Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2021 20:25 | Správy | Zahraničné správy

EUobserver to povedal na plné ústa: V Rusku boli po očkovaní Sputnikom problémy, hlásia aj úmrtia

Krátko po podaní vakcíny Sputnik V nedávno v Rusku zomreli štyria ľudia. Ide o predtým neohlásené prípady, ktorými sa zaoberá aj Európska agentúra pre lieky (EMA) so sídlom v Amsterdame. Po očkovaní Sputnikom V sa komplikácie prejavili aj u ďalších šiestich ľudí.

Napísal to v piatok portál EU Observer s odvolaním sa na interné materiály získané od neznámeho zdroja vo Federálnom úrade pre kontrolu práv a zdravia spotrebiteľov (Rospotrebnadzor), ktorý dozerá na očkovaciu kampaň v Rusku.

Traja zo zosnulých boli ženy vo veku 51, 69 a 74 rokov. Štvrtá osoba nebola v uniknutých súboroch identifikovaná. Úmrtia súviseli so srdcom, pľúcami alebo s obsahom cukru v krvi a mohli, no nemuseli byť spôsobené Sputnikom V, uvádza sa v dokumentácii z ruských zdrojov.

 

Medzi šiestimi osobami, u ktorých krátko po očkovaní nastali komplikácie, boli mladší muži a ženy. Jeden z nich mal 25 rokov. EU Observer dodal, že po očkovaní sa u nich prejavili rôzne príznaky vrátane dýchacích ťažkostí, kŕčov, opuchov, svalovej slabosti, vysokého krvného tlaku, bolestí hlavy, závratov a horúčok.

Pravosť jedného z prípadov, ktoré reportoval zdroj z Rospotrebnadzoru, oficiálne potvrdil Denis Logunov, virológ z ruského Národného výskumného centra pre epidemiológiu a mikrobiológiu akademika Nikolaja Gamaleju v Moskve, ktoré vyvinulo Sputnik V. Šlo o prípad 51-ročnej ženy, ktorá náhle zomrela krátko po podaní druhej dávky vakcíny Sputnik V. Logunov uviedol, že okolnosti jej smrti sa vyšetrovali, pričom sa "nezistila žiadna súvislosť s očkovaním".

EU Observer poznamenal, že Logunov je spoluautorom príspevku o bezpečnosti Sputniku V, ktorý vyšiel v britskom vedeckom časopise The Lancet.

EU Observer nezávisle od toho pomocou sociálnych sietí identifikoval ďalšie tri prípady - jedným z nich je zdravotná sestra pracujúca v nemocnici v Uľjanovsku. Server však pripustil, že nie je schopný potvrdiť smrť týchto ľudí, "keďže v Rusku neexistuje otvorený register úmrtí".

Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý je zodpovedný za export vakcíny Sputnik V, odmietol všetky uvedené zistenia komentovať a Rospotrebnadzor na otázky EU Observera tiež nereagoval.

EMA však potvrdila, že tieto materiály preskúmala. Regulátorovi EÚ ich poslal "ruský informátor, ktorý požiadal o zachovanie anonymity", uvádza sa v e-maili EMA z 26. marca, ktorý má EU Observer k dispozícii.

Hovorca EMA oficiálne potvrdil, že lieková agentúra teraz tieto dokumenty vyhodnocuje a z hľadiska bezpečnosti ruskej vakcíny ich berie vážne.

EU Observer zdôraznil, že iba desať prípadov možných komplikácií popísaných v dokumentoch je "nepatrným" počtom v porovnaní s miliónmi ľudí, ktorí sa po očkovaní Sputnikom V cítili normálne. Poukázal však súčasne na "nedostatok transparentnosti v Rusku, ako aj obavy zo zlých štandardov zberu údajov", čo nastoľuje otázku, či existujú aj iné nenahlásené prípady.

"V Rusku je všeobecne problém s nedostatočnou registráciou vedľajších účinkov liekov," uviedol v stredu pre EU Observer Vasilij Vlasov, epidemiológ z moskovskej ekonomickej univerzity (VŠE).

Podľa Vlasova by "všetky nežiaduce účinky, ktoré sa objavia v čase užívania lieku, mali byť považované za jeho možný vedľajší účinok. To je zásadné pravidlo. Mali by sa posudzovať aj takéto úmrtia".

Vlasov je spoluautorom štúdie o Sputniku V, ktorá vyšla v časopise British Medical Journal, dodal EU Observer.

Správa o úmrtiach po očkovaní Sputnikom V sa objavila v čase, kde niektoré krajiny EÚ nedávno pozastavili očkovanie britsko-švédskou vakcínou AstraZeneca po správach o ojedinelých prípadoch krvných zrazenín.

Zároveň Maďarsko už Sputnikom V začalo očkovať - napriek tomu, že táto vakcína zatiaľ nebola schválená EMA. Rakúsko, Francúzsko, Nemecko a Taliansko rokujú s Ruskom o kúpe a spoločnej výrobe jeho vakcíny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!