Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2010 11:20

Ďalší Nigérijčan má ísť pred súd za pašovanie drog v bruchu

Pred sudcu bratislavského súdu má v pondelok predstúpiť Nigérijčan (46), obvinený z pašovania drog v bruchu. Hrozí mu trest 15 až 20 rokov.

Podľa polície Nigérijčan John Castro O.  (46), po tom, čo vlani na Silvestra vystúpil z lietadla linky Girona – Barcelona – Bratislava mal v tele kapsule s 300 granami kokaínu. Zo zaisteného množstva  by podľa odborníkov bolo možné pripraviť až 7 tisíc dávok drogy a jeho hodnota na čiernom trhu predstavuje skoro 115 tisíc  eur. Zaistený kokaín mohol byť určený pre drogový trh v Rakúsku. Nigérjčanoviv prípade dokázania viny na súde hrozí trest 15 až 20 rokov.

Bratislavský súd sa zaoberá viacerými prípadmi Nigérijčanov obžalovaných z prevozu drog v tele.

Chelson dostal trest 20 rokov

Na 20 rokov poslal v marci súd do väzenia Nigérijčana Chelsona Macjuda I. (31), ktorého chytili s kokaínom v bruchu. Rozsudok nie je ešte právoplatný. Prokurátorka pre obžalovaného žiadala trest na dolnej hranici trestnej sadzby a po jeho odpykaní zákaz vstupu na Slovensko na 15 rokov. Jeho obhajkyňa však spochybnila závery znalcov, pretože sa nevedeli vyjadriť k hodnote dávky kokaínu, čím sa snažila dosiahnuť pre svojho klienta posudzovanie jeho činu podľa miernejšieho paragrafu, prípadne dosiahnuť jeho oslobodenie. Obžalovaný Nigérijčan požiadal súd, aby uveril, že nevedel o tom, že v tobolkách je kokaín. "Nemal som úmysel urobiť niečo tak, bol som k tomu donútený. Je mi ľúto, čo sa stalo, ale mal som strach," povedal obžalovaný, ktorý po uložení trestu 20 rokov s neskrývanom nervozitou prešľapoval na mieste. "Máte šťastie, že Slovensko nie je Thajsko. Tam by ste už nemuseli byť medzi živými," povedal sudca Nigérijčanovi pri odôvodňovaí verdiktu. Proti rozsudku sa Nigérijčan odvolal. Nigérijčan, ktorý prišiel dnes do pojednávacej siene s väčším krížikom na krku, až do zatknutia na Slovensku žil v Španielsku. Bráni sa tým, že k pašovaniu drog ho prinútili neznámi muži pod hrozbou smrti a zabitia jeho dcéry.

Chelson tvrdí, že nevedel, že pašuje kokaín. Za prevoz 66 balíčkov s 927 gramami drogy z Madridu do rakúskej Viedne mu mal akýsi Dávida zaplatiť 1000 eur. Drogy, z ktorých by sa podľa prokuratúry dalo vyrobiť 11 až 23-tisíc dávok a na čiernom trhu by mali hodnotu 174.600 až 465.600 eur, mal vo Viedni odovzdať mužovi menom Andrej.  Nigérijčana chytili vlani júni na bratislavskom letisku. Podľa polície v bruchu mal 66 balíčkov s 927 gramami látky. Čistého kokaínu bolo 323 gramov. Podľa odborníkov by sa dalo z látky vyrobiť od 11 460 do 23 280 jednorazových dávok v hodnote niekoľko stotisíc eur.

