Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2021 15:17 | Správy | Zahraničné správy

Ruský veľvyslanec pri EÚ komentuje kroky Česka: Viem, o čo v tejto roztržke ide!

Vyhostenie ruských diplomatov z Česka a snaha zapojiť do diplomatickej roztržky Európsku úniu a NATO je súčasťou "protiruskej psychózy Západu", vyhlásil v sobotu ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov.

"Európska únia a služba pre vonkajšiu činnosť EÚ uviedli, že otázka vyhostenia diplomatov je výlučne v kompetencii členských štátov. Chcem veriť, že si vzali ponaučenie z hrubej politickej chyby, ktorú urobili v roku 2018," povedal agentúre TASS Čižov. EÚ vtedy podľa neho zistila, ako Rusko "v podobných prípadoch reagovalo a bude reagovať".

Ruskí diplomati museli v roku 2018 hromadne opúšťať svoje posty nielen v krajinách Európskej únie kvôli prípadu otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripala a jeho dcéry Julie, z ktorej Británia vinila rovnako ruských agentov, ktorých teraz podozrieva Česko v prípade explózií vo Vrběticiach z roku 2014. Z viac ako 25 krajín sveta sa vtedy muselo vrátiť okolo 150 ruských diplomatov. Rusko vtedy reagovalo tiež vyhosťovaním diplomatov.

"Český príbeh nie je izolovaná epizóda. Je to súčasť súčasnej protiruskej psychózy Západu. Nie je to už ani hystéria, je to vskutku psychóza, úplný klinický prípad," vyhlásil teraz ruský vyslanec pri EÚ. O "masovej protiruskej psychóze" tento týždeň v reakcii na české vyhostenie ruských diplomatov hovoril aj hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

 

Čižov ďalej okrem iného uviedol, že v súčasnej diplomatickej roztržke ide podľa neho o "ďalší pokus odvrátiť pozornosť občanov od vnútorných problémov" na Západe, napríklad s oneskorenými dodávkami vakcín proti Covidu-19 v európskej dvadsaťsedmičke.

Diplomatická roztržka medzi Prahou a Moskvou vypukla 17. apríla po uverejnení dôvodných podozrení českej strany, že ruská vojenská rozviedka GRU stála za výbuchmi vo Vrběticiach v roku 2014. Česko kvôli tomu vyhostilo 18 ľudí z ruskej ambasády v Prahe, Moskva potom 20 pracovníkov českého veľvyslanectva v Moskve. Rusko zároveň označilo český postup za nepriateľský akt a jeho zdôvodnenie za absurdné, nepriateľské a provokačné. Vo štvrtok české ministerstvo zahraničia informovalo o nútenom odchode ďalších ruských diplomatov z Česka do konca mája. Rusko oznámilo, že prechádza v počtoch pracovníkov ambasád "na striktnú paritu".

Česku vyjadril podporu rad západných krajín, vrátane Spojených štátov, Británie či Nemecka. Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estónsko tento týždeň na znamenie solidarity oznámili vyhostenie ruských diplomatov. Za Prahu sa postavilo aj NATO a EÚ. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v stredu 21. apríla uviedol, že EÚ dôrazne odsudzuje ilegálne aktivity na českom území a je znepokojená narušením českej zvrchovanosti. EÚ tiež odsúdila neprimeranú ruskú reakciu a hrozby voči Česku. V pondelok šéf únijnej diplomacie uviedol, že sa krajina EÚ nechystajú podporiť český postup koordinovane, Praha o to v tej dobe podľa neho ani nepožiadala. Nevylúčil ale, že sa situácia môže zmeniť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú