Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2021 01:00 | Správy | Domáce správy
Video

Ako vyzerá recyklácia na Slovensku: Darujte plastovým fľašiam nový život

Tušíte, koľko plastových fliaš ročne použijeme v našej krajine? Je ich neuveriteľná miliarda.

Po použití by mali putovať do triedeného odpadu, aby sa mohli znova premeniť na úplne nové fľaše. Ako však vyzerá ich cesta? Ak ste doteraz pochybovali, či sa oplatí domáci plastový odpad triediť, poďte s nami spoznať putovanie slovenských PET fliaš. Kde končia a ako z nich vznikne nová fľaša?

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Náš každodenný život si v súčasnosti väčšina ľudí bez plastov nevie predstaviť. Sú doslova všade a vo veľkom množstve. V komunálnom odpade ho máme zhruba 7 percent, čo sa možno nezdá ako veľa. V skutočnosti každý jeden z nás vyprodukuje ročne viac než štvrť tony plastov. Nie všetok však skončí v separovanom odpade. Presne tam by sme ho však mali dávať, pretože reálne nejde o odpad, ale vzácnu surovinu, ktorú možno používať opätovne. Platí to predovšetkým o jednom druhu plastu, ktorý poznáme pod skratkou PET.

Čo je to PET?

Za známou skratkou sa ukrýva zložité slovo polyetyléntereftalát. Podobne ako iné druhy plastov, sa aj PET vyrába z ropy. Dobrou správou je, že PET možno veľmi účinne recyklovať a opätovne používať znova a znova. Čo sa teda deje s fľašou, ktorú ste doma odložili bokom a následne vhodili do žltého kontajnera?

Čoskoro si pre obsah tohto kontajnera alebo pre vaše vrece s plastovým odpadom príde zvozové vozidlo. To zamieri na dotrieďovaciu linku, kde sa plasty triedia, pričom sa z nich oddeľuje PET materiál. Ten je neraz riadne znečistený, hlavne ak sa do triedeného odpadu vhadzuje aj iný odpad. Po vytriedení sa PET zlisuje do balíka a putuje do recyklačného závodu. Jeden taký sme nedávno navštívili v Kolárove.

Otvoriť galériu

Začína sa to balíkom

Na samom začiatku sú obrovské balíky s hmotnosťou od 60 do 280 kilogramov. Do závodu prichádzajú rôznofarebné balíky, vykupuje sa totiž PET vo viacerých farbách. Základom je číry PET, ten možno premeniť na nové fľaše najjednoduchšie. Ďalej sa vykupuje zelený a modrý PET, zvyšok PET fliaš spracovatelia delia na svetlý a tmavý mix. Sem sa dostávajú všetky ostatné PET fľaše rôznych svetlých farieb i fľaše nepriehľadné či hnedé pivové fľaše.

Viac než tretinu balíka však tvorí odpad. Medzi PET fľaše sa pri nesprávnom triedení dostávajú aj iné druhy fliaš, hlavne z kozmetiky a drogérie, ale aj mnoho ďalšieho odpadu od fólií až po drevo, kovy, striekačky či cigaretové ohorky. Toto všetko vykúpené fľaše znehodnocuje.

Prvým krokom je preto dôsledné triedenie priamo v závode. Triedenie PET materiálu prebieha na linke, ktorá dokáže rozlišovať zadané farby, ruku k dielu však musia priložiť aj pracovníci, ktorí triedenie dokončujú a kontrolujú. Z PET fliaš neoddeľujú etikety ani uzávery, šikovný stroj ich totiž oddelí po rozdrvení v priemyselnej práčke plastov.

Následne miznú PET fľaše v zariadení, ktoré ho vo svojich útrobách premení na výsledné PET vločky. Tie sú už vyčistené a putujú do obrovských vriec. Než sa však premenia na novú fľašu, čaká ich ešte dlhá cesta.

Otvoriť galériu

Premeny PET vločky

Aby mohli vzniknúť fľaše, v ktorých máme naše obľúbené nápoje, musí byť materiál zdravotne vyhovujúci. Znamená to, že sa z plastovej fľaše neuvoľňujú žiadne človeku nebezpečné látky. To sa dosiahne pomocou dekontaminácie. Vločky najprv smerujú do dekontaminačného stroja, ktorý ich zohreje na 170 stupňov Celzia a vo vákuu sa z vločiek odstránia rôzne druhy nečistôt, ktoré neboli odstránené v predchádzajúcich krokoch. Teraz už z vločky môže vzniknúť tzv. preforma. Vyzerá ako väčšia skúmavka a je základom budúcej fľaše. Najčastejšie sa vločky po dekontaminovaní hneď miešajú s primárnou surovinou a putujú do vstrekolisu, kde sa vylisuje preforma fľaše.

Z vločiek však môže vzniknúť aj tzv. regranulát. Ide o druhý stupeň PET recyklátu, ktorý je na výrobu recyklovaných fliaš omnoho vhodnejší. Vločky sa najprv musia usušiť, rozomlieť a tiež sa z nich vyťahujú nebezpečné chemikálie, aby sa vo fľašiach mohli skladovať nápoje bez ohrozenia zdravia. Vďaka novým technológiám možno takýto PET recyklát používať nekonečne mnohokrát.

Preformy, z ktorých nakoniec vzniknú nové PET fľaše, musia spĺňať veľmi prísne parametre. Každá jedna preforma, teda budúca fľaša, musí prejsť testami v certifikovanom laboratóriu. PET nesmie obsahovať nič, čo by sa do obsahu fľaše uvoľňovalo. Preformy majú pred sebou cestu do skladu a následne už k výrobcovi nápojov. Až tam vyrobí stroj z preformy plnohodnotnú fľašu, do ktorej sa okamžite naleje váš obľúbený nápoj.

Otvoriť galériu

Nielen milióny fliaš

Nie všetky vločky sú vhodné na výrobu fliaš. Ide hlavne o vločky vyrobené z rôznofarebných PET fliaš. Tie sa pre svoje zafarbenie nehodia na výrobu kvalitných fliaš, a tak sa z nich vyrábajú vlákna. Zrejme máte takéto vlákno aj teraz na sebe či vo svojom okolí. Z vlákien vzniká rôzne funkčné oblečenie alebo etikety napríklad na obuvi či nové koberce. V automobilovom priemysle sa zas používajú pri polstrovaní interiéru vozidiel a výrobu poťahov. Takto spracovaný PET však už nie je možné recyklovať. Keď oblečenie či iné výrobky doslúžia, skončia v lepšom prípade v spaľovni, v tom horšom na skládke.

Čakajú nás novinky

Od 1. januára 2022 nás aj na Slovensku čaká novinka v podobe zálohovania PET fliaš. Systém funguje v mnohých krajinách a má napomôcť tomu, aby sa v našej krajine zrecyklovalo čo najväčšie množstvo PET fliaš. Dnes sa cez triedený odpad vyzbiera iba 62 percent PET fliaš. Cieľom na nasledujúce roky je vyzbierať až 90 percent PET z nápojových obalov. Uľaviť by sa tak malo aj prírode, v ktorej sa bude povaľovať menej tohto odpadu.

Čo to presne znamená pre zákazníkov? Od nového roka si budeme môcť svoj obľúbený nápoj zakúpiť tak ako doteraz, v obchode však zaplatíme 15 centov za každú fľašu. Táto záloha sa vráti, keď človek fľašu prinesie naspať či už o zberného automatu, alebo ju odovzdá pracovníkovi v predajni. Táto možnosť bude prakticky v každom obchode. Fľašu nie je potrebné odovzdať v tej istej predajni, v ktorej bola zakúpená, ale kdekoľvek na celom Slovensku. Za fľašu zakúpenú v zahraničí však žiadnu zálohu nedostanete.

Otvoriť galériu

Bude potrebné, aby ste fľašu nekrčili a aby mala pôvodnú etiketu, ktorú stroj alebo pracovník naskenuje, vracať sa bude i vrchnák. Vďaka zálohovaniu by mala veľká časť PET odpadu zmiznúť z našich ulíc či lesov, kde ich dnes zanechávajú leniví a neporiadni ľudia. 

Viete ako na to?

Triedenie odpadu má zmysel hlavne ak triedime správne. Do žltého kontajnera patria číre a farebné fólie, tašky, vrecká, nádoby od čistiacich prípravkov a kozmetiky, PET fľaše, v ktorých boli nápoje, mlieko, sirupy, rastlinné oleje, prepravky od fliaš, obaly i tégliky. Nie je potrebné, aby ste tento odpad doma umývali či čistili, k očisteniu dôjde až pri spracovaní. Do kontajnera nedávajte obaly a nádoby znečistené rôznymi chemikáliami či priemyselnými olejmi, gumy, molitan, stavebné fólie ani podlahové krytiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrea Kvintová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!