaľ neplánuje žiadneho z obvinených dostať do väzenia. "O väzbe momentálne nerozhodujeme," vyjadril sa minister.

O zbavení imunity Štefanova sa bude rozhodovať čo najskôr

Mandátový a imunitný výbor parlamentu sa bude zaoberať zbavením poslaneckej imunity exministra výstavby a súčasného poslanca Igora Štefanova hneď, ako to len bude možné. "Len čo dostanem návrh, budem sa snažiť zvolať výbor čím skôr," povedal šéf výboru Gábor Gál.

Upozornil, že mandátový a imunitný výbor bude musieť pred zaujatím stanoviska žiadosť preštudovať. "Či sú splnené podmienky," doplnil. Na základe skúseností z minulosti, keď podľa jeho slov boli takéto žiadosti zväčša v poriadku, predpokladá, že by mohla byť v poriadku aj táto. Dodal, že po tom, ako výbor zaujme stanovisko, bude o Štefanovovi rozhodovať plénum. Keďže koalícia má v parlamente väčšinu, exminister by mohol o imunitu prísť.

SNS: Nedáme sa Lipšicom zastrašiť

Slovenská národná strana sa Lipšicovými vyjadreniami cíti pobúrene. Podľa nich išlo len prezentáciu bez akýchkoľvek dôkazov. "Rovná sa to len mediálnej bubline a jeho dobrému pocitu byť opäť raz v televízii," hovorí SNS.

Zároveň vedenie strany tvrdí, že obvinenie Janušeka a návrh na stiahnutie imunity Štefanova je len reakciou na kritiku ministerstva vnútra zo stany Slovenskej národnej strany. "Dnešný návrh ministra vnútra Lipšica zbaviť poslaneckej imunity poslanca NR SR pána Igora Štefanova ani údajné obvinenie jedného z exministrov výstavby nemôže byť pre nikoho prekvapením – je len jasným dôkazom, že kritika Lipšicovho rezortu trafila do čierneho," píše SNS vo svojom stanovisku.

O čom bol nástenkový tender

Kauza sa začala už v roku 2008, keď sa na chodbovej nástenke na ministerstve výstavby (na snímke) objavila výzva na účasť v tendri za 120 mil. € (3,6 mld. Sk)! A superkšeft získali firmy Avocat a Zamedia, blízke šéfovi vládnej SNS Jánovi Slotovi. Peniaze mali ísť z eurofondov. Lenže Európska komisia v roku 2009 oznámila, že na tento tender nedá ani cent! Kontrola totiž v marci potvrdila pochybenia zo strany štátu. Slovenská republika tak musí zaplatiť 11 mil. € (330 mil. Sk), ktoré sa minuli na predražené logá a právne služby.

Po tom, čo sa koncom roka 2008 objavili pochybnosti o súťaži, tender preveroval Úrad pre verejné obstarávanie. Po prvých výsledkoch kontroly skončil na ministerskom poste predchádzajúci minister Marian Janušek. Nahradil ho Igor Štefanov, ktorého podpis figuruje na sporných faktúrach a ktorý v minulosti tender obhajoval.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
(ilustr. foto)
11 najčastejších príznakov RAKOVINY: Znepokojivé, čo je medzi nimi! Odhaľte zákernú chorobu včas
Foto
Zmeny v zostave Slovákov: TENTO útočník si proti Kazachom nezahrá!
Mladá žena si hovorí "Jade The Fur".
Foto
FOTO Dievča sa prezlieka za obrovského psa a zarába na tom: TOTO povedal jej priateľ!
Na bicykloch je potrebné dodržiavať pravidlá.
Teplé počasie láka na kolesá, no pozor: Ako sa ZMENILI pravidlá pre cyklistov!
Turista po páde v oblasti Horných dier utrpel poranenie hlavy
Foto
Dráma v oblasti Horných dier! Turista po páde utrpel hrôzostrašné zranenie
Organizátori Eurovízie vyradili v sobotu holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže.
Foto
Speváka vyradili z Eurovízie! Šokujúce, čo je za tým: Naozaj TOTO robil?