Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Zimné strediská otvorili po viac ako 100 dňoch: Ako chutila lyžovačka po lockdowne

Konečne sa dočkali ! Pri uvoľňovaní opatrení došlo aj na lyžiarske strediská, ktoré včera otvorili svoje brány v Nízkych Tatrách a Jasnej.

Výborné podmienky si vychutnali stovky nadšenov zimných športov, ktorým ich radosť ale vydrží len pár dní. Definitívne ukončenie sezóny totiž bude už 2. mája. Ako to vyzeralo na svahoch a stúpli ceny lístkov oproti predchádzajúcej sezóne?!

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Po vyše sto dňoch si lyžiari opäť mohli vychutnávať oblúky na svahoch v Štrbskom Plese, ale aj v Jasnej, ktorá ešte v marci hostila najlepšie lyžiarky sveta „Už sme nedosnežovali, v horných pasážach máme od metra po tri metre snehu. Máme upravených 14 km lyžiarskych tratí,“ informoval vedúci lyžiarskych tratí Jasná Martin Kupčo.Lyžiari tu mali k dispozícii tri sedačky a dva vleky.

Užívať si to prišla asi tisícka nadšencov bieleho športu, ktorí však museli dodržať všetky hygienicko-epidemiologické podmienky, medzi ktoré patrí negatívny test na COVID-19 nie starší ako 48 hodín, či prekrytie dýchacích ciest. Pred vstupom do lyžiarskeho areálu to kontrolovali označení pracovníci.

 

600 ľudí na svahu

Dostatok snehu, slnko a popoludní aj husté sneženie si vo štvrtok vychutnávali stovky lyžiarov z celého Slovenska aj na Štrbskom Plese. „Bolo ich skoro šesťsto. Využiť mohli sedačku na Solisko a sedačku do Furkotky. K dispozícii je aj vlek Junior. Trate sme upravovali od pondelka. Na svahoch sme mali ešte od decembra pripravené kopy snehu, ktoré sme rozhrnuli. Ak vydrží sneh, chceli by sme jazdiť do začiatku mája,“ priznal riaditeľ strediska na Štrbskom Plese Peter Tomko s tým, že všetko bude záležať od Pani prírody. Obavy mali najmä v januári a februári, keď tu vyčíňal zúrivý vietor. „Báli sme sa, aby sa niečo nepoškodilo. Všetko sme však prekontrolovali a všetko fungovalo,“ dodal Tomko.

Prvý lyžiar

O bezpečnosť na svahu sa starali dobrovoľní členovia horskej služby. Za celú doterajšiu sezónu mali len asi desať úrazov, no sezóna netrvala ani dva týždne. „Zatiaľ sme nemali žiaden úraz. Aj keď sneh je vlhký a ťažký, proste jarný, ľudia jazdia veľmi opatrne a bezpečne,“ skonštatoval horský záchranár Oleg Ďuriš. Hneď za horskou službou ako prvý na trať vyštartoval o pol deviatej ráno Štefan Kumorovitz zo Svitu. „Veľmi sa teším, že sú lyžiarske strediská opäť otvorené. Nemohol som sa už dočkať,“povedal celý natešený.

Otvoriť galériu

Ceny lístkov nebudú stále a ich výška bude závisieť od viacerých faktorov. „Skipasy budú k dispozícii za flexi ceny – zohľadňovať budú záujem a aktuálne podmienky. Najlepšie ceny skipasov získajú lyžiari pri nákupe online cez GOPASS.SK. V platnosti budú aj sezónne skipasy Šikovná sezónka,“ povedal hovorca prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk Marián Galajda.

Hoci sezónu sa im nepodarí zachrániť, otvorenie na asi 10 dní je pre prevádzkovateľov čiastočnou satisfakciou. Za túto sezónu totiž rátajú straty v miliónoch eur. Okrem lyžiarskych stredísk otvorili v Tatrách na Hrebienku aj Ľadový dom. „Jedinečná stavba z 225 ton ľadu znázorňuje Chrám Kristovho Vzkriesenia z Petrohradu,,“ doplnil manažér strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský. V prevádzke bude aj pozemná lanová dráha na Hrebienok. Fotky jedinečnej stavby si môžete pozrieť TU.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii