Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2008 16:56 | Správy | Domáce správy

VIDEO: Slovenská lekárka prežila masaker v Keni

VIDEO: Slovenská lekárka prežila masaker v Keni
Aktualizované BRATISLAVA - Lekárka v službách humanitárnej misie v Keni Alžbeta Kolenová sa po vyhrotení situácie v tejto africkej krajine vrátila späť na Slovensko. Ostatní lekári ostali stále v ohnisku nepokojov.

"Keď som sa dostala na medzinárodné letisko, bola to pre mňa uľava," povedala Alžbeta Kolenová, ktorá celý deň čakala na odlet a potom priletela do Viedne. Nespala tri noci a ako prvé si dala kávu. V humanitárnej misii pôsobila ako detská lekárka nepretržite šesť mesiacov. V Keni je päť pracovísk Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave a dve pracoviská Trnavskej univerzity. Na jednej z kliník pracovala aj mladá lekárka. Žila na fare v niekoľko stotisícovom meste Eldore. Fara je blízko oblasti, kde začali nepokoje.


O svojom pôsobení v Keni:

98010



Mladej lekárke úrady zabezpečili ozbrojenú eskortu a doprovod na letisko do hlavného mesta Nairobi. "Na fare bolo veľké napätie, nevedeli sme čo sa bude diať, prichádzali k nám informácie, že sa chystajú na kostol, že ho podpália. Báli sme sa. Útočníkov bolo asi 400," opisovala dramatické chvíle. "Robia zverstvá, atakovali matky s deťmi, hádzali kamene, mlátili palicami. Chodia z jedného domu do druhého. Keď vypálili kostol vzdialený od nás 15 km, tak nemajú zábrany," pokračovala. Na fare sa uchýlilo asi 4 tisíc ľudí. Teraz tam ostali dvaja Slováci, katolický kňaz Martin Cingeľ a jeden dobrovoľník. Ďalší piati Slováci sú ešte aj v Ugande.


O svojej práci a vypuknutí nepokojov:

98011



"Vždy som chcela ísť do Afriky, bol to môj sen," vysvetlila. Rodina jej rozhodnutie rešpektovala. "Samozrejme sa báli, je to predsa iný svet, ale podporujú ma." V priebehu volieb bolo v krajine všetko v poriadku. "Vypuklo to preto, lebo ľudia dúfali, že nový prezident bude vyhlásený ešte v ten deň. Potom začala nervozita a nepokoje. Ľudia si potom vytvorili zámienku, ktorá vyústila až do takého konfliktu," spomína si na desivé zážitky. Spolu s ostatnými počuli streľbu, videli oheň a davy ľudí, ktoré utekali pred násilníkmi.

"K nám sa dostali len tí, čo utiekli. Po útokoch ostali len telá a preplnené nemocnice. Tí násilníci išli selektívne proti konkrétnemu kmeňu, o ktorom vedeli, kde žije," zdôrazňuje Kolenová. Stalo sa totiž, že ľudia, ktorí boli kedysi susedia, sa zrazu stali nepriateľmi. "Najhoršie bolo, že dokázali páchať také zverstvá na matkách s deťmi, ktoré sa nemohli brániť. Sekali ich hlava-nehlava. Aj mládež, ktorú zozbierali niekde v davovej psychóze, dokázala šialené veci." Ako hovorí, ešte nikdy nezažila takéto konflikty. Stále však dúfa, že sa tam bude môcť neskôr vrátiť.


O situácii v krajine a nepochopiteľných zverstvách:

98012



Viac o lekárke Alžbete Kolenovej a jej misii v Keni sa dočítate v zajtrajšom Novom Čase a v najbližšom vydaní Nového Času Nedeľa!
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?