Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2010 19:21 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Škandál s náložou v Írsku: Išlo o fatálne zlyhanie nášho policajta!

Írska polícia našla u Slováka trhavinu ktorú tam nevedomky doniesol pre zbabranú akciu slovenskej polície. Podľa Írov trhavina mohla spôsobiť veľké škody.

Škandál s 10 gramami výbušniny, o ktorý sa na medzinárodnej scéne postarala slovenská polícia zbabranou akciou na popradskom letisku, naberá na obrátkach. Informácia už prenikla do svetových médií. Slovenský expert na výbušniny Marián Goga však tvrdí, že "desať gramov trhaviny bez iniciátora nie je nebezpečné. Pre lietadlo ani cestujúcich v takomto množstve a zložení nepredstavovalo hrozbu."

Riaditeľ Hraničnej a cudzineckej polície SR Tibor Mako na tlačovej konferencii oznámil, že išlo o fatálne zlyhanie jedného policajta, ktorý prípad svojim nadriadeným oznámil až po dvoch dňoch. Taktiež upresnil, že vzoriek nebolo osem ale len dve. Podobné testy sa okamžite zastavili. Mako tiež oznámil, že ministrovi vnútra ponúkol demisiu.

Prípad sa odohral v sobotu na letisku v Poprade. Naši policajti dali podľa neoficiálnych informácií 10 gramov výbušniny medzi batožinu dvoch cestujúcich. Írska polícia a médiá informovali o 90 gramoch trhaviny.

Pes na vyhľadávanie výbušnín našiel jednu vzorku trhaviny a skôr, ako našiel druhú, psovod odbehol k druhému lietadlu. Kapitána lietadla o prítomnosti výbušniny na palube naša polícia informovala. Podľa zdroja Čas.sk pilot po informácii, že v pri výbušnine nie je rozbuška, povedal, že nevidí nebezpečenstvo pre let a že prípad vyriešia na letisku v Dubline. To sa však nestalo. Dublinskí ochrankári výbušninu na letisku nenašli.

Policajt o odvezení výbušniny do Írska informoval svojich nadriadených až v pondelok. Vzápätí slovenská strana o prítomnosti výbušniny po identifikácii informovala cestujúceho a dublinských kolegov. Tí však zatkli aj nič netušiaceho slovenského elektromechanika, ktorého však po opätovnom vysvetľovaní slovenskej polície prepustili.

Minister vnútra Róbert Kaliňák sa ospravedlnil

Slovenskému občanovi a jeho rodine sa za nepríjemnosti spojené s prevezením výbušniny telefonicky ospravedlnil slovenský minister vnútra Róbert Kaliňák.

"Veľmi nás mrzí, že dobrá snaha o preverenie bezpečnosti civilnej leteckej prepravy dopadla takto negatívne. Na incidente majú svoj podiel aj bezpečnostní pracovníci dublinského letiska, keď  vzorku výbušniny nenašli ani pri presnej identifikácii batožiny. Pritom cestujúci na svoju batožinu na letisku čakali takmer hodinu. Voči psovodovi, ktorý si na letisku v Poprade zanedbal svoje služobné povinnosti, bude začaté disciplinárne konanie. Takéto previerky psov na vyhľadávanie výbušnín sa robia bežne všade na svete, aby psi v reálnom prostredí vedeli výbušninu nájsť. Tá sa nedáva do batožiny, ale k batožine. Aj v tomto prípade bola vzorka výbušniny pripojená k plecniaku," povedal pre Čas.sk šéf hraničnej a cudzineckej slovenskej polície Tibor Mako.

Slovák kvôli našej polícii zažil v Írsku peklo

Írska polícia v utorok zatkla Slováka žijúceho v Dubline na pol dňa. Podľa miestnej polície v jeho byte našla 90 gramov trhaviny hexogén (RDX). Tá sa však do Írska dostala nie s jeho vedomím, ale v dôsledku zbabranej bezpečnostnej akcie slovenských bezpečnostných zložiek. O prípade informuje na svojej internetovej stránke aj írska rozhlasová a televízna spoločnosť RTÉ.

Írske úrady slovenská polícia zalarmovala v utorok a priznala sa k nie príliš úspešnej akcii, ktorá podľa mylných informácií Írov prebiehala v sobotu "na bratislavskom letisku". Policajti v rámci nej mali postrkať "ôsmim" nič netušiacim ľuďom čakajúcim na odlet do batožín výbušniny. Účelom bolo tieto výbušniny pri kontrole nájsť. "V siedmich prípadoch sa to podarilo, v ôsmom nie", tvrdia írske médiá (slovenská polícia neskôr upresnila, že išlo len o dve vzorky).

Štyridsaťdeväťročný slovenský elektromechanik, ktorý dlhodobo pracuje v Írsku, sa tak vrátil z vianočnej dovolenky do Dublinu aj s výbušninou RDX bez toho, že by o tom vedel. Kvôli nepodarenej akcii slovenskej polície museli v utorok v Dubline evakuovať niekoľko domov a úradov. Hodinu a pol boli uzatvorené dve ulice.

Podľa írskej televízie RTÉ írske ministerstvá spravodlivosti aj zahraničných vecí budú túto vec ďalej riešiť diplomatickou cestou. Minister vnútra Dermot Ahern bol podľa RTÉ veľmi znepokojený faktom, že írske úrady sa o všetkom dozvedeli až s trojdňovým meškaním.

Informovali nás až po troch dňoch, tvrdia Íri. Slováci hovoria, že skôr

Dublinské letisko trvá na tom, že informáciu o pasažierovi s výbušninou, ktorú mu do batožiny uložila slovenská polícia, dostalo až v utorok. Zdroje zo slovenského ministerstva vnútra pritom uvádzajú, že Dublin dostal informáciu už v sobotu od popradského letiska, odkiaľ cestujúci s výbušninou odletel. Podľa írskeho internetového serveru Breaking News síce slovenská strana tvrdí, že už v sobotu odoslala dublinskému letisku ďalekopis, letisko však trvá na tom, že to nie je pravda. "Slováci tvrdia, že to poslali. My sme však žiadny ďalekopis nedostali," cituje server hovorkyňu dublinského letiska. Prvá informácia prišla podľa nej až v utorok ráno.

Sobotňajšia akcia slovenskej polície sa stala v utorok okamžite po jej zverejnení hlavnou témou írskych, ale aj svetových médií. Írska verejnoprávna televízna a rozhlasová spoločnosť RTÉ ju mala zavesenú na internete už niekoľko hodín ako najdôležitejšiu správu, medzi najdôležitejšími správami túto informáciu zaraďuje aj britská BBC.

K udalosti sa už začali vyjadrovať jednotlivé politické subjekty v Írsku, všetky zhodne žiadajú dôsledné vyšetrenie celej veci a vyvodenie dôsledkov.
"Zastavuje sa nad tým rozum, že niekto nechá prejsť tento druh výbušniny do lietadla," cituje írsky internetový server Breaking News zdroj z prostredia bezpečnosti. "Ak by takéto množstvo trhaviny vybuchlo, spôsobilo by to vážne škody. Ak by to vybuchlo v lietadle, boli by obete. Je to neuveriteľná chyba," pokračuje zdroj, ktorý si prial zostať v anonymite.

Podobné škandály mali aj v Japonsku a Francúzsku

V máji 2008 japonskí colníci v rámci cvičenia psov vložili do batožiny nič netušiaceho cestujúceho balíček 142 gramov marihuany. Pes ju však nenašiel. Letisko sa k nevydarenému cvičeniu priznalo a požiadalo cestujúceho o vrátenie cvičného balíčka. Nikto sa však neozval. Colníci boli potrestaní.

V decembri 2004 na francúzskom letisku dali policajti do batožiny cestujúcemu 150 gramov trhaviny. Po škandále, za ktorú sa polícia verejnosti ospravedlnila, francúzski policajti tvrdili, že výbušnina nebola nebezpečnejšia ako tabuľka čokolády. Francúzsko sa vyjadrilo, že s podobnými cvičeniami skončilo.

Hexogén je mimoriadne silná trhavina

Hexogén, ktorý do batožiny nič netušiaceho cestujúceho umiestnili naši policajti, je výkonná a citlivá výbušnina, predovšetkým na vojenské a špeciálne použitie. Ako skratka sa uvádza RDX, v špecifickej munícii sa používa T4. Tvorí ho biely jemne kryštalický prášok, ktorý má teplotu topenia 203 °C a je nerozpustný vo vode a organických rozpúšťadlách. Hexogén je veľmi brizantnou (trieštivou) trhavinou patriacou medzi najsilnejšie výbušniny. Svojím výkonom presahuje TNT o 80%.

Používa sa na plnenie rozbušiek a náloží v kombinácii s veľkým množstvom iných výbušnín, najviac s TNT, hliníkom a dusičnanom amónnym. Zmesi s vysokým obsahom hexogénu sa používajú predovšetkým na plnenie bojových častí riadených striel a na plnenie nábojov pre malokalibrové automatické kanóny. Teda tam, kde sa efektívne uplatní jeho veľký výkon a vysoká detonačná rýchlosť, alebo ho nie je možné nahradiť inou, lacnejšou trhavinou. Hexogén je 15- až 20-krát drahší ako TNT.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!