Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Neodkladajte zimnú výbavu, bude aj jarná lyžovačka!

Vo Vysokých Tatrách si budete môcť užiť slnečné lúče na zjazdovkách na Štrbskom Plese, kde sú stále dobré podmienky na lyžovanie. Okrem lyžiarskych stredísk, ubytovacích zariadení sa opäť otvoria aj ďalšie atrakcie, takže o program máte postarané.

Kvalitné hotely, apartmánové ubytovanie či rodinné penzióny vám rady poskytnú možnosť bezpečnej dovolenky. Vymažte stereotyp, zmeňte prostredie a užívajte si služby ubytovacích zariadení, ale i množstvo kaviarničiek, cukrární, či reštaurácií. Naše tipy nájdete na stránke www.regiontatry.sk

Aktívny pohyb na čerstvom vzduchu pôsobí ako liečebná procedúra. Slnečné lúče a voňavé silice pohladia vaše zmysly po náročnom období. Kombinácia pohybu a horskej klímy sú najlepším lekárom. Naplánujte si výlet do Tatier a objavte výnimočné účinky tatranskej klímy.

Otvoriť galériu

Uvoľnite a zabavte sa!

Vyplňte svoj program návštevou známych či menej známych miest a atrakcií. Ak nie ste lyžiar, skombinujte pobyt v prírode s výletom na sedačkovej lanovke na Solisko, navštívte známe horské chaty, kde na vás čaká legendárna parená buchta či chatársky čaj, užívajte si dostupné možnosti wellnessu či rôznych interaktívnych galérií, múzeí, kultúrnych stánkov a historických objektov, ktorých je v Regióne Vysoké Tatry široká paleta. Navštívte aj Poprad a spojte mestskú turistiku s nákupmi či prechádzkou. Historickým klenotom mesta Poprad je mestská časť Spišská Sobota. Na útulnom pokojnom námestí si môžete pozrieť krásny Kostol sv. Juraja, starobylé meštianske domy s popisnými tabuľami o ich histórii, môžete navštíviť pobočku Podtatranského múzea, alebo niektorú z vychýrených reštaurácií.

Otvoriť galériu

Dnes športujem!

Počas návštevy Vysokých Tatier sa nadmorskej výške naše telo prispôsobuje takmer okamžite. Štúdie zamerané predovšetkým na športovcov ukázali, že za týždeň strávený vo vysokohorskom prostredí sa hladina hemoglobínu zvýši. Tento fakt sa následne prejavuje na zlepšení telesnej výkonnosti o jedno až tri percentá. Zmeny, ktoré spôsobuje aj zvýšená intenzita slnečného žiarenia, zvyšuje aj celkové množstvo krvi. Vysoké Tatry, a predovšetkým okolie Štrbského plesa, ponúkajú jedinečnú príležitosť pre lepšie športové výkony s bonusom krásnej prírody. V súčasnosti je pre profesionálne športové tímy zriadené tréningové centrum – v termálnom aquaparku a rezorte AquaCity Poprad, kde môžu športovci trénovať, plávať, regenerovať a využívať aj fitness centrum v rámci tzv. „športovej bubliny“. Ak aj nie ste profi športovec, poďte aj vy skúsiť ozdravujúcu a zdravie posilňujúcu metódu otužovania – kryoterapiu. Kryocentrum je súčasťou tohto komplexu a je dostupné verejnosti.

Tip na vysokohorský tréning – kyslíková dráha okolo Štrbského plesa má dĺžku 2,2 km. Môžete si vybrať ľahší či náročnejší variant cvičenia. Dráha je voľne prístupná pre každého, na svoje si tu prídu aktívni, ale aj pasívni športovci a zabavia a aj deti. Počas slnečných dní vyskúšajte helioterapiu – liečbu hrejivým horským slnkom.

Otvoriť galériu

Viac o výnimočnej tatranskej klimatoterapii

Veľa návštevníkov Vysokých Tatier ani nevie, v akom výnimočnom prostredí sa pohybujú. A to nehovoríme ani o tom, že je to najstarší národný park na Slovensku či najmenšie veľhory, ako ich radi nazývame, alebo že sa tu vyskytujú vzácne druhy rastlín a živočíchov. Máme na mysli výnimočnú klímu, ktorá práve v spojení s aktívnym pohybom tvorí základ liečebnej metódy klimatoterapie. Najúčinnejšia je vtedy, keď je jej charakteristika odlišná od klímy v trvalom bydlisku.

Vedeli ste, že…?

Otvoriť galériu

Zaneprázdnený manažér či vyhorený študent?

Príroda priaznivo pôsobí na zlepšenie nálady, na sociálne väzby, sebavedomie. Lepší pracovný či študijný výkon dosiahnete, ak mestský ruch nahradíte zvukmi prírody – štebotom vtákov či žblnkaním potokov. Nadmorská výška je jedným zo základných faktorov, ktoré priaznivo ovplyvňujú charakter klímy. S nadmorskou výškou dochádza totiž k poklesu voľných častíc a k presýteniu ovzdušia ozónom.

Vysoké Tatry ponúkajú mnoho možností ako výhody prírodného prostredia spojiť v nejednu krásnu vychádzku s výhľadmi na slovenské štíty v príjemnom lesnom prostredí, ktoré ponúka primeranú vlahu a presýtenosť celého tatranského ovzdušia. Klimatoterapia pôsobí priaznivo najmä vtedy, keď je iná ako podnebie, v ktorom sa človek bežne pohybuje a za výhodné sa považujú lokality s nadmorskou výškou od 600 do 2500 m n. m.
Ďalšou nezanedbateľnou výhodou je oneskorené vegetačné obdobie, vďaka ktorému majú alergici možnosť doslova utiecť v období najväčších zdravotných ťažkostí z domu, a tak prečkať obdobie alergie bez potreby užívania liekov.

Otvoriť galériu
Zdroj: regiontatry.sk

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej Republiky.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy