Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2010 11:20

VIDEO: Nigérijský pašerák heroínu v bruchu si odsedí 10 rokov!

Nigérijčan Monday Kelly Ateweha  (31), obžalovaný z pašovania heroínu v bruchu, si posedí vo väzení 10 rokov. Rozhodol o tom dnes bratilavský súd. 

Monday Kelly Atewehaje tak prvým práviplatne odsúdeným zo série Nigérijčanov, ktorých vlani chytili v Bratislave s drogou v bruchu. K pašovaniu heroínu sa už priznal na okresnom súde a ten ho odsúdil na 10 rokov väzenia. Krajský súd dnes tento verdikt potvrdil.

Bol Ateweha iba naivnou volavkou?

Obhajca aj na dnešnom pojednávaní namietolurčenie ceny dovezenej drogy. Súd to však v odvolacom konani nebral do úvahy.

V súvislosti so zatknutím Atewohu a pomerne nekvalitnou drogou, ktoré doviezol vo svojom tele, sa objavili úvahy, že bol nastrčenou volavkou pre políciu a popri ňom privezol na Slovensko iný kuriér väčšie množstvo kvalitnej drogy.

VIDEO: Nigérijčanovi Mondayovi Kellymu Atewehovi senát bratislavského krajského súdu potvrdil 10 rokov väzenia za pašovanie heroínu

490352

Vystriedal viacerých obhajcov

O definitívnom treste nad Nigérijčanom sa odvolací súd pokúsil rozhodnúť už pred tromi dňami, v utorok. Nigérijčan vtedy nesúhlasil s pojednávaním bez prítomnosti svojho obhajcu hovoriaceho po anglicky. Nesúhlasil ani s pojednávaním so substitučnou obhajkyňou, ktorá tiež nehovorí po anglicky. V súdnej sieni pritom bol tlmočník z angličtiny.

Nigérijčan priletel do Bratislavy vlani 23. júna linkou z Prahy, pričom predtým prestúpil z lietadla, ktoré vzlietlo v Bruseli. V tele Nigérijčana sa nachádzalo 73 balíčkov sivočierneho prášku, ktorým bol heroín s prímesou kofeínu a paracetamolu. V tráviacom trakte mal 1 085,5 gramu, z čoho by sa dalo vyrobiť minimálne 1 974 bežných dávok drogy. Hodnota drogy na čiernom trhu by bola od 19 740 € do 39 490 €. „Som vinný, je mi to veľmi ľúto, veľmi sa ospravedlňujem, som iba človek, som kresťan. Žil som ako riadny občan, pracoval som v Španielsku, len posledný rok som mal problém nájsť si prácu. Za cestu som dostal 1000 eur," povedal v novembri súdu Nigérijčan. "Sľubujem, že už to nikdy neurobím," dodal. Povedal, že mal ťažký život, stratil rodičov pri autonehode, ako prvorodený syn sa musel starať o súrodencov. "Neviem, čo je teraz s nimi," vyhlásil na súde. Senát žiadal, aby našiel miesto vo svojom srdci na odpustenie.

Aj ďalší štyria Nigérijčania čakajú na verdikty

Monday Kelly Ateweha je jedným z troch Nigérijčanov, ktorých vlani v júni zadržali na bratislavskom letisku. Colníci u nich zistili drogy v žalúdku. Na Slovensko prilietali z Prahy, kde prestupovali z bruselskej linky. Zo zaistených drog by sa dali podľa prokuratúry vyrobiť tisíce dávok pre narkomanov, na čiernom trhu by sa ich hodnota vyšplhala na státisíce eur. Súdne konanie ďalších dvoch obžalovaných Nigérijčanov tiež nie je skončené.

V novembri na bratislavskom letisku zadržali policajti ďalších troch nigérijských pašerákov drog. Pašovali kokaín v hodnote vyše 75-tisíc eur. Policajti v priestoroch vnútroletiskového autobusu našli kapsulu s 50 gramami kokaínu, jeden zo zadržaných mal ďalšie dve kapsule vo svojom tele, v tých bolo 100 gramov kokaínu. Z tohto množstva drogy by sa dalo vyrobiť až 9 700 jednorazových dávok. Predpokladá sa, že Bratislava bola len tranzitnou krajinou a kokaín mal poputovať do Rakúska, prípadne Českej republiky. Tretieho Nigerijčania zatkli kvôli problémom s jeho pasom.

VIDEO: Nigérijčana za drogy nesúdili, chýbal anglicky hovoriaci advokát
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fregata triedy Admirál Gorškov ruského námorníctva opúšťa kubánske hlavné mesto Havanu.
Rusi provokujú USA tak, ako to už nebolo desiatky rokov! Svet na prahu novej studenej vojny?
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Pellegrini na summite EÚ zaskočil za premiéra Fica: Hlavnou témou sa stal Šefčovič! TOTO pre neho žiada
Neskutočné, ako niekto zaparkoval svoje auto pred predajňou domácich potrieb v Topoľčanoch.
FotoVáš Tip
Toto ste ešte na parkovisku nevideli: Vodič z Topoľčian nechal svoje auto priamo pred... Vrchol ignorancie!
Česká ministerka obrany Jana Černochová
Kto stojí za výbuchom vojenského priestoru v Česku? Ministerka odhalila prvotné výsledky
Foto
Kráska má veľmi zvláštnu záľubu: Šialené, čo má doma! FOTO prekvapia aj vás
Český premiér Petr Fiala
Českého premiéra čaká náročná úloha: Fiala vyhlásil, o čo mu pôjde na summite EÚ
ONLINE: Absolútna senzácia! Slováci šokovali Belgicko, dvakrát im pomohol VAR
Nela Pocisková
Foto
Elite Model Look 2024 zlákal známe tváre: Nela Pocisková totálne žiarila, prekonal ju niekto?
Rozbúrená voda si so sebou vzala ľudské životy.
Desivé zábery: Prívalová voda brala so sebou všetko! Hrozivé, koľko napršalo za jeden deň
Robert Kaliňák (vľavo) vysvetlil, akým komplikáciám čelil premiér.
Súdna rada má pre vládu výzvu: Ide o návrh lex atentát, tohto sa to týka
Slovenskí priaznivci vo fanzóne pred futbalovým zápasom Slovensko - Belgicko.
Danko spôsobil ošiaľ vo Frankfurte: Záujem o selfíčka nemal konca!
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Hľadá spojencov? Orbán sa pred summitom EÚ stretol s lídrom dôležitej krajiny