Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2009 13:48 | Správy | Domáce správy

Starostlivosť o domáce zvieratá nezvládajú všetci majitelia ukážkovo

Výber obľúbených plemien psov podlieha módnym vlnám, ktoré sú ovplyvnené najviac médiami.

Výber obľúbených plemien psov podlieha módnym vlnám, ktoré sú ovplyvnené najviac médiami. Momentálne sú z väčších plemien psov veľmi populárne zlaté retrievery a labradory, z malých plemien napríklad jack russel alebo yorkshirský teriér. Pre TASR to uviedol veterinárny lekár, viceprezident Slovenskej asociácie veterinárnych lekárov malých zvierat Tibor Brauner.

"Popularitu kólie dlhosrstej, ktorá dnes ako plemeno takmer neexistuje, ovplyvnil film Lassie sa vracia. Seriál Komisár Rex pridal zasa na popularite plemenu nemeckého ovčiaka a film 101 dalmatíncov spopularizoval plemeno dalmatíncov," dodal Brauner s tým, že k módnym vlnám tiež patrila vlna jazvečíkov a kokeršpanielov. Pred desiatimi rokmi boli veľmi populárne tzv. bojové plemená ako pitbully, stafordšírske bulteriéry. "Táto vlna ešte stále pretrváva, aj keď označenie týchto plemien je nepresné a zavádzajúce," zhodnotil Brauner.

Určité percento ľudí si pri kúpe domáceho miláčika neuvedomuje, že si nekupujú hračku ani predmet, ale živého tvora, ktorý by sa mal vždy stať členom rodiny. Väčšina ľudí sa podľa odborníka dokáže o svojich domácich miláčikov postarať, ale niektorí po kratšom alebo dlhšom čase nezvládnu starostlivosť a chovateľské problémy a usilujú sa zvieraťa zbaviť.

"Za primerané riešenie považujem, ak sa usilujú nájsť zvieraťu náhradný domov - u známych, rodiny alebo niekoho, kto je ochotný sa o zviera postarať. Často sa obracajú na veterinárnych lekárov, čo síce nie je najvhodnejšia cesta, ale snažíme sa ich nasmerovať na miesta, kde im môžu pomôcť," konštatoval Brauner. Podľa neho je efektívne obrátiť sa aj na ochranárske združenia, ktoré sa tiež usilujú takéto zviera umiestniť.

Naopak, majitelia sa niekedy snažia zbaviť zvieraťa dosť nešetrne. "Vyhodením niekde do prírody, do parku alebo drastickejší príklad sú nálezy zvierat v kontajneroch. To je už správanie na hrane zákona," spresnil. "Ak sa zvieratá dostanú takýmto spôsobom do neznámeho prostredia a nevhodných podmienok takmer vždy trpia nielen zdravotne, ale aj psychicky," upozornil.

Zároveň pripomenul, že každé zvieratko, ktoré žije v domácnosti je naviazané na svojho majiteľa a odlúčenie je preň pomerne veľkým utrpením. V mestách sa tento problém vo veľkom týka najmä psov a mačiek.

Väčšina ľudí, viac ako 50 percent, býva po rozhodnutí zaobstarať si domáce zviera zväčša dobre pripravená na to, čo starostlivosť o nového člena rodiny vyžaduje. Podľa Braunera však stále pribúdajú takí, ktorí si uvedomujú, že nechceným zvieratám treba pomôcť. "Máme stále viac nových majiteľov, ktorí si vzali zviera, ktoré našli alebo získali adopciou z útulku. Tieto sú vo svojich nových rodinách veľmi vďačné a pokiaľ ide o ich povahové črty, sú vernými spoločníkmi," zhodnotil.

Veterinár zdôraznil, že základom "pacientúry" veterinárnych lekárov malých zvierat sú práve psy a mačky, pričom psy tvoria približne 70 percent pacientov.

Podľa neho v našom regióne jednoznačne vyhráva pes ako domáci miláčik. Je to zviera, ktoré je najkomunikatívnejšie, najbližšie človeku a dokáže viac ako ktorékoľvek iné zviera komunikovať aj s deťmi.

"Do kategórie malých zvierat patria zvieratá od psa nižšie, to znamená, pes, mačka, rôzne malé hlodavce ako králiky, škrečky, morčatá a exotické zvieratá," spresnil. Do skupiny obľúbených exotických zvierat zaradil rôzne vtáčiky, napr. andulky, rosely, korely, agapornisy, rôzne druhy plazov, korytnačky, chameleóny a rôzne druhy hadov.

Pri kúpe exotického zvieraťa by mal predajca upozorniť na to, či zviera, ktoré si potenciálny chovateľ kupuje, je zaradené v medzinárodnom dohovore na ochranu chránených druhov zvierat a živočíchov v CITESe (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Pokiaľ ide o zviera nachádzajúce sa v tomto zozname, predajca musí pri kúpe vydať certifikát a nový majiteľ musí zviera zaregistrovať na miestnom úrade a môže byť kontrolovaný, ako sa o toto zviera stará.

"Exotické zvieratá sa výrazne líšia od chovu psov alebo mačiek a ľudia, ktorí sa pre ne rozhodnú, sú väčšinou veľmi dobre pripravení na špecifiká chovu daného druhu a vieme im v tejto oblasti aj kvalitne poradiť," uzavrel Brauner.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň