Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2021 08:30 | Šport | Hokej
Foto

Kevin Labanc o príchode Jaroša do San Jose: Christián je môj slovenský brat!

V zostave San Jose sa v NHL po prvý raz od prestupu z Ottawy objavil slovenský obranca Christián Jaroš (25).

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

V úvode sezóny ho klub poslal na farmu do tímu AHL San Jose Barracuda, teraz bojuje o priestor v prvom kádri. V kabíne ho vítala slovenčina napriek tomu, že v zostave nie je ani jeden slovák. Znela z úst Kevina Labanca (25), jedného z pilierov zostavy Žralokov. Kevin je syn slovenských rodičov – Spišiakov Milana a Aniky Dubinskej, ktorí do USA odišli žiť ako dvadsaťroční tesne po revolúcii!

Labanc je v San Jose už piatu sezónu, pre Jaroša je tak cenným spojencom pri zoznamovaní sa s prostredím a tiež veľkou psychickou oporou. „Christián hral podľa mňa veľmi dobre! Od začiatku dobre zapadol, aj keď nám ten zápas s Anaheimom nevyšiel. To však nič neznamená, musíme myslieť na ďalšie zápasy, je ich pred nami ešte veľa a rozhodovať budú maličkosti. Chceme si zahrať o Stanley Cup!“ povedal v rozhovore pre Nový Čas po zápase s Anaheimom (1:5). Hneď v ďalšom stretnutí s Košičanom v zostave už Sharks zdolali Los Angeles presvedčivo 5:2.

Labanc dodnes hovorí a rozumie po slovensky. Nepochybuje, že si jeho slovensky hovoriaci spoluhráč rýchlo získa stabilné miesto v zostave! „Je veľmi poctivý smerom dozadu, dobre ovláda puk a dokázal aj svoje schopnosti v rozohrávke. Ak by som mu mal poradiť, tak aby si dal záležať na každej maličkosti, dodržiaval pokyny trénerov. Príležitosti ukázať svoje schopnosti sú pred ním a ak ich zvládne, získa si dôveru. Je to skvelý obranca, má obrovský potenciál a mňa teší, že mám v tíme niečo ako slovenského brata!“

 

Aj Labanc začínal na farme, má preto pre súčasnú Jarošovu situáciu pochopenie: „Nebolo to vôbec jednoduché! Tiež som lietal hore-dole medzi prvým tímom a farmou. Moja rada, ktorú som kedysi dostal a ktorú aj ďalej posúvam, je, že tvrdá práca bude odmenená. Hraj a bojuj, ako najlepšie vieš. Pomôž tímu, prispej svojím dielom k výhre. Každým ďalším zápasom sa v nej budeš cítiť zasa viac komfortnejšie.“ Zatiaľ sa dvojica „slovenských bratov“ nedostala k spoločnému posedeniu, na ktorom by určite nechýbali ani českí členovia kádra Tomáš Hertl a Radim Šimek - Labanc s nimi hráva kartovú hru Sedma. Tie však nie sú v súčasnej situácii v USA povolené. Hovoriť po slovensky alebo česky je v kabíne Žralokov povolené, ale, prirodzene, drvivá väčšina konverzácie prebieha v angličtine.

„Zatiaľ sme s Jarošom v kontakte najmä na štadióne pred a počas tréningov alebo zápasov. Rozprávali sme sa o jeho prvom dueli, čo môže vylepšiť. Máme dobrý vzťah, čo je super!“ Kevinova situácia v tíme Sharks, ktorý tvrdo bojuje o účasť v play-off, je komfortnejšia: Na jeseň podpísal štvorročný kontrakt v hodnote 19 miliónov dolárov. Ako prvú väčšiu investíciu priznal pre Nový Čas kúpu rodinnej vily v San Jose, kde žije s priateľkou Kelly.

AHOJ, KÁMO, AKO SA MÁŠ

O privítanie Christiána Jaroša sa v kabíne Sharks postaral práve Kevin Labanc. „On je super. Keď som prišiel do klubu, tak prvé, čo povedal, bolo: Ahoj, kámo, ako sa máš?“ opísal prvú spoločnú konverzáciu Jaroš. „Hovorí dosť dobre po slovensky, ale niektoré slovíčka mu vypadávajú, takže sa väčšinou bavíme po anglicky. Povedal by som, že využívame mix oboch jazykov.“

KEVINOV OTEC HRÁVAL ZA SPIŠSKÚ

Hokejista Spišskej Novej Vsi Milan Labanc s manželkou Anikou odišli v roku 1994 do USA. Podľa jedného z vyjadrení bolo poslednou kvapkou, keď Milanovi nezaplatil klub výplatu a on stratil vieru, že h o k e j o m na Slovensku dokáže uživiť plánovanú rodinu. Usadili sa v Brooklyne v New Yorku, neskôr sa presťahovali na Staten Island. On dnes pracuje v stavebnej fi rme na Manhattane a ona ako zdravotná sestra. V Spojených štátoch sa im narodili dve deti – Kevin (25) a Diana (22).

„S Milanom sme chodili spolu do škôlky aj do školy, býval asi 200 metrov od nás v paneláku. Samozrejme, aj hokej sme hrávali spolu od dorastu až po mužov. Keď sa mu nepodarilo dostať do prvého tímu Spišskej a posielali ho na farmu do Kežmarku, rozhodol sa aj s manželkou odísť pracovať do USA. Som rád, že sa mu darí a že ako rodina vychovali takého úspešného hokejistu,“ povedal nám bývalý reprezentant Stanislav Jasečko, ktorému tiež robí syn radosť a je v kádri českej reprezentácie do 18 rokov!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ján Bednarič, mko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument