Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2021 10:53 | Správy | Domáce správy

Jano zverejnil fotku fialovej ruky: Následok po očkovaní?! Policajti odhalili pravdu

Polícia upozorňuje verejnosť na hoax v súvislosti s údajnými následkami po očkovaní vakcínou AstraZeneca, ktorý sa na sociálnych sieťach šíri v rámci celej Európy.

Ako ďalej policajti informovali v profile „Hoaxy a podvody - Polícia SR" na sociálnej sieti, fotografia rozmernej modriny na ramene mala napríklad v Bulharsku 76-tisíc a v Nórsku 55-tisíc zdieľaní.

„Ide o fotografiu, ktorá má dokazovať vážny vedľajší účinok po očkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Na fotografii je ruka s fialovou kožou, ako následok podania vakcíny po siedmich hodinách od vpichnutia,”" uvádza polícia s tým, že fotografiu zverejnil aj užívateľský profil Jan Slechta. Jeho príspevok mal 14-tisíc zdieľaní Čechov a mnohých Slovákov, medzitým bol však stiahnutý.

Otvoriť galériu
Klamlivá fotka sa šíri sociálnymi sieťami v Európe.
Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR

Polícia v tejto súvislosti cituje odborníkov zo Slovenskej akadémie vied, podľa ktorých by mal na fotografii byť pomerne veľký hematóm (krvná podliatina) spôsobená krvácaním do podkožia/svalu. „Typický býva pri úraze - údere do danej oblasti. Takýto veľký by mohol byť u pacienta s poruchou zrážania krvi (ochorenie - málo bežné, alebo pri liekoch používaných na zníženie zrážanlivosti - omnoho bežnejšie). Určite to nie je reakcia na očkovaciu látku,” uviedli v stanovisku.

 

Polícia tiež pripomína, že všetky liekové agentúry v Európskej únii veľmi pozorne monitorujú hlásenia podozrení na nežiaduce účinky liekov, vrátane vakcín proti COVID-19. „Minulý týždeň Európska lieková agentúra vydala záver, že existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín s nízkymi hladinami krvných doštičiek a vakcínou Vaxzevria od AstraZeneca,” uvádza polícia.

Doplnila, že vzhľadom na to, že vakcína poskytuje vysoký stupeň ochrany pred ochorením COVID-19 a pred jeho závažným a fatálnym priebehom a prípady takýchto nežiaducich účinkov sú veľmi zriedkavé, celkové prínosy vakcíny i naďalej prevyšujú jej riziká. „Prípady vzácnych krvných zrazenín, ktoré skúma Európska lieková agentúra v súvislosti s vakcínou AstraZeneca, sú závažné, ale extrémne zriedkavé,” dodali policajti s tým, že pri súčasnej epidemickej situácii na Slovensku, aj napriek jej pozitívnemu trendu, každý jeden deň, o ktorý sa odloží očkovanie, predstavuje vážne riziko nakazenia sa ochorením COVID-19.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Abused little girl with her abuser gripping her shoulder
Odporný prípad v Poľsku: Politik mal zneužívať mladistvú osobu! Hrozivé slová obžaloby
Ilustračné foto
Tragédia v českom útulku: Ženu dohrýzol pes! Bojovala o život, vážnym zraneniam podľahla
Viete, kto je toto dievčatko?
Foto
FOTOHÁDANKA: Viete, kto je toto malé dievčatko s veľkými očami? Už od 6 rokov aktívne spieva!
(ilustračné foto)
Kupujete si lieky do zásoby? Úsmev vás prejde: AHA, čo riskujte!
Hviezdoslavovo námestie, Bratislava 25. 4. 2024 12.35 hod.: Čitateľ Nového Času odfotografoval oboch politikov pred bratislavskou reštauráciou
Váš Tip
Gröhling prichytený s Korčokom: Čo sa dialo v reštaurácii v centre Bratislavy?
Bojový dron
Situácia je vážna: Ukrajinská armáda hovorí o ťažkých bojoch! Kyjev sa spolieha len na jediné
 Štefan Slameník.
Foto
Štefana už 9 dní nik nevidel: Stalo sa niečo na železničnej stanici? Posledná STOPA!
(ilustračné foto)
Jazyk mladých: Pri týchto slovách sa rodičia len chytajú za hlavu! Rozumiete tínedžerom?
ilustračné foto
Napätie medzi krajinami narastá: KĽDR uskutočnila šialený krok! Príde reakcia?
(ilustračné foto)
Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch: Veľká komplikácia!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Minister Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu i vyššiu úroveň života obyvateľov
Športový moderátor Dušan Gabáni
Foto
Prehovoril tréner, ktorý oživoval Gabániho: TOTO mu zachránilo život!