Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2021 23:07 | Správy | Zahraničné správy

Významný politický úspech: EÚ podpísala novú dohodu so štátmi Afriky, Karibiku a Tichomoria

Európska komisia (EK) privítala štvrtkový podpis novej dohody o partnerstve medzi Európskou úniou a členmi Organizácie afrických, karibských a tichomorských štátov (OAKTŠ - predtým známej ako skupina štátov AKT).

Dohodu v mene EÚ podpísala eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová a v mene OAKTŠ togský minister zahraničných vecí Robert Dussey. Znamená to formálne ukončenie rokovaní po skončení platnosti Dohody z Cotonou. Nová dohoda stanovuje rámec politickej, hospodárskej a odvetvovej spolupráce medzi oboma stranami na nasledujúcich 20 rokov.

Urpilainenová v tejto súvislosti nové a komplexné partnerstvo s najväčšou skupinou partnerských krajín označila za významný politický úspech. Podľa jej slov sa očakáva, že dohoda bude prelomová pri posilňovaní vzájomných vzťahov EÚ s každým jednotlivým štátom z tejto skupiny a aj s príslušnými regiónmi.

 

Dussey, ktorý je hlavným vyjednávačom OAKTŠ, zdôraznil, že novou dohodou chcú obe strany obnoviť podmienky spolupráce a preorientovať vzájomné partnerstvo na nové ciele vo svete, ktorý sa radikálne zmenil a podlieha neustálej transformácii.

Dohoda, ktorá nahradí Dohodu z Cotonou, hneď ako obe strany ukončia vnútorné postupy potrebné na podpis a ratifikáciu, vytvára priestor pre budovanie aliancií a koordinovanejšie opatrenia na svetovej scéne, kde môže mať skupina významný vplyv pri riešení naliehavých globálnych výziev. EÚ a členovia OAKTŠ predstavujú spolu viac ako 1,5 miliardy ľudí a viac ako polovicu kresiel v Organizácii Spojených národov.

Nová dohoda zmodernizuje spoluprácu a rozširuje rozsah a dosah ambícií EÚ a OAKTŠ s cieľom lepšie riešiť súčasné a budúce výzvy. Partneri zvýšili svoje záväzky v oblastiach, ako sú ľudské práva, demokracia a správa vecí verejných, mier a bezpečnosť, ľudský rozvoj, ktorý zahŕňa zdravie, vzdelávanie, rodovú rovnosť, ako aj udržateľnosť životného prostredia, zmenu klímy a trvalo udržateľný rozvoj a rast. Medzi ich priority patrí migrácia a mobilita.

Súčasťou novej dohody je prvýkrát - po viac ako 40 rokoch spolupráce - silná regionálna a riadiaca štruktúra, ktorá je prispôsobená potrebám každého regiónu. Komisia v nadchádzajúcich týždňoch predloží znenie dohody preložené do všetkých jazykov Únie členským štátom (Rade EÚ).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu