Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2010 06:00 | Správy | Zaujímavosti

Pristátie Američanov na Mesiaci: Je to pravda alebo obrovská lož?

Studená vojna. ZSSR vyhrával v kozme, pretože ako prvý vyslal človeka do vesmíru. Američania sa zasa rozhodli byt za každú cenu prví na Mesiaci.

Možno aj za cenu klamstva. Už desiatky rokov totiž kolujú chýry, že šesť misií Apollo, ktoré pristáli na Mesiaci, je iba šikovná ado detailov premyslená fikcia. Vystúpil teda Neil Armstrong vroku 1969 na Mesiac a vyriekol pamätnú vetu: Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo?

Na počiatku konšpiračnej teórie bol Bill Kaysing, ktorý si urobil meno písaním odborných článkov o letectve a kozmonautike, a jeho kniha We Never Went to the Moon (Nikdy sme nešli na Mesiac). Nasledovali ďalšie a ďalšie knihy, stovky článkov i televíznych diskusií, v ktorých sa uvádzali argumenty. Argumenty o tom, že posádky Apollo na Mesiac nedorazili, ale i argumenty o tom, že Američania naozaj vztýčili svoju vlajku na našej družici. Tu sú  najznámejšie argumenty za a proti.

Mikrometeoridy

POCHYBNOSTI: Vesmír je plný meteoroidov. Prečo kozmické lode na ceste na Mesiac a spať či lunárne moduly na povrchu Mesiaca nezasiahli? Ani na jednej z lodí, ani na jednom module nie sú známky po zásahu. Vari neboli vo vesmíre?

VYSVETLENIE: Hoci dráhu Zeme križujú meteorické roje, kozmické lode a satelity na rozličných obežných dráhach nezasiahol nikdy ani jediný.

Vejúca zástava

POCHYBNOSTI: Zástava USA, ktorú Neil Armstrong zapichol do Mesiaca, veje. To nie je možné, pretože Mesiac nemá žiadnu atmosféru.

VYSVETLENIE: Zástava neveje. Je iba pokrčená, pretože celú cestu bola zložená a je vyrobená z tenkého nylonu. Pretože vlajka by vo vákuu nedržala tvar, NASA ju vystužila kovovými vysúvacími tyčami, ktoré vzpriamili až na Mesiaci. Posádke Apolla 11 sa nepodarilo vzpriamiť výstuž celkom na doraz, vďaka čomu vlajka zostala nielen pokrčená, ale aj poprehýbaná. Na niekoľkých po sebe nasledujúcich fotografiách by sme zistili, že vlajka má stále ten istý pokrčený tvar.

Hollywoodske triky

POCHYBNOSTI: NASA pomáhali filmári, pre ktorých zinscenovanie prechádzok po Mesiaci, vrátane dokumentárne vierohodných prenosov z riadiaceho strediska, je úplnou malinou. Je známe, že im nerobí problém oživiť dinosaury či zobraziť svet po nukleárnej katastrofe.

VYSVETLENIE: Autorom kníh a článkov sa nepodarilo získať vyhlásenie ani jedného filmára a ani jedného z 35-tisíc zamestnancov NASA či ich vyše 200-tisíc zmluvne viazaných spolupracovníkov. Odporcovia tvrdia, že ich len zastrašili, prípadne zlikvidovali. Isté však, je, že technológia špeciálnych efektov bola v 60. rokoch minulého storočia iba v plienkach. Neexistovali ani mikropočítače, ani digitálne spracovanie snímok, ani softvér na animácie v 3D.

Správanie a zdravie

POCHYBNOSTI: Astronauti vždy pôsobili pri rozhovoroch veľmi nervózne, pretože museli klamať. Najväčším dôkazom je interview Buzza Aldrina s predstaviteľom japonskej televízie. Žiadal, aby Aldrina odprisahal na Bibliu, že kráčal po Mesiaci. Keď sa Aldrin zdráhal, nazval ho podvodníkom, načo mu rozčúlený astronaut dal päsťou. Prvá posádka, ktorá pristála na Mesiaci - Apollo 11 - bola vo vesmíre počas 9-dňovej misie vystavená žiareniu v kozmickom priestore, a to sa na ich zdraví muselo zákonite prejaviť. Neil Armstrong a Michael Collins majú 79 rokov, Buzz Aldrin 80 rokov.

VYSVETLENIE: Je celkom pochopiteľné, že niekto je aj nervózny, keď sa spomína na jeho životný úspech. A že sa astronauti dožili vysokého veku? Majú predsa dobrú fyzickú kondíciu.

Vzorky

POCHYBNOSTI: Najznámejší geológovia sveta, ktorí skúmali 400 kilogramov mesačných hornín, boli vraj úmyselne zavádzaní. Dokonca podplatení vedci sa dohodli, že sa zapoja do konšpirácie a publikovali údaje podľa želania NASA.

VYSVETLENIE: 400 kilogramov mesačných hornín skúmali geológovia z celého sveta. Vo všetkých prípadoch prezradili rádioizotopy v  horninách oveľa starší povrch (v priemere 4,4 miliardy rokov), ako majú najstaršie horniny nájdené doteraz na Zemi (3,6 miliardy rokov). Aktívna geológia Zeme povrchové horniny neustále prepracúva, no suchý a chladný Mesiac je už dlho mŕtvym telesom.

Chýbajúce hviezdy

POCHYBNOSTI: Prečo na fotografiách, ktoré astronauti vraj urobili na Mesiaci, nevidno žiadne hviezdy?

VYSVETLENIE: Neexistuje fotoaparát, ktorý by zvládol taký obrovský rozdiel v jasnosti medzi Slnkom osvetlenou plochou a hviezdnou oblohou tak, aby bolo vidieť hviezdy.

Svetlo, tiene

POCHYBNOSTI: Prečo sa skafandre astronautov lesknú aj na tej strane Mesiaca, kam nedopadajú slnečné lúče? Dá sa to vysvetliť jedine tak, že boli osvetľovaní reflektormi. Astronauti na fotografi ách vrhajú tiene s výrazne odlišnou dĺžkou. Aj túto situáciu spôsobí osvetlenie blízkym bodovým reflektorom. Vzhľadom na to, že na Mesiaci je jediným zdrojom svetla vzdialené Slnko, ich tiene musia mat rovnakú dĺžku.

VYSVETLENIE: Lunárny povrch je veľmi jasný, stačí si uvedomiť, že Mesiac v splne dokáže odraziť toľko svetla, že dokonca ešte i na Zemi pri ňom dokážeme čítať noviny. Povrch Mesiaca nie je dokonale plochý, je značne sklonený a pri takomto povrchu nemôžu byt tiene rovnaké.

Žiadne stopy

POCHYBNOSTI: Ani najsilnejšie ďalekohľady nedokážu na Mesiaci rozlíšiť stopy po šiestich misiách.

VYSVETLENIE: Okrúhle škvrny, ktoré spôsobili dýzy raketových pohonov, majú priemer 5 metrov. Ani Hubblov vesmírny teleskop nedokáže z obežnej dráhy okolo Zeme rozlíšiť na Mesiaci objekty, ktoré nemajú priemer aspoň 90 metrov.

Už žiadne Apollo

POCHYBNOSTI: Prečo sa program Apollo ukončil už v roku 1972 a odvtedy sa na Mesiac nelieta? Jednoducho preto, že NASA už nechce klamať a je si vedomá, že ľudia by už filmové triky spoznali.

VYSVETLENIE: NASA nemá peniaze ani dostatočnú technológiu.

 


 

NÁZOR ODBORNÍKA: PROF. JOZEF MASARIK KATEDRA JADROVEJ FYZIKY A ­BIOFYZIKY UK

Všetky tvrdenia o‑ podvode sa dajú jednoznačne vyvrátiť. Podieľal som sa na výskume produkcie kozmogénnych nuklidov v mesačných horninách. Závislosť produkcie týchto nuklidov od hĺbky jasne demonštruje, že boli ožarované na povrchu Mesiaca. Taký tvar závislosti možno dostať len na objekte, ktorý nemá atmosféru a v kameňoch, ktoré nepadli na zemský povrch, lebo ináč najpremenlivejšia časť tejto závislosti by zhorela počas pádu v atmosfére. Taktiež ma nikto nežiadal, aby som niečo falšoval v duchu nejakej konšpirácie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?