Monday dostal trest 10 rokov

Bratislavský súd poslal na 10 rokov do väzenia Nigérijčana Mondaya Kellyho Atewehu  (31), ktorého vlani v júni zadržali s drogami v tele. Nigérijčanovi, ktorý po vyhlásení rozsudku sklonil hlavu a pretieral si oči, súd zároveň uložil trest vyhostenia zo Slovenska na 15 rokov a ochranný dohľad na jeden rok. Obžalovaný Monday sa priznal, že na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave priviezol heroín s prímesou kofeínu a paracetamolu v hodnote od 19.740 eur do 39.490 €. Podľa jeho slov ho na prevoz zásielky drog nahovoril akýsi neznámy Tony. Drogu mal ukrytú v 73 balíčkoch v útrobách tela. Priletel z Bruselu cez Prahu a zásielku mal podľa jeho slov odovzdať príjemcovi v Rakúsku. Za prevoz kontrabandu mal podľa jeho slov dostať 1000 €. Monday, ktorý má povolenie na pobyt v Španielsku, vyslovil ľútosť nad svojim činom a prosil slovenský súd o zhovievavosť. "Mal som prácu v Španielsku, o ktorú som prišiel. Posledný rok som mal problémy nájsť si prácu. Od malička som sa staral o rodičov, neviem, čo je teraz s nimi.  Som iba človek, som kresťan. Aj v Biblii sa hovorí o odpúšťaní," povedal obžalovaný. Súd Nigérijčanovi uložil trest na dolnej hranici sadzby, ktorá je v jeho prípade 10 až 15 rokov. Rozsudok je právoplatný.

Raymondovi budú tlmočiť do jazyka igbo

Pre podozrenie z pašovania drog v bruchu súdia aj Nigérijčana Raymonda O. (34). Obvinený chce tlmočníka do jazyka igbo. Tvrdí, že dobre ovláda len tento svoj rodný jazyk. Podľa jeho slov angličtinu, do ktorej mu bolo trestné stíhanie tlmočené, ovláda len na konverzačnej úrovni. Raymond, ktorý svoju vinu popiera, mal pred zatknutím povolenie k dlhodobému pobytu na Slovensku. S manželkou býval v Poprade. Zatkli ho na bratislavskom letisku s kokaínom v tele. Za pašovanie drog mu hrozí až 25-ročné väzenie. Z vyše 70 kapsúl kokaínu s prímesou ďalších látok, ktoré  sa po zatknutí vylúčili z jeho tela, by sa podľa polície dalo vyrobiť 11.000 až 22.000 jednorazových dávok s hodnotou kontrabandu na čiernom trhu 163.980 až 327.945  €.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin robí čistky vo svojej vláde: Padla ďalšia dôležitá hlava!
Pellegrini hovorí, že Fico je stále veľmi unavený.
Prezident Pellegrini sa chystá na dôležité rokovanie: Ide o veľa, no k jednej téme sa odmietol vyjadriť
Foto
102-ročný veterán každému vyrazil dych: Prežil vojnu, ale to, čo sa deje dnes...Temné časy sa vrátia!
Slovenskí futbalisti sa tešia po strelení úvodného gólu v zápase E-skupiny Belgicko - Slovensko na ME vo futbale vo Frankfurte
Foto
Výsledok, ktorý obletí svet! Slovenskí futbalisti na úvod ME zdolali obrovského favorita
Vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák adresoval dojímavé slová českej ministerke: Je mi nesmierne ľúto nešťastia, ku ktorému došlo, píše
Slovenský obranca Dávid Hancko a jeho súboj s Romelum Lukakuom z Belgicka.
Hancko hrdinom: Zachránil istý gól, no dostal KO od Vavra!
(ilustračné foto)
Smutná správa! Zomrel známy slovenský exposlanec († 79): Podľahol ťažkej chorobe
Fregata triedy Admirál Gorškov ruského námorníctva opúšťa kubánske hlavné mesto Havanu.
Rusi provokujú USA tak, ako to už nebolo desiatky rokov! Svet na prahu novej studenej vojny?
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Pellegrini na summite EÚ zaskočil za premiéra Fica: Hlavnou témou sa stal Šefčovič! TOTO pre neho žiada
Neskutočné, ako niekto zaparkoval svoje auto pred predajňou domácich potrieb v Topoľčanoch.
FotoVáš Tip
Toto ste ešte na parkovisku nevideli: Vodič z Topoľčian nechal svoje auto priamo pred... Vrchol ignorancie!
Česká ministerka obrany Jana Černochová
Kto stojí za výbuchom vojenského priestoru v Česku? Ministerka odhalila prvotné výsledky
Foto
Kráska má veľmi zvláštnu záľubu: Šialené, čo má doma! FOTO prekvapia aj vás