Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2010 13:00 | Správy | Domáce správy

Vzbura hercov proti STV: Páni umelci, kde ste boli doteraz?!

Známi herci podpísali výzvu, ktorou protestujú proti rozšafnému využívaniu štátnych peňazí Slovenskou televíziou a Audiovizuálnym fondom.

Prostriedky, ktoré sú každoročne vyčlenené na nakrúcanie pôvodných filmov, sa podľa nich strácajú vo vreckách lobistov a skupiny „podnikateľov“. Otázne je, prečo sa páni umelci ozývajú až teraz, keď je už vojna s kritizovaným manažmentom televízie na čele s riaditeľom Štefanom Nižňanským takmer vyhratá a šéf Audiovizuálneho fondu Pašš nedávno sám odstúpil...

Audiovizuálny fond každoročne rozdeľuje milióny eur! STV do jeho rozpočtu prispieva sumou 5 % z reklamy, súkromné televízie 2 % a dokonca z každej predanej vstupenky do kina dostane fond 3 centy. Len na budúci rok je schválený rozpočet 7 027 500 €!

Kritici upozorňujú na predražené projekty, ktoré fond podporuje. Dokonca hovoria o jeho tunelovaní, bývalého šéfa Patrika Pašša obviňovali, že prihráva lukratívne kšefty najmä svojim firmám. Umelci sa obávajú toho, kde tieto peniaze môžu za súčasného vedenia inštitúcií skončiť...

Pašš po mohutnej kritike fondu len nedávno z funkcie odstúpil! Aj člen Rady STV Andrej Miklánek dokresľuje, za akých podmienok sa pre televíziu vyrábajú programy. „Je to 77 000 € na hodinu programu. Podľa môjho odhadu je to však pri komerčných televíziách iba cca 30 000 € za hodinu! Tu je odpoveď na otázku, prečo sa v Česku nakrúti ročne približne 30 audiovizuálnych diel a na Slovensku takmer nič,“ povedal pred pár dňami.

Herci poukazujú na nejasný kľúč, podľa ktorého STV projekty vyberá a posudzuje bez verejnej súťaže. „Nebudeme sa k tomu vyjadrovať,“ povedal hovorca STV Peter Susko. Pravdou je, že hrdinský boj umelcov prichádza tak trochu po funuse... Ministerstvo kultúry už totiž preberá moc nad hospodárením televízie a aj v Audiovizuálnom fonde prichádza k personálnym zmenám.

Plat šéfa RTS bude 3-tisíc €

Prezident vrátil poslancom zákon o zlúčení STV a SRo. Jedným z dôvodov je aj privysoký plat generálneho riaditeľa budúcej verejnoprávnej inštitúcie - Rozhlasu a televízie Slovenska. Nakoniec mu ho znížili.

Poslanci schválili zlúčenie Slovenského rozhlasu (SRo) a Slovenskej televízie (STV) do jednej inštitúcie s názvom Rozhlas a televízia Slovenska (RTS) pred mesiacom. Budúcemu riaditeľovi schválili kráľovský plat, ktorý mal dosiahnuť 9-násobok priemerného platu.

Prezident však zákon vrátil a navrhol plat znížiť na štvornásobok. To znamená, že budúci šéf zjednotenej verejnoprávnej televízie a rozhlasu si mesačne príde na približne 3-tisíc €. Rovnakú sumu však môže dostať ako odmenu. Poslanci mu pôvodne odklepli 6 750 € plus odmeny. Nového riaditeľa zvolia začiatkom budúceho roka poslanci verejným hlasovaním. STV a SRo sa však zlúčia už 1. januára 2011.

Herci podpísali verejnú výzvu

Ľuboš Kostelný

487922:article:true:true:true

Bol by som skutočne rád, keby sa nemalé finančné prostriedky, ktoré sú každoročne vyčlenené na pôvodnú tvorbu, konečne rozumne využili na ich pôvodný zmysel a nestrácali sa nenávratne v čiernych dierach ‚akožeproducentov‘. Bol by som skutočne rád, keby Slovenská televízia konečne poskytla divákom alternatívu ku komerčným televíziám. Bol by som skutočne rád, keby silná generácia dokumentaristov, ktorá na Slovensku vznikla - zázračne napriek hrozným podmienkam - konečne dostala v STV partnera, nie nepriateľa. Bol by som skutočne rád, keby som si konečne zapol STV a po minúte nemusel prepnúť.

Henrieta Mickovičová

692749:article:true:true:true

Odmietam sa prizerať na úpadok STV a AVF, ktorý spôsobila skupinka ľudí zvláštnym používaním verejných finančných prostriedkov, určených predovšetkým na kultúru.

Zuzana Vačková

340586:article:true:true:true

V STV som pracovala a pracujem aj inde, a viem, že veci vedia fungovať fantasticky s pomerne ľudským štábom a dá sa zahrať veľa hudby za málo peňazí. Mňa v STV najviac trápil malý záujem ľudí, ktorí pracovali na projekte. Aby som sa musela doprosovať kameramanom, aby venovali pozornosť mojej práci, ktorá má byť výstupom na televíznu obrazovku, keď sú platení za výkon práce? Svoju prácu nerobia ani na 50 percent a človek stráca energiu. Keď ľudia naokolo nevytvoria podmienky, tak sa to robí veľmi ťažko.

Zuzana Tlučková

687233:article:true:true:true

Myslím si, že každý to pocítil na vlastnej koži. STV dáva málo finančných prostriedkov na tvorbu, a ak aj nejaké dala, tak vždy to bolo premrštené. Ak je možnosť napraviť to, tak sa pridám k ľuďom, ktorí sa o to snažia.

Peter Sklár

690962:article:true:true:true

Je to jednoduché, podľa mňa je na to veľké množstvo peňazí veľmi málo pôvodnej tvorby.

Vyhlásenie podpísali napríklad aj: Zuzana Fialová, František Kovár, Alexander Bárta, Marián Miezga, Elena Podzámska, Zuzana Kocúriková, Robert Roth, Robert Jakab, Tomáš Maštalír, Táňa Pauhofová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Foto
Predčasné odchody: Ktoré slovenské športové hviezdy odišli priskoro?
(ilustračné foto).
Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na Ukrajinu: Ohrozujú nimi vraj aj Európsku úniu
Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!