Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2010 11:32 | Správy | Domáce správy

Figeľ získal od mesta byt za babku: Jeho výhovorky sú neskutočné!

Tak toto je už naozaj sila! Kresťanský demokrat a podpredseda vlády Ján Figeľ získal pred siedmimi rokmi byt v centre Bratislavy úplne za facku.

Máte aj vy skúsenosti s kupovaním bytov Starom Meste? Podarilo sa vám bez problémov získať byt alebo ste boli neúspešní? Napíšte nám vaše skúsenosti na tip@novycas.sk!

Od mestskej časti Staré Mesto podľa denníka Sme odkúpil nájomný byt s rozlohou 156 štvorcových metrov len za 54 390 korún (1 805,40 €). Cez svoju stranu sa obhajuje tým, že s rodinou býval v podnájmoch a že za rovnakú cenu odkúpili byty aj ostatní nájomníci.

V roku 2001 rozhodla bratislavská mestská časť Staré Mesto, v ktorej bol starostom Andrej Ďurkovský, že Jánovi Figeľovi pridelia nájomný byt. Jeho rozloha – 156 štvorcových metrov - vyráža dych. Vtedajší štátny tajomník rezortu diplomacie ho zrekonštruoval a o dva roky neskôr mu ho mestská časť aj odpredala. Sumu stanovili na smiešnych 110-tisíc korún, no keďže zaplatil do 15 dní, sumu mu znížili na polovicu - 54 390 korún (1 805,40 €).

Do neba volajúca je reakcia, ktorou sa Figeľ obhajuje cez svoje KDH. „Počas obdobia, kým mu bol pridelený, býval v rôznych podnájmoch s manželkou a tromi deťmi. V roku 1999 pribudlo štvrté dieťa. Byt mu bol pridelený až v roku 2000, čakal naň štyri roky. Byt bol v dezolátnom stave, nasťahovať sa doň dalo až v roku 2001 po rozsiahlej rekonštrukcii,“ napísali v správe, ktorú zaslali do redakcie Nového Času.

Pre denník Sme Figeľ povedal, že potreboval riešiť situáciu svojej rodiny. „Predseda KDH Ján Figeľ odkúpil byt za rovnakú jednotkovú cenu ako ostatní nájomníci bytového domu,“ argumentoval hovorca KDH Matej Kováč. Na ostatné otázky vraj bude politik odpovedať osobne, ale až dnes, keď sa vráti z Bruselu.

Podpredseda KDH Daniel Lipšic sa ku škandálu nechcel vyjadriť. „Zatiaľ mám len informácie z médií, takže by bolo predčasné sa úplne objektívne vyjadriť,“ povedal v on-line rozhovore na našom portáli www.cas.sk.

Kandidátka na post primátorky Bratislavy Magda Vášáryová, ktorú podporuje aj Figeľovo KDH, sa ku škandálu nevyjadruje. Odpovedi na otázku, či má Figeľ vyvodiť zodpovednosť, sa vyhla. Bugárov Most-Híd sa ku škandálu nevyjadril. „Uspokojivú reakciu čakáme predovšetkým od pána Figeľa,“ reagovala zase tajomníčka šéfa parlamentu Richarda Sulíka Táňa Tóthová.

V lukratívnom byte už, samozrejme, nebýva Figeľ, ale jeho dcéry. Politik sa totiž len pred pár mesiacmi presťahoval do vynoveného rodinného domu. Ten Figeľovci kúpili v roku 2006 a len prednedávnom ukončili jeho rekonštrukciu.

Aké sú riešenia?

  • Ján Figeľ doplatí bratislavskému Starému Mestu trhovú cenu bytu.
  • Mestská časť odkúpi byt od Jána Figeľa naspäť za 1 800 € + náklady na rekonštrukciu a predá ho za trhovú cenu.
  • Ján Figeľ poskytne byt rodine, ktorá je v núdzi.
  • Šéf KDH predá byt v dražbe, odráta si náklady na kúpu a rekonštrukciu a zvyšné peniaze poskytne detskému domovu.

Koľko zarábal?

2000

20-tisíc až 30-tisíc Sk
(663,87 € - 995,82 €)

štátny tajomník rezortu diplomacie
2003

72 959,40 Sk
(2 421,80 €)

poslanec parlamentu
2004 18 106 € eurokomisár
2009 19 908 € eurokomisár
2010 15 474,50 € minister + prechodný plat z eurokomisie

O peniazoch z EÚ mlčí!

Len pred týždňom sa v médiách objavila informácia, že Ján Figeľ je najlepšie zarábajúcim slovenským politikom. Okrem ministerského platu zhruba 4 500 eur mu totiž mesačne chodí ako bývalému eurokomisárovi aj plat 11 000 eur.

Tejto sumy sa viacerí eurokomisári po odchode vzdali. On však nie! „Ten príjem sa mi normálne zdaňuje. Použil som ho na rekonštrukciu a prístavbu domu a podporu rodín doma aj vo svete,“ zhrnul pre Nový Čas Ján Figeľ. „Na konci nám ostane iba to, čo sme rozdali,“ zafilozofoval si kresťanský demokrat. Tvrdí, že pravidelne podporuje rodiny na Slovensku, ale aj v Albánsku, na Kube a v Indii. Nový Čas požiadal ministra dopravy a bývalého eurokomisára, aby poskytol zoznam a fotografie rodín, ktoré podporuje. No ani po týždni nereagoval.

Byty získali Mikloš aj Žitňanská

Okrem predsedu KDH Jána Figeľa získali byty podľa zoznamu zverejneného denníkom Sme aj súčasná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská či minister financií Ivan Mikloš. Ten v tom čase pracoval ako šéf MESA 10. V roku 1994 dostal trojizbový byt výmenou za byt na Dlhých dieloch, o tri roky neskôr mu pridelili aj susediaci byt. Lucii Žitňanskej pridelili byt v roku 1992, keď pracovala ako asistentka na Právnickej fakulte UK. Na zoznamoch zverejnených denníkom Sme figurujú aj mená exstarostov Starého Mesta Andreja Petreka, Miloslavy Zemkovej alebo bývalého predsedu SDĽ Petra Weissa.

Kompletný zoznam majiteľov bytov v bratislavskom Starom Meste


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej