Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2009 08:00 | Správy | Domáce správy

Pôjdu tridsiatnici do penzie ako 67-roční?

Slovensko starne a každý rok bude pribúdať viac dôchodcov. Na jedného pracujúceho bude o pár rokov pripadať jeden dôchodca!

Keďže sa rodí menej detí a navyše sa predlžuje doba dožitia, budeme sa musieť vyrovnať s tým, že na jedného pracujúceho bude pripadať jeden penzista. Odchod do dôchodku v 62 rokoch je tak len utópiou. Dnešní tridsiatnici pôjdu do penzie zrejme až ako 67-roční.

V súčasnosti muži do dôchodku odchádzajú vo veku 62 rokov, ženám sa táto hranica určuje podľa počtu odrodených detí. „Starnutie obyvateľstva zostáva pre najbližšie desaťročia nezvratným procesom, bude pokračovať nepretržite a s nezvratnou intenzitou,“ tvrdí v štúdii Populačný vývoj na Slovensku Boris Vaňo z výskumného demografického centra Infostat.

Podľa neho o pár rokov dôjde k zhoršovaniu ekonomického zaťaženia obyvateľstva. Kým v súčasnosti pripadá na sto ľudí 38 ekonomicky neaktívnych, tento podiel sa má v najbližších rokoch zvýšiť. A Slovensko by tak malo mať na jedného pracujúceho jedného dôchodcu. „Podľa Európskej komisie, ak by sme nič neurobili, tak len z dôvodu starnutia obyvateľstva sa verejný dlh vyšplhá z dnešných 40 % HDP na 116 % v roku 2030 a na 561 % v roku 2060. Takže je nevyhnutné urobiť opatrenia,“ tvrdí analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Ineko Peter Goliáš.

„Prijatá dôchodková reforma spomaľuje práve tlaky na zvyšovanie odchodu veku do dôchodku. Aj napriek tomu nie je súčasná hranica odchodu do dôchodku udržateľná. Pokiaľ však vláda nebude zasahovať do II. piliera, môže sa vek odchodu do dôchodku zastabilizovať na 65 rokoch. Zme - ny sa však musia urobiť aj v I. dôchodkovom pilieri,“ varuje exminister Ľudovít Kaník.

Súčasné vedenie ministerstva práce a sociálnych vecí zmeny nevylučuje, otázne je kedy k tomu pristúpi. „Ministerstvo si je vedomé, že z dlhodobého hľadiska sú k dispozíii účinné nástroje na udržanie finančnej bilancie dôchodkového systému v prijateľných hraniciach, napríklad aj zvyšovanie veku odchodu do dôchodku,“ povedala Barbora Petrová z mediálneho odboru rezortu. „Zvrátenosť I. priebežného piliera je v tom, že čím sa ľudia majú lepšie a žijú dlhšie, tým je potrebných viac peňazí na dôchodky.

Možnosti sú len tri - zvýšiť odvodové dôchodkové zaťaženie, znížiť vyplácané penzie, alebo zvýšiť vek odchodu do dôchodku,“ myslí si Martin Chren z SaS. Podľa neho Slovensko bude musieť vek odchodu do penzie posunúť. „Nebude to zo dňa na deň. Ale pôjde o dlhodobejší proces. V Nemecku, kde majú so starnutím obyvateľstva tiež veľký problém, je táto hranica 65 a už dnes sa hovorí aj o 67 rokoch odchodu do dôchodku,“ dodal Chren.

Podobný trend očakávajú ekonómovia následkom demografického vývoja aj u nás. Jedinou možnosťou podľa neho je okrem solidárneho I. dôchodkového piliera aj II. dôchodkový pilier a dobrovoľné formy odvodov. „Ľudia by mali byť motivovaní, že ak chcú odísť do dôchodku skôr, môžu si peniaze odkladať počas produktívneho veku,“ zdôraznil na záver Chren.

Kedy sa chodí do dôchodku dnes

Kým do 31. marca 2003 bol dôchodkový vek pre mužov 60 rokov veku, od 1. januára 2004 sa postupne predlžoval. Dnes je už 62 rokov. Aj zákonom stanovený dôchodkový vek žien sa postupne predlžuje na 62 rokov. V ich prípade je predlžovanie rozložené až do roku 2014. Do úvahy sa dovtedy u žien pri veku odchodu do dôchodku berie aj počet detí. Po roku 2014 už bude pre všetky ženy platiť dôchodkový vek 62 rokov bez ohľadu na to, koľko má detí.

Muži

453737

Ženy

453840:fullwidth:true

Koľko ľudí má Slovensko

Počet obyvateľov 5 412 254
Deti do 14 rokov 836 069
Od 15 do 44 rokov 2 500 766
Od 44 do 64 rokov 1 421 114
Viac ako 65 rokov 654 305
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Foto
Predčasné odchody: Ktoré slovenské športové hviezdy odišli priskoro?
(ilustračné foto).
Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na Ukrajinu: Ohrozujú nimi vraj aj Európsku úniu
Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!