Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2010 10:11 | Správy | Domáce správy

Rodáčka z Kališťa spomína na SNP: Otca mi fašisti zaživa rozpílili!

Zostali len boľavé spomienky. Obec Kalište sa stala počas SNP jedným z centier tzv. Partizánskej republiky.

Za pomoc partizánom ju nacisti v noci zo 17. na 18. marca 1945 prepadli a vypálili 42 domov aj s hospodárskymi budovami, pričom zabili 14 ľudí. Po vojne Kalište, ako jedinú zo 102 vypálených obcí na Slovensku neobnovili, a ľudí presídlili do neďalekej Banskej Bystrice.

Bolo skoré ráno 18. marca 1945, keď pod rúškom tmy vtrhlo do Kališťa asi 300 nacistov. Išli tam s istým cieľom - vraždiť, ničiť a plieniť. Bolo to z pomsty, lebo v obci, kde na začiatku II. svetovej vojny žilo 200 obyvateľov, spolupracovali s partizánmi. „Do Kališťa vtrhli v ranných hodinách. Všetkých vyháňali z domov iba v tom, čo sme mali oblečené, a do domu, kde sa zasvietilo, začali strieľať. Partizáni odišli iba pár dní pred tým. Oni to vedeli, niekto im donášal, a ja viem kto. Nechápem a neverím, že ho netrápili výčitky,“ spomínala Tonka Husárová, ktorá mala vtedy 11 rokov.

1945: Kalište pred vypálením, v obci bolo 42 domov

Podľa nej tento zradca prišiel s nimi a mal zakrytú hlavu, aby ho ľudia nespoznali. Fašisti bili ľudí pažbami, strieľali, pálili domy a v nich zhoreli všetci, ktorí boli bezvládni a chorí. Aj deti. V to hrozné ráno prišla Antónia aj o otca. Zostali s mamou a ďalšími 6 súrodencami. Jej najmladší braček mal v tedy iba 3 roky.

2010: Súčasné Kalište, zostalo len 6 domov

„Keď odchádzali, mužov zobrali. Medzi nimi aj môjho otca, ktorý mal vtedy 45 rokov. Toho potom na výstrahu pred ostatnými rozrezali na dve polovice a časti tela odviezli preč. Nemohli sme ho ani pochovať. Keď sme odchádzali z nášho vypáleného Kališťa, cestu lemovali mŕtvoly vojakov, dokonca časti tiel viseli aj na stromoch. Roztrhali ich míny. Je mi hrozne ľúto za otcom, ľuďmi, ktorí tam zomreli i za rodnou obcou. Chcela som na to všetko zabudnúť, ale nepodarilo sa mi. Hovorí sa, že človek na starobu zabúda. Mne sa to v tomto prípade nepodarilo,“ dodala žena, pre ktorú sa stali slzy súčasťou jej celého života.

Besnenie Nemcov v Kališti

Pri pokuse o útek padol Alexander Bučko, ktorý býval v prvom dome pri ceste od Moštenice. Podobne zahynul aj mladý robotník Július Kaliský. Jolanu Bučkovú, manželku Alexandra Bučka zastrelili na prahu vlastného domu. Dávkou z automatu pri tom istom dome zasiahli mladú Tonku Komorovú. Vo vlastnom dome nacisti zavraždili Jána Kaliského.

Na hornom konci osady v dome zhorela zaživa Sabína Mistríková spolu so synom Emilom Mistríkom, mladíkom Vasilom Longauerom a kamarátom Vladom Kamhalom. V horiacich troskách domu našli smrť aj Gustáv Kaliský a Anna Kaliská. Zaživa upálili i bezvládnu starenku Máriu Kostúrovú. Podobný osud stihol aj chorého Karola Komoru a Antóniu Kaliskú.

Obec Kľak bola tiež vypálená

Nacisti v beštiálnom vraždení pokračovali ďalej. Výsledkom ich teroru bol fakt, že osada bola zmenená na zhorenisko. Zo 42 domov ostalo len 6. Do nich sa nasťahovali tí, čo prežili. V stiesnených podmienkach tam ďalej žilo 58 rodín, a to v obave, či sa Nemci opäť nevrátia. Na siedmy deň po tragédii bola obec oslobodená. Ďalší pobyt v obci však už nebol možný. Nemci vypálili aj obce Ostrý Grúň a Kľak.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!