Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2021 12:48 | Správy | Domáce správy
Foto

Na Deň Zeme boli prvýkrát rozdané ceny Atlas

Ochrana prírody na Slovensku už má svoju cenu. Prvý ročník nového enviro ocenenia Atlas pre tých, ktorí konajú v prospech ochrany životného prostredia a planéty, pozná svojich šiestich víťazov.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Symbolicky na Deň Zeme sa zavŕšil úvodný ročník nového, komplexne zameraného enviro ocenenia na Slovensku, do ktorého sa svojimi nomináciami zapojilo až 177 uchádzačov. Boli medzi nimi neziskové organizácie, občianske iniciatívy, obce, školy, eko-startupy aj firmy založené na princípoch zelenej ekonomiky.

Ocenenie Atlas, ktoré zorganizovala Nadácia VÚB, bolo udelené za projekty zrealizované v roku 2020. Ceny boli rozdané v šiestich kategóriách - zameraných na ochranu a podporu biodiverzity v prírode, zmenu klímy a ochranu ovzdušia, šírenie environmentálnej osvety a vzdelávania a eko-startupy. Ocenené boli aj projekty miestnej samosprávy a firmy fungujúcej na princípoch zelenej ekonomiky.

Kľúčovú úlohu zohrala pätica expertov z rôznych oblastí ochrany životného prostredia, ktorí zasadli do odbornej poroty. Projekty nezávisle hodnotili a víťazov spomedzi nich určili: environmentalista a jeden zo zakladateľov občianskej iniciatívy My sme les Erik Baláž, odborníčka na bezodpadové hospodárstvo z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky Petra Csefalvayová, poslanec Európskeho parlamentu a environmentálny konzultant Martin Hojsík, riaditeľ Nadácie Ekopolis Peter Medveď a greenfluencer a klimatický aktivista Michal Sabo.

 

Zelené projekty, ktoré idú najväčším príkladom

Najlepší projekt miestnej samosprávy predložila obec Kladzany v okrese Vranov nad Topľou. V roku 2020 sa podujala realizovať projekt Adaptácia na klimatické zmeny a vodozádržné opatrenia, v rámci ktorého začala zadržiavať zrážkovú vodu z obecných budov. Cieľom je uchovávať ju pre časy letných horúčav, kedy ochladzuje mikroklímu areálu a estetizuje verejné priestranstvo výsadbou vodomilnej zelene a inštaláciou drevených prvkov drobnej architektúry. „Obec Kladzany patrí medzi hrdinov doby a klímy. Nad rámec povinností zákona vytvorila projekt hodný nasledovania,“ vyjadruje za hodnotiacu porotu Petra Csefalvayová.

Veľkým firmám a ich riešeniam patrí kategória Zelená ekonomika. Cenu Atlas v rámci nej získala firma JRK Slovensko za projekt ELWIS - elektronická evidencia odpadu. Systém je založený na monitorovaní produkcie odpadu od dverí (evidencii nádob komunálneho odpadu, resp. nádob a vriec s vytriedeným odpadom), ponúka jednoduchý systém zbierania dát a ich spracovanie v užívateľsky zrozumiteľnom prostredí originálneho softvéru. „Projekt si zaslúži naše ocenenie, pretože ponúka funkčný systém, ktorý môže okamžite po zavedení pomôcť samosprávam s aplikáciou strategických rozhodnutí a účinných krokov v odpadovom hospodárstve,“ vysvetlil porotca Michal Sabo.

Spomedzi nominovaných projektov v kategórii Klíma putuje cena Atlas tímu Iniciatívy Klíma ťa potrebuje, ktorej zásluhou vznikla Petícia Za klímu, za budúcnosť (Petícia Klíma ťa potrebuje) – najväčšia online petícia v histórii Slovenska. „Klimatická kríza predstavuje najzávažnejšie ohrozenie civilizácie, ako ju poznáme. Iniciatíva dokázala aj počas pandémie zorganizovať petíciu, ktorá ukázala, že viac ako 120-tisíc obyvateľov podporuje vyhlásenie klimatickej núdze a prioritné riešenie tohto problému,“ vyjadril sa v mene hodnotiteľov europoslanec Martin Hojsík.

Laureátom ocenenia v kategórii Osveta sa stalo Centrum environmentálnych aktivít z Trenčína. K víťaznému počinu tohto združenia Mladí reportéri pre životné prostredie sa vyjadril porotca Peter Medveď: „Projekt vynikal aktívnym a priamym zapojením žiakov do zisťovania príčin aj dôsledkov environmentálnych problémov. Pri tejto iniciatíve je cenný najmä prístup, vďaka ktorému získava mládež praktickú skúsenosť s tvorbou reportáží o životnom prostredí.“ V roku 2020 predstavil projekt fotosúťaž, v rámci ktorej boli mladí ľudia motivovaní prinášať tipy, ako môžu jednotlivci zmierňovať klimatické zmeny a začali sa venovať téme správneho triedenia a minimalizácie odpadu.

Ocenenie Nadácie VÚB zahŕňa aj kategóriu Eko-startupy, ktorej víťazom sa stal spomedzi nominovaných subjektov startup sobi, o.z. Organizácia v rámci projektu sobi.eco poskytuje v chránených dielňach prácu znevýhodneným ľuďom a vyrába využiteľné a moderné ekologické produkty na princípe cirkulárnej ekonomiky. „Je potrebné oceniť nielen samotnú myšlienku projektu, spájajúcu ekologické a etické riešenia, ale aj celkový prístup tejto organizácie. Tím zo sobi má jasnú víziu a koncepciu ako dosahovať pozitívne zmeny v oblasti textilného a plastového odpadu,“ uvádza za odborníkov Petra Csefalvayová.

V kategórii Biodiverzita si cenu odnáša Združenie Slatinka zo Zvolenskej Slatiny za ich projekt Zachránený „riekoles“ pri Slatinke. Rieka Slatina je biokoridorom, v ktorom sa nachádza 17 typov biotopov európskeho a národného významu. Cieľom projektu bolo zabrániť poškodeniu tohto prírodne cenného údolia rieky a zároveň otvoriť diskusiu o lepšej ochrane vôd a ich udržateľnom využívaní. „Združenie Slatinka preukázalo unikátnu, dlhodobú prácu, ktorej výsledkom je zabránenie výstavby priehrady a zachránené údolie plné života,“ uviedol za odbornú porotu ochranár prírody Erik Baláž.

Súčasťou ocenenia v kategóriách Klíma, Osveta, Eko-startupy a Biodiverzita je aj finančná odmena vo výške 10-tisíc eur od Nadácie VÚB pre každý z víťazných tímov. Posledný z laureátov, Združenie Slatinka, sa pritom rozhodol pre veľkorysé gesto. Podľa slov koordinátorky združenia Martiny Paulíkovej využijú v Slatinke z ponúknutého grantu 4-tisíc eur na opravu miestneho mosta a o zvyšok sumy, ktorá im právom náleží, sa podelia s ostatnými tromi finalistami v kategórii Biodiverzita.

Ceny budú udeľovať každý rok

Laureáti ceny Atlas boli predstavení 22. apríla, symbolicky na Deň Zeme, prostredníctvom špeciálneho dokumentu, ktorého premiéra prebehla podvečer na sociálnych sieťach organizátora. Spolu s verejným uznaním získali všetci víťazi aj trofej, ktorej autorom je výtvarník Martin Piaček. Cena Atlas dostala podobu fragmentu dreveného kruhu. Pri zdvihnutí nad hlavu predstavuje spodnú časť Zeme, pričom laureáta či laureátku symbolicky povyšuje do pozície mýtického Atlasa. Pri položení na rovný povrch sa cena stáva akýmsi ekvilibriom a jej zaujímavým prírodným detailom sú aj letorasty na oboch ramenách, vytvárajúce kresbu dvoch protistojne rastúcich stromov či bleskov.

„Veľmi nás teší úspech prvého ročníka tejto iniciatívy, výrazný záujem a dôvera nominovaných iniciatív a subjektov, ktorú našej myšlienke preukázali. Sme radi, že sa nám v spolupráci s uznávanými odborníkmi podarilo vytvoriť novú platformu, ktorá dokázala opäť o niečo viac poukázať na problematiku udržateľnosti a dať priestor lídrom a líderkám v tejto oblasti na Slovensku, aby mohli ešte viac inšpirovať a pokračovať v tom, čo začali. Laureátom, ktorí si prvýkrát odnášajú rozdané ceny Atlas, srdečne blahoželáme. Náš hold však chceme vzdať rovnako aj všetkým ostatným, ktorí sa zapojili svojimi nomináciami. Pretože na každej jednej iniciatíve záleží,“ uvádza generálny riaditeľ VÚB Alexander Resch a dodáva, že enviro ocenenie Atlas sa stáva novou tradíciou pre budúcnosť a bude udeľované odteraz každoročne. Projekty realizované v tomto roku bude možné prihlásiť do súťaže začiatkom budúceho roka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: anc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